Resultats definitius del “Memorial Joan Gomis 2019”

Resultats definitius del “Memorial Joan Gomis 2019”

A continuació, compartim amb vosaltres l'acta del jurat del Premi de Periodisme Solidari "Memorial Joan Gomis 2019":

En la categoria d'obres periodístiques, el primer reportatge premiat és #Sexsymbols, projecte de les periodistes Gemma Parellada, Maria Olivella-Quintana i Majo Siscar. El reportatge descriu la determinació de dones de tres continents que lluiten, amb les eines de què disposen, per defensar els seus drets en contextos de discriminació i violència.

Les dones s'organitzen, s'uneixen i pressionen per transformar realitats injustes. Esdevenen agents de canvi a les seves comunitats: a Bolívia, proporcionant a les embarassades l'accés a un part segur o promovent l'accés a la participació política; a Indonèsia, oferint educació sexual als adolescents musulmans, o combatent l'estigma i la desinformació de les treballadores sexuals; i, finalment, a la República Democràtica del Congo, denunciant atacs i agressions, i treballant per a reduir l'estigma de les víctimes de violència sexual.

El jurat ha valorat també la qualitat del format multi plataforma que inclou text, imatge, vídeo, veu, infografies, mapes i música local, convidant l'espectador a endinsar-se en les històries d'aquestes heroïnes.

L'acte de lliurament de premis tindrà lloc el 25 de novembre de 2019 a les 18.30h al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El segon reportatge premiat és El Congo: la guerra sin fin, del periodista Santiago Barnuevo i la fotògrafa Marta Soszynska, que narra la vida a l'est de la República Democràtica del Congo, amb històries de superació, mostres de solidaritat i alegria, en un dels països africans amb majors conflictes latents.

D'aquesta obra, el jurat destaca la riquesa de les experiències humanes, l'anàlisi profund del conflicte bèl·lic i, sobretot, la reflexió sobre les causes i les responsabilitats de les nostres societats benestants en aquells drames.

És un reportatge esperançador i constructiu que descriu la tasca d'una sèrie de persones (metges, llevadores, investigadors, advocats, actors...) i ONGs. Tots treballen en un context de guerra i violència per pal·liar el sofriment de les seves comunitats, aportant solucions als seus grans reptes, i "somnien amb el país que la República Democràtica del Congo podria ser i que encara no és".

A més a més, el jurat ha valorat també la diversitat de formats, que permeten donar a conèixer la realitat a Kivu del Sud, involucrant el lector, que esdevé alhora espectador i oient.

En la modalitat de trajectòria periodística el jurat ha premiat a Sergi Cámara, fotodocumentalista que, des de 2004, denuncia la vulneració de drets humans al Mediterrani, a Melilla i a les fronteres europees. El jurat va considerar que el seu treball mereix ser premiat, per retratar conflictes que ens són molt actuals i propers, per la puresa de les seves fotografies, que transmeten el dolor i la injustícia de manera molt nítida.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te