Mercat solidari de Labors a Alpicat

El passat pont de la Puríssima a Alpicat va tenir lloc el Mercat de Labors i les voluntàries de Mans Unides d’Alpicat van participar fent un munt de labors per vendre.

Els beneficis de la venta de les labors es van destinar als dos projectes de l'ong del 2019 de Mans Unides Lleida i que són per una banda un projecte d'ampliació d'un internat a Gisenyi (Rwanda) i per l'altre, d'un projecte agrícola forestal a Sao Felix d'Araguaia (Brasil).

Ampliació de l’internat a Gisenyi (Rwanda):

A la localitat de Gisenyi, al nord del país, la Congregació de Filles de Maria Auxiliadora, també conegudes com a Salesianes de Sant Joan Bosco, va crear el 2007, amb el suport de Mans Unides, una escola de formació professional (hostaleria, costura i agricultura) que funciona a ple rendiment i compta amb 85 alumnes a l'any.

L'escola té una gran demanda que no poden satisfer per falta d'espai per acollir-les; de les 85 places, 50 són internes i pernocten en una aula de costura habilitada temporalment com a dormitori.

En l'actualitat, la Congregació sol·licita a Mans Unides la seva col·laboració per dotar el centre d'un internat per a 120 alumnes, que els permetrà seguir més eficaçment els seus estudis, ja que en general no tenen electricitat en els seus domicilis ia més els evitarà haver de recórrer els diversos km que disten les seves llars del Centre de Formació.

L'internat estarà dotat de 18 dutxes, WC, espai de bugaderia i aigua potable per mitjà d'un dipòsit de recollida d'aigua de pluja.

Troba la informació completa del projecte aquí.

Projecte agrícola forestal a Sao Felix d'Araguaia (Brasil):

La història recent i el moment actual de la regió estan marcats per fortes tensions entre latifundistes (dedicats a la cria extensiva de bestiar boví i soja), assentats (camperols que han obtingut terres) i indígenes.

La població viu en unes condicions de vida molt precàries, amb alts nivells de pobresa, gran desigualtat crònica i una depredació ambiental sistemàtica i descontrolada. Els pagesos no compten amb sistemes de producció adequats al context, limitant-se la majoria a la cura d'uns quants caps de bestiar, o al cultiu de la mandioca, i utilitzant freqüentment les cremacions de la selva per aconseguir terres noves que, però, no proporcionen ingressos suficients per sortir de la pobresa. No hi ha carreteres asfaltades i en pocs assentaments existeix energia elèctrica, drenatges sanitaris, aigua entubada o comunicacions permanents.

Mans Unides ja ha col·laborat anteriorment amb la contrapart local (Associació d'Educació i Assistència Social La nostra Senyora de l'Assumpció, ANSA) que va ser creada per Monsenyor Pere Casaldàliga. Fruit d'aquesta col·laboració s'han constatat que el model productiu implantat a la regió, a més d'insostenible i agressiu amb la natura, es mostra ineficaç per millorar les condicions de vida dels agricultors.

Per aquest motiu, la contrapart local ve desenvolupant en els últims anys, al costat dels agricultors dels assentaments, una estratègia global d'intervenció en el camp per generar recursos en àrees rurals pobres per mitjà del foment de cadenes agrícoles i forestals que permetin conservar la selva, així com generar processos de desenvolupament local i sobirania alimentària i productiva.

El present projecte pretén beneficiar directament a 200 famílies (820 persones) al llarg de 24 mesos mitjançant la posada en marxa d'un sistema agrícola capaç de garantir el dret a una alimentació suficient i adequada, així com el control de la producció i comercialització de fruites i llavors de la regió. Tot això fomentant la resiliència en un entorn de manca d'aigua i de calor extrema a causa de l'agressiu procés de desforestació.

Troba la informació completa del projecte aquí.

Galeria d'imatges: 

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te