"Signes dels Temps" celebra els 65 anys de Mans Unides

19/05/2024
Hora: 
11:05

Mireia Angerri, presidenta de Mans Unides a Barcelona, a "Signes dels temps"

Fa 65 anys que l'ONG Mans Unides, creada per dones, lluita per erradicar la pobresa en una cinquantena de països. Aquest diumenge, a les 11.05, Montserrat Esteve entrevista Mireia Angerri, presidenta delegada de Mans Unides a Barcelona. El programa dona a conèixer tres dels projectes de l'ONG al Camerun, Bolívia i Bangladesh.

Educar les nenes transforma les comunitats

Mans Unides, l'ONG de desenvolupament de l'Església catòlica treballa per donar suport als pobles del Sud en el seu desenvolupament, i en la sensibilització de la població en el conjunt de l'estat. L'ONG dedica la major part del seu pressupost a l'educació, com eina de transformació dels infants i de les seves famílies i comunitats.

En aquest sentit, és fonamental l'educació de les nenes, perquè sovint han d'assumir responsabilitats que no els hi permeten anar escola. Per això, treballen en projectes, com els de l'accés a l'aigua, que al cap de 15 anys produeixen canvis radicals.

"Per exemple, és el cas d'una nena que no podia anar escola perquè tenia la responsabilitat, cada matí, de caminar quilòmetres per anar a buscar aigua al poble del costat. Mentrestant, el seu germà anava a escola. En canvi, quan ella tornava amb l'aigua, l'escola ja havia tancat. Al cap d'anys el germà troba una feina i a ella els pares la casen i s'ha de quedar a casa fent les feines i suportant les violències i les discriminacions. Ara bé, si en aquest mateix poble i fas un pou d'aigua, tot canvia. La nena pot anar a l'escola, i després es converteix en la primera infermera del seu poble", explica Mireia Angerri, presidenta delegada de l'ONG Mans Unides a Barcelona.

Defensar el dret a la terra

A Bangladesh, Mans Unides treballa en 45 llogarrets on els infants menors de 5 anys pateixen una greu desnutrició. Són comunitats històricament discriminades, que viuen al marge de la societat.

"Se les ha anat arraconant i han perdut els drets a la terra. Les ajudem a recuperar les terres que els hi han espoliat, perquè les puguin conrear i gestionar una alimentació de subsistència. Els formem amb el tema dels drets a la salut, a l'educació, perquè són nens i nenes que no s'alfabetitzen, i lluitem perquè això canviï", diu Angerri.

Un hospital al Camerun

Al Camerun, Mans Unides treballa amb l'ONG Insolafrica, que és el seu soci local. A la ciutat de Kibri, Mans Unides ha ajudat Núria Pagespetit, infermera i responsable d'Insolafrica, a obrir un hospital. A més a més, Mans Unides té un convenir amb la Fundació Puigvert de Barcelona, especialitzada en patologies urogenitals. Diversos especialistes d'aquesta fundació han anat a aquest hospital del Camerun, a visitar pacients i a fer intervencions quirúrgiques: "I sobretot formen als metges i infermeres de l'hospital de Kribi, perquè allà no hi ha especialistes en urologia".

Las Juanas a Bolívia

Mireia Angerri també explica que Mans Unides a Sucre, Bolívia, col·labora en el projecte de Las Juanas per ajudar les dones víctimes de la violència masclista:

"En aquest centre acullen a les dones i els seus fills i filles, que han patit violències greus. Se'ls hi ofereix assistència mèdica, jurídica i formació perquè puguin ser autònomes i obrir un petit negoci".

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació.

URL del programa: https://www.ccma.cat/3cat/signes-dels-temps/

#SignesdelsTemps3Cat

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te