Dilluns Drets Humans 2017-2018

Dilluns Drets Humans 2017-2018

En primer lloc, el moderador Josep Lluís Penadès va introduir els dos ponents amb una breu aportació on va deixar veure que el sistema de modernització i el consum té un cost que es tradueix en una devastació del món. Per tant quines serien les alternatives per aquest sistema?

Per una banda, el primer ponent Enrique Lluch, professor de la Universitat Cardenal Herrera de Valencia i coordinador del Fòrum creient de pensament ètic-econòmic va exposar el perquè de l'actual paradigma econòmic i cap a on es pretén arribar amb aquest. El creixement econòmic segons Lluch és la obsessió de molts i la desgràcia per altres: per un costat assenyala que tenir més béns materials ni està millor ni és garantia de que els més desfavorits també en tinguin. Afirma que el creixement indefinit és impossible d’assolir i per tant també fa repensar com s’organitza la nostre societat, l’economia i la nostre pròpia cura amb els altres. Per acabar la seva ponència va fer una reflexió que dóna pas a anar cap a un nou paradigma: el canvi del model econòmic i de les estructures ja que, segons el ponent, “No està millor aconseguir més PIB, sinó que els que estan més desafavorits tinguin el suficient”.

Per la seva part, Maria José Pérez de la Romana, membre de Càrites espanyola i coordinadora de la campanya “Enlázate por la justicia” va donar a conèixer les claus per cuidar el planeta i combatre un dels reptes que està molt present encara arreu del món: la pobresa.

Va presentar la campanya de la que és coordinadora i que des de 2011 treballa per la sostenibilitat i la identificació de la problemàtica del deteriorament del nostre planeta. Identifica una crisi ambiental greu que està relacionada amb el model de desenvolupament il·limitat en un món finit i per tant hi ha un objectiu general i altres d’específics que engloben aquesta campanya.

Aquesta campanya està dirigida a tots els públics i tracta de conscienciar a la població de la cura del planeta, transformar l'actual model i promoure també el canvi personal per tal de poder fer això possible. Per últim, en la pràctica, va presentar el decàleg que conté deu punts de valors i propostes d’actuació per replantejar la manera en la que els humans ens relacionem amb el planeta.

Per tal de concloure la xerrada el moderador va obrir el torn de preguntes que van ser sobre hàbits alimentaris, el creixement imparable i el respecte a la natura i animals.

Anna Ballester

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te