El Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament

Aquest dia mundial se celebra des de 2002 avui 10 de novembre apadrinat per la UNESCO, l'organisme dedicat a aconseguir l'establiment de la pau mitjançant la cooperació internacional en els àmbits de l'educació, la ciència, la cultura i la comunicació i informació.

La humanitat afronta reptes cada vegada més complexos: l'augment de les desigualtats entre i a l'interior de les nacions, l'empitjorament de la pobresa, la fam, les malalties i la deterioració contínua d'ecosistemes dels quals depèn el benestar humà, etc. I en ser tant més complexos, les comunitats i els governs no poden resoldre'ls per si sols; es requereix l'atenció i suma de totes les nacions. I d'ella, i de la mà de l'ONU, van començar a perfilar-se, fa més de 30 anys, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

És innegable el paper cada vegada més determinant de la ciència en la nostra societat: alguns avanços transformen la nostra vida per complet en trobar solucions als nous desafiaments multifacètics (econòmics, socials, mediambientals…) amb les quals construir un futur millor. L'apressant compte enrere fins a 2030, data en què el món espera acabar amb la pobresa i la fam, fa que la comunitat internacional estigui explorant més intensament noves i millors maneres d'aprofitar la ciència, la tecnologia i la innovació (més inclusiva i en favor dels més vulnerables) com a recursos clau per a promoure el progrés econòmic i social dels països en desenvolupament.

Mans Unides comparteix molts dels objectius que es fixa aquest dia, però de manera especial l'ocupació responsable de la ciència en favor de les societats i l'erradicació de la pobresa a través de l'ús adequat de la ciència adaptada al mitjà.

En un món on diverses causes allunyen a les persones més vulnerables de la seguretat alimentària i el dret a l'alimentació (el canvi climàtic, els conflictes armats i la inestabilitat econòmica), aconseguint-se aquests terribles 735 milions de persones que pateixen fam, els nostres projectes de desenvolupament integral, l'objectiu del qual és la consecució dels drets de les persones, procuren satisfer les diferents necessitats emprant la ciència, la tecnologia i la innovació.

Tal és el cas de projectes com el de Kribi, a Camerun, on es reforçaran els serveis de l'hospital mitjançant la instal·lació de plaques solars, bateries acumuladores i un convertidorinversor que regularà el corrent perquè sigui estable i continua. O el de Port-au-Prince, a Haití, una planta de reciclatge de plàstics, a més de ser font d'ingressos, lluita contra l'ús contaminant del zinc en les teulades substituint-los per plàstic reciclat, més barat i resistent al clima.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te