Cicle Dilluns dels Drets Humans: Migracions i discurs d'odi

La delegació de Barcelona de Mans Unides es va encarregar d’organitzar la taula rodona sobre Migracions i discurs d’odi dins el cicle Dilluns dels Drets Humans que va tenir lloc el 7 de febrer de 2022. Com és habitual, la sessió va tenir lloc a la seu de Cristianisme i Justícia. Es va poder seguir tant presencialment com via streaming.

Els ponents van ser Jordi Pàmies Rovira i Fatiha El Mouali Samadi. La coordinació de la taula va recaure en Maribel Izcue, fotoperiodista de la revista 5w.

Jordi Pàmies Rovira és mestre, llicenciat en geografia i historia, llicenciat en publicitat i relacions publiques i doctor en Antropologia Social i Cultural. Ha estat professor, director d’escola primària i cap d'estudis d'educació secundària. En l'actualitat és professor i director del Departament de Teories de l’Educació i Pedagogia Social de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. És membre fundador del Centre d’Estudis i Recerca en Migracions (CER-M) de la UAB, on és sotsdirector i coordinador del Màster Interuniversitari en Migracions Contemporànies (UAB - UB).

El seu àmbit de recerca són les migracions i l’educació, i les trajectòries i inclusió socioeducativa dels fills i filles de famílies immigrades. Va fer una presentació general del tema sobre què s’entén per discurs d’odi, les justificacions que s’amaguen sota el parany de la llibertat d’expressió, la gradació de l’odi des dels estereotips i prejudicis fins la violència i el genocidi, com el discurs de l’odi troba un camp de cultiu a les xarxes socials, els casos que no es denuncien per por a represàlies, que la discriminació va en contra dels immigrants en general i els col·lectius objecte dels discursos d’odi son els MENAS i els magribins. Es va posar de relleu la desinformació i fake news existents respecte als motius i actuacions envers els immigrants. Àmbits de discriminació detectats son l’accés a la vivenda i al mercat laboral.

Fatiha El Mouali és tècnica en l'àmbit d'immigració, licenciada en ciències econòmiques i doctorada pel departament de Ciències d'educació de la UAB. Activista pels drets humans i contra el racisme i les discriminacions. Membre d'UCFR i vicepresidenta de Mares contra el racisme. La seva presentació va ser més explícita i realista explicant casos concrets de les causes que hi ha al darrera de les immigracions com, per exemple, els senegalesos que arriben a les Illes Canàries degut a que les multinacionals els han deixat sense les possibilitats que tenien de mantenir-se amb la pesca en les seves costes. O va donar elements per desmuntar els prejudicis envers les dones magrebines que no treballen: la llei d’estrangeria de 1985 dels socialistes determina que no es pot tenir documentació fins als tres anys de residència acreditats. Va analitzar espots publicitaris on es fomenta l’odi d’una manera explícita o subtil.

Es va produir un debat força interessant amb el públic sobre els temes tractats. Es va prendre consciència de la necessitat d’estar ben informat, no quedar-se amb les notícies sensacionalistes i interessades dels mitjans de comunicació que son utilitzades pels grups de poder i els polítics per treure’n rèdit electoral.

En definitiva, la taula rodona va servir per sensibilitzar sobre els motius de la migració i la responsabilitat que tenim els països del Nord dels desequilibris actuals que provoquen aquests corrents migratòries.

Accedeix aquí a la gravació.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te