Final de la XIIa. edició del Festival de Clipmetratges categoria escolar

Amb el lema Combat el virus de la desigualtat, aquesta edició del concurs ha volgut fer reflexionar als participants sobre el Dret a la Salut que hauria de emparar a tots els éssers humans.

Les ganes de canviar el món i fer-lo un lloc més just per a tots han quedat demostrades en les produccions: creativitat, imaginació, sentit de la justícia i solidaritat estan en presents als clipmetratges presentats.

Aquest festival és una activitat de la nostra àrea d'Educació per al Desenvolupament i té com objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre una realitat concreta. En cada edició del concurs, els participants presenten un vídeo d'un minut sobre la temàtica plantejada, i així exposen el seu punt de vista i reivindiquen un món més just.

El vídeo guanyador de l'etapa de Primària, Similarespero no iguales, del CEIP Verge del Cap de Cazorla (Jaén), és un crit dels nens i nenes per a exigir justícia pe rque tots tinguin accés a una sanitat de qualitat, com expliquen, "les persones compartim moltes coses i tenim molts aspectes en comú. Però no tots gaudim dels mateixos drets com l'accés a la salut ".

D'altra banda, els alumnes de 4t d'ESO del col·legi Missioneres Croades de l'Església (Màlaga) han guanyat el primer premi de l'etapa Secundària/Batxillerat amb un impactant vídeo titulat Vuelve la Normalidad, amb el que reflexionen sobre la idea que "només veiem el que ens afecta a nosaltres directament" i es pregunten: "Qui pensa en el que afecta als altres?, On acaba la desigualtat i comença la normalitat?".

Però en aquesta edició, més que mai, Mans Unides i el jurat, encapçalat per el realitzador de documentals Fernando Martín Llorente, han valorat especialment cadascun de els clipmetratges presentats per tot l'esforç afegit que comportava realitzar-los. Per a Miriam Pardo, la responsable del concurs, " aquest curs les circumstàncies han obligat els centres a canviar les seves rutines, a fer classe en condicions desfavorables, que dificultaven el treball en equip, i això reduïa les oportunitats i possibilitats que tenien els participants per a gravar els seus vídeos".

I encara en aquestes condicions s'han presentat 830 clipmetratges de 204 centres diferents. "Més de 200 centres d'ensenyament que s'obstinen, cada any, que el seu alumnat conegui altres realitats molt diferents a les que tenim a Espanya. Unes realitats que impedeixen que centenars de milions de persones vulnerables i econòmicament empobrides accedeixin als drets més bàsics ", explica Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, en el missatge dirigit a tots els participants.

"La salut i l'assistència sanitària, -prossegueix la presidenta de Mans Unides-, són un dret amb el qual no es pot jugar, però per a molts milions de persones és un dret inassolible. I hem de treballar molt per a combatre aquesta injustícia. Perquè la salut no pot dependre del lloc en el qual hàgim nascut".
 

Palmarès complet de la Categoria Escolar del Festival:

Guanyadors de Primària:

1) Similares pero no iguales . CEIP Virgen de la Cabeza. Cazorla (Jaén)         

2) Contarreloj . Colegio Compañía de María-La Enseñanza (Santander)          

3) No hice nada . Colexio Plurilingüe PP. Franciscanos (Lugo)         

  • Clipmetratge de Primària més votat pel públic: Desigualdad con la sanidad Colegio Nuestra Señora de los Dolores de Valdepeñas (Ciudad Real)  

Guanyadors de Secundària:

1) Vuelve la NormalidadColegio Misioneras Cruzadas de la Iglesia (Málaga)          

2) Hagan juegoIES Rodanas Épila (Zaragoza)         

3) Qué suerteFundación Flores. Villarreal (Castellón)         

  • Clipmetratge de Secundària més votat pel públic: Pero no es justoIES Hernán Ciudad Real)  

Gràcies a la col·laboració del Banco Santander, les classes guanyadores de Primària i Secundària gaudiran, seguint tots els protocols establerts, d'un campament de cinc dies de durada amb dinàmiques per a treballar els valors, tallers audiovisuals i activitats lúdiques a l'aire lliure.

Els guanyadors dels segons i tercers premis de totes dues etapes rebran, per part de Canon, productes de la marca com: càmeres, impressores, targetes de memòria, bosses o objectius. Per part seva, el Parque Warner de Madrid convidarà als guanyadors en segona posició a un dia inoblidable en les seves instal·lacions i els guanyadors del tercer premi de totes dues etapes gaudiran, gràcies a la col·laboració amb Vorwaerts, d'originals activitats en el seu centre per treballar els valors i les emocions a través del contacte amb els animals.

El Jurat d'aquesta edició de Clipmetratges ha estat compost, a més de per Fernando Martín Llorente, per les directores de Comunicació i Sostenibilitat de Canon, Pilar González i Gema Escudero, el sociòleg i coordinador de l'Institut per al Desenvolupament Rural Sostenible per a Sud-amèrica (IPDRS) Óscar Bazoberry, el docent, especialista en cinema i educació, Miguel Ángel Molina i la responsable de Comunicació de les Espigadoras, Marta San Vicente.

La XII edició del Festival de Clipmetratges no hauria estat possible sense la col·laboració del Banco Santander, Canon, Parque Warner Madrid, Vorwaerts, Fundación Reina Sofía, Alsea, Cadena 100, ESCAC, ECAM, DOCMA, LENS, Aulafilm i Cine de la Prensa.

 

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te