DDH, xerrada COVID-19: Hem confinat els drets de la infància?

El dilluns 2 de novembre, a causa del context al qual ens enfrontem, es va celebrar la primera conferència telemàtica del cicle Els dilluns dels Drets Humans. Liderada per la delegació de BCN de Mans Unides, la xerrada versava sobre l'impacte de la COVID-19 en la vida de nens i adolescents, principalment en termes de pobresa, desigualtats educatives i oci sota el títol: COVID-19 Hem confinat els drets de la infància?

Vam escoltar les opinions de Laia Pineda, directora de l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona; Araceli Lázaro, fundadora del Col·legi d'Educadors i Educadors Socials de Catalunya i de Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, en qualitat de moderador. I es va debatre sobre l'adult centrisme de la gestió dels drets de la infància en el context de la COVID-19.

Gràcies a aquest espai, vam poder recordar que els drets de la infància són necessaris i legítims en qualsevol part del món i en totes les societats, ja que involucra el reconeixement per la justícia social i igualtat d'oportunitats dels infants. És per aquest motiu que cada nivell administratiu del govern es troba en la responsabilitat d'atendre els infants de cada barri, ciutat, comunitat i del país.

Així mateix, és important comprendre que tots s'enfronten a diversos entorns pel que hem de ser conscients de les dificultats i mancances a fi de no sols atendre-les sinó també reconèixer les faltes davant les quals els infants es desenvolupen. En aquest sentit, el dret a una vida digna ha de ser prioritat en la presa de decisions de cada Estat. Dins d'aquesta, el joc lliure és una necessitat al qual cada infant ha de tenir accés, ja que són espais de llibertat en els quals elles i ells poden desenvolupar-se i expandir la seva creativitat.

És important deixar a la reflexió que la majoria de les mesures preses han estat al voltant de la preocupació sanitària que es viu avui dia, però focalitzant-ho en l'adult, en el seu treball i les seves activitats socials; no obstant això, s'ha deixat enrere la protecció dels drets de l'infant i, més encara, desestimar l'impacte d'aquest context en els seus interessos actuals i futurs. Tal és el cas dels col·legis, perquè s'ha assumit que cada infant compta amb un ambient ideal per a l'estudi o materials especialitzats per a totes les seves matèries. S'han oblidat, doncs, d'escoltar realment el que necessita l'infant i això es deu a la manca de canals entre els defensors del nen i nena i el govern.

En aquest sentit, l'impacte en la pobresa infantil és un tema urgent en l'agenda, ja que la crisi de la COVID-19 i les accions a prendre per frenar-la, han oblidat a aquells infants en situació de vulnerabilitat, aquells que ja abans requerien atenció, suport i respecte pels seus drets.

Teresa Laguna, masteranda UPF

Si t'ho vas perdre, pots gaudir aquí de la xerrada completa.

Arxius adjunts: 

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te