Text de l'Observador Permanent de la Santa Seu en l'ONU per la Campanya 63.
Monsenyor Fernando Chica Arellano, Observador Permanent de la Santa Seu davant la FAO, el FIDA i el PMA, ha escrit aquest text amb motiu de la Campanya 2022 de Mans Unides que es presenta aquests dies. Et convidem a llegir-ho i reflexionar sobre ell.
La 63a Campanya contra la Fam de Mans Unides porta com a lema “La nostra indiferència els condemna a l'oblit”. Vol ser un incisiu crit d'atenció perquè, com a Església i com a ciutadania, mantinguem en la memòria i en el compromís el record de les persones i grups empobrits. Per part meva, m'agradaria oferir algunes pistes per a la reflexió, recolzat en dues fonts principals: l'anàlisi tècnica de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) i el magisteri del papa Francesc.
L'últim informe de prospectiva de la FAO analitza els punts del planeta en els quals és més probable que s'aguditzi una severa inseguretat alimentària, en el període que transcorre entre febrer i maig de 2022. En termes absoluts, els cinc països més afectats per la inseguretat alimentària aguda són els següents: República Democràtica del Congo (30 milions de persones, el 25% de la població), l'Afganistan (23 milions, 55% de la població), Nigèria (18 milions, 11%), Etiòpia (17 milions, 30%) i Iemen (16 milions, 54%). Segueixen, en ordre decreixent, Síria, Sudan del Sud, Sudan, Haití, Níger i Somàlia. Quant a les situacions extremes que requereixen accions més urgents, quatre són els països que destaquen: Etiòpia, Nigèria, Sudan del Sud i Iemen, atès que bona part de la seva població està a la vora de la inanició i de la mort. No pot ser que la nostra indiferència condemni a l'oblit a quants en aquestes regions de l'orbe pateixen de manera tan cruel i atroç.
Per a il·luminar aquest i altres funestos panorames, podem recuperar la veu del papa Francesc, vigorosa, clara i profètica. En nombroses ocasions, el Bisbe de Roma ha clamat contra la globalització de la indiferència. Esmento només tres exemples.
Com cada mes de febrer, Mans Unides ens brinda l'oportunitat d'interpel·lar la nostra consciència, d'esperonar-la, deixant a un costat la tebiesa. La Campanya és una ocasió propícia per a donar el millor de nosaltres mateixos, al marge de desídies i indolències. Mans Unides ens ajuda a recuperar la memòria, reforçar la solidaritat i practicar de manera renovada el dejuni, l'oració i l'almoina.
Si, amb motiu de la Campanya de la Fam, no ho fem, desgraciadament es farà realitat el que va dir el Papa, quan va visitar la seu del Programa Mundial d'Aliments, el 13 de juny de 2016: “A poc a poc, ens tornem immunes a les tragèdies alienes i les avaluem com una cosa ‘natural’. Són tantes les imatges que ens envaeixen que veiem el dolor, però no el toquem; sentim el plor, però no el consolem; veiem la set, però no la sadollem. D'aquesta manera, moltes vides es tornen part d'una notícia que en poc temps serà canviada per una altra. I mentre canvien les notícies, el dolor, la fam i la set no canvien, romanen. Tal tendència, o temptació, ens exigeix avui un pas més. Avui no podem donar-nos per satisfets amb només conèixer la situació de molts germans nostres. Les estadístiques no sadollen. No basta elaborar llargues reflexions o submergir-nos en interminables discussions sobre aquestes, repetint incessantment tòpics ja per tots coneguts. És necessari ‘desnaturalitzar’ la misèria i deixar d'assumir-la com una dada més de la realitat. Per què? Perquè la misèria té rostre. Té rostre de nen, té rostre de família, té rostre de joves i ancians. Té rostre en la falta de possibilitats i de treball de moltes persones, té rostre de migracions forçades, cases buides o destruïdes. No podem ‘naturalitzar’ la fam de punts; no ens està permès dir que la seva situació és fruit d'un destí cec enfront del qual res podem fer. I, quan la misèria deixa de tenir rostre, podem caure en la temptació de començar a parlar i discutir sobre la fam, l'alimentació, la violència deixant de costat al subjecte concret, real, que avui continua colpejant a les nostres portes. Quan falten els rostres i les històries, les vides comencen a convertir-se en xifres, i així gradualment correm el risc de burocratitzar el dolor aliè”.
Hi haurà algú que escolti aquestes paraules? Que la fe ens faciliti l'obertura del cor. En aquest sentit, és important subratllar que Mans Unides va tenir el seu bressol en la forta sensibilitat cristiana de les Dones d'Acció Catòlica, que al començament dels anys seixanta del segle passat no van romandre insensibles davant el greu problema de la fam i la misèria, que afectava, i lamentablement continua fent-ho, a gran part de la humanitat. Elles, mogudes pel seu amor a Déu i al proïsme, van decidir donar una resposta eficaç i mancomunada a l'estigma de la fam, organitzant activitats per a lluitar contra aquesta xacra i erradicar-la.
Convé no passar per alt aquesta dada. Si en l'origen de la Campanya contra la Fam de Mans Unides està la fe en Déu i l'arrelament eclesial d'unes dones valentes, caldrà avui avivar aquestes virtuts. També a nosaltres se'ns demana una fe puixant i activa, una caritat ardent que ens impulsi a escoltar el clam dels pobres i dels atribolats, sortint veloçment a la trobada de les seves necessitats. El podem fer de manera personal, familiar i comunitària. Les dates del divendres 11 de febrer (Dia del Dejuni Voluntari) i el diumenge 13 de febrer (Jornada Nacional) són magnífiques per a expressar-ho d'una manera més visible i tangible. Cadascun està convidat a fer el que pugui, amb generositat.
Es tracta de no permetre que la nostra indiferència condemni a l'oblit a tants éssers humans, germans nostres, que suporten pesades càrregues a causa del feroç jou de la fam, la misèria i la injustícia.