Els Dilluns dels Drets Humans van començar ahir curs abordant un tema de rabiosa actualitat (COVID-19, el dret a la salut en risc).
La conferència, moderada per la periodista Carla Benito, comptà amb 2 especialistes del sistema sanitari públic: Nani Vall-llosera, de l'àmbit de l'atenció primària (CAP Bon Pastor) i l'investigador Felipe Garcia, de l'àmbit hospitalari (Hospital Clínic de Barcelona).
La doctora Vall-llosera va exposar el seu parer sobre les mancances que han portat al nostre sistema sanitari a un col·lapse durant la pandèmia.
Mitjançant la crítica al neoliberalisme i manifestant el seu fort suport a l'estat del benestar, la metgessa destacà la difícil governabilitat dels centres sanitaris durant la pandèmia a conseqüència de les retallades en personal sanitari hagudes des de la crisi econòmica del 2008.
La dificultat de coordinació entre l'atenció primària i els hospitals va comportar el col·lapse sanitari: la incapacitat en detectar els infectats per coronavirus va retardar la seva hospitalització, la qual cosa va repercutir en el seu estat posterior.
En l'actualitat, ella creu que els rastrejadors i professionals han estat el fil de connexió per a garantir la informació de comptabilitat de contagis, i que han ajudat l'hospitalització de casos greus, per així no tornar al col·lapse del sistema sanitari.
Felipe Garcia, per la seva part, ens va explicar les epidèmies de febre espanyola, la de VIH i la de gripA de 2009 per a poder fer memòria de com s'han tractat en el llarg dels anys les pandèmies sanitàries en el nostre sistema sanitari.
Des del seu punt de vista, a l'Hospital Clínic de Barcelona es va presentar una inesperada situació durant la pandèmia. L'hospital estava preparat tant pel que fa a professionals, equipaments, etc. però a finals de febrer es va detectar el primer cas de Covid, justament quan es va iniciar l'aïllament d'algunes petites poblacions d'Itàlia. I en aquella primera setmana ja es van trobar sobrepassats, després de l'ingrés de malalts, per falta de llits disponibles.
L'hospital es dedicava en exclusiva a malalts Covid, per la qual cosa es van parar la resta d'atencions no menys importants per falta de professionals. Aixó va comportar un esforç sobrehumà per part de tots els professionals. La situació va empitjorar els primers mesos (febrer - març).
El Dr. Garcia va narrar la sensació de deixadesa per part de les institucions polítiques del país pel desconeixement de protocols que calia seguir. A més va referir la sensació de solitud dels pacients per la incapacitat per a comunicar-se amb els seus familiars.
Va acabar la seva intervenció fent una reflexió sobre la necessitat de cooperació per part de totes les persones independentment de la seva procedència per a frenar la pandèmia sanitària a tot el món, ja sigui a Barcelona, Madrid, fins a Nigèria.
Visiona aquesta interessantíssima conferència en l'enllaç de l'inici.