Documental pobles indígenes Chiapas

"La Misión Tseltal" explica la lluita dels indígenes tseltal per mantenir les seves terres davant l'assetjament del Govern de Mèxic i les corporacions, interessats ambdós actors en arrabassar-les-hi. El documental está dirigit per Josep Lluís Penadès i produït per Mans Unides.

No obstant això, els habitants de Chiapas no estan sols, ja que compten amb el suport dels zapatistes, que porten anys denunciant la situació, i de la Missió Jesuïta de Bachajón, encapçalada per Pepe Avilés, soci local col·laborador de Mans Unides ONG.

Col·loqui i videoconferència amb Chiapas

En acabar la projecció de "La Misión Tseltal" a l'estrena als Cinemes Girona  es va fer una connexió en directe per videoconferència amb Pepe Avilés des de la Missió de Bachajón. El públic de la sala va participar activament fent preguntes y va aplaudir la intervenció de Pepe Avilés i la feina de la Missió, de compromís i acompanyament de les comunitats tseltals de Chiapas.

A continuació us oferim la galeria fotogràfica de l'estrena:

Pobles Indígenes de Chiapas

"Han passat 20 anys de l'aixecament de la guerrilla zapatista a l'estat mexicà de Chiapas - explica Josep Lluís Penadès - i en general les condicions de vida dels indígenes tseltals segueixen sent lamentables: pobresa, falta d'assistència sanitària, analfabetisme, migració per falta de treball, i per suposat la lluita eternitzada per mantenir les seves terres ".

"Aquesta situació injusta és denunciada internacionalment pels zapatistes, però hi ha un altre actor en aquest conflicte que també defensa els pobles originaris amb totes les seves forces: La missió jesuïta de Bachajón. Encara essent desconeguda per a la majoria, som molts els que la critiquem per formar part de la vocació evangelitzadora de l'església catòlica. És justa aquesta crítica?"

El director del documental

Josep Lluís Penadès és una cineasta català especialitzat en el gènere documental. Ell busca sempre donar veu a aquells que normalment no la tenen, i que són marginats pels mitjans de comunicació.

El seu treball en aquest camp ha estat recompensat amb múltiples premis com el del "Premi Centenari Salvador Allende" al Festival Internacional de Cinema de Drets Humans de Valparaíso (Xile).

El director va estar present a la gala final del Concurs de Clipmetratges, del qual és també jurat, per parlar sobre la seva anterior documental "Perdimos y Seguimos Perdiendo".

El rodatge de "La Missió tseltal"

"Vaig arribar a Chiapas, Mèxic, - explica Josep Lluís Penadès - amb la intenció de realitzar un documental sobre la situació dels indígenes tseltals, els més nombrosos de la zona. M'esperava un ferri control zapatista a la zona i indígenes defensors acèrrims de la seva cultura i els seus drets. Per contra em vaig trobar una cultura fortament influïda pel cristianisme que seguia sent marginada i vaig conèixer la missió dels jesuïtes de Bachajón, un tercer actor totalment desconegut per a mi que també defensa els pobles originaris i ofereix alternatives a les polítiques intervencionistes del govern mexicà . El meu plantejament inicial va ser ignorar la forta influència del cristianisme en les comunitats tseltals doncs considerava que aquesta eliminava la veritable cultura dels maies, però finalment vaig deixar de banda els meus prejudicis i em vaig proposar mostrar aquesta realitat que tant m'incomodava. El resultat encara em sorprèn i em contraria".

Entrevista a Josep Lluís Penandès" sobre "La Missió Tseltal" al programa "Para todos la 2" de TVE

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te