La presidenta de Mans Unides a Tarragona, Esther Freijanes, va presentar la campanya "Comparteix el que importa" a la Cambra de Comerç de Tarragona.
Aquest any la campanya vol posar el focus amb la paraula "compartir" per posar l'atenció sobre les xifres de la fam que afecta 815 milions de persones al món i on 155 milions de nens menors de 5 anys pateixen desnutrició crònica. Per fer-nos una idea, tal com va apuntar Freijanes, la població infantil a Europa menor de 14 anys és de 122 milions.
La imatge de la campanya d'enguany recull la transformació d'un mòbil en una regadora; un símbol perquè veiem que el que "compartim" té resultat i porta a la prosperitat als països en què realitzem projectes de cooperació. La lluita contra la fam és un dret humà fonamental i cal incidir en les seves causes: el malbaratament d'aliments, la lluita contra l'especulació alimentària, la producció a gran escala que es manifesta clarament insostenible i l'especulació amb els recursos naturals.
La delegada de Mans Unides Tarragona va exposar els tres projectes que finançarà la seva delegació:
Seguidament, la convidada de campanya, Marcela Zamora, missionera Dominica del Rosario, que ha treballat 10 anys a l'altiplà de Bolívia i 12 anys a Timor Oriental va donar la conferència "Una mirada testimonial i crítica des dels marges dels exclosos i oblidats".
Zamora va explicar la situació dels infants treballadors a l'Alto de la Paz a Bolívia, que a l'edat de 4-7 anys han de treballar durant el dia i anar a l'escola de nit.
La missionera també va explicar la situació de les nenes de les muntanyes de Timor, on viu la població més pobra i on la malnutrició fa estralls, així com la tuberculosi i la lepra, arrelada en molts dels seus habitants. A més a més, s'hi afegeix la tradició del "barlaqui", que encara es practica, on les famílies que passen fam canvien les nenes a l'edat d'11-12 anys per una vaca o un porc a fi de poder alimentar a la resta de família.
Per solucionar la problemàtica d'aquestes nenes, les missioneres dominiques tenen un internat per a 70-90 noies, on acullen a les noies que s'escapen d'aquesta tradició o són abandonades per les seves famílies. Allà troben refugi, formació, educació i convivència. Com comentava Marcela, "el poder transformador de la societat de Timor està en les dones, sobretot, quan està formada i li és reconeguda la seva dignitat".
Mans Unides ha cregut en aquesta transformació i va dotar a l'internat amb plaques solar per tenir electricitat, un camp d'esports i una zona recreativa per a les més petites.
Marcela va agrair als assistents la seva generositat i confiança en Mans Unides i va encoratjar-los a què "no ens cansem de somiar per tenir un món més just i a treballar per aconseguir-ho".