Bolívia ha estat un lloc molt important per a la Delegació Diocesana de Terrassa. Fa ja dos anys ens va visitar Eduardo Mendoza, un missioner laic d'aquesta zona. El passat octubre, Joan Quintana, voluntari, responsable de la zona del Vallés Oriental, que treballa fa ja molts anys en l'entitat, va visitar els projectes que Mans Unides té allí durant el viatge de formació. El viatge per a ell ha suposat un abans i un després. També per a la Delegació ha estat molt important, per la qual cosa suposa acostar els projectes a la nostra realitat al carrer, un avantatge que fa més pròxima la comunicació amb el nostre públic local en poder posar rostre als protagonistes dels nostres projectes.
Ell ens ha explicat la seva experiència i això ens ha donat l'oportunitat de conèixer més de prop com són els projectes pels quals treballem cada dia.
Hem vist a través de vídeos i de fotografies com és Bolívia i els projectes que Mans Unides desenvolupa en el terreny, entre ells els de ACLO, Acció Cultural Loyola de la Companyia de Jesús que porta 54 anys treballant en la zona a qui Mans Unides secunda des de fa 20 anys.
Feia ja temps que preparàvem amb molta il·lusió la campanya, i quan vam saber que venia a veure'ns el Director General de ACLO, Mario Torres, va ser una sorpresa, perquè continuàvem aprenent de Bolívia i la seva realitat. Quan ens va arribar el seu CV, ens vam posar en marxa per a concretar amb el Sr. Bisbe, Vicaris Episcopals, parròquies, col·legis, premsa, ràdio, TV…actes i entrevistes. També vam tenir una reunió amb els responsables de les comarcals i grups locals per a preparar el material de la campanya i l'agenda del missioner laic.
Mn. Mario Jurado, Consiliari, rector de Santa Perpètua de Mogoda i Polinyà li ha obert les portes de la seva casa parroquial, on li ha acollit generosament des del dia 30/1 fins al 9/2, que torna a Madrid.
Una setmana abans vam tenir el regal de rebre a un nou voluntari, José María, i dos dies abans una altra nova voluntària, Charo, que ens han ajudat molt en els desplaçaments i recepció del missioner. Els vam dir voleu saber què és Mans Unides? Ara és un bon moment, us apunteu? I generosament van donar un sí. Això ha permès que poguéssim anar amb ells a Catalunya Cristiana, on ens sentim com a casa i tots junts escoltéssim en primera persona els testimoniatges i l'entrevista que la redactora de la revista li va fer. Em va encantar observar les seves mirades i l'atents que estaven tots escoltant el preciós treball que es fa per a ajudar als més desprotegits del planeta, els indígenes i pagesos de les zones més pobres. Van quedar meravellats del que ens comptava Mario. Quina preciosa manera d'aprendre el que és Mans Unides en la veu d'un dels seus protagonistes.
Poder compartir amb altres missioners el testimoniatge en directe en Ràdio Estel va ser un altre regal que ens va enriquir a tots els assistents. Que important donar una imatge a la premsa i a tota Catalunya d'unitat, que totes les delegacions catalanes estem unides treballant juntes pels veritables protagonistes, quin sentit tindria si no el nostre nom?
Sóc mestra i la meva vocació és una missió que es fa realitat quan ens acostem amb respecte i obertura de cor als nens dels nostres col·legis. Hem pogut sensibilitzar als alumnes de diferents escoles: Vila Parietes (Parets del Vallès), Petit Estel-la Nova (Terrassa), IES Banús i col·legi Montserrat (Cerdanyola), CEIP Miquel Carreras i Escola La Salut (Sabadell), Mare de Déu de Montserrat (Castellbisbal). Un treball en equip de voluntaris, responsables comarcals, missioner i jo mateixa, per a poder donar testimoniatge en escoles públiques, privades, concertades on els alumnes (des de 4t de Primària fins a 4t de l'ESO) es van interessar molt pel que els comptàvem i els professors van quedar encantats. Vam poder interaccionar amb ells fent preguntes que els interpel·laven, com: creieu que els nens dels nostres projectes tenen els mateixos drets que vosaltres? Escoltar a Mario comptar com es fabricava les seves pròpies joguines amb una llauna de sardines, o com els nens han de caminar quatre hores per a arribar al col·legi, després d'anar a buscar aigua o que en el moment de la sembra o collita no podrien anar a estudiar. Miraven amb ulls oberts i alguns ens deien que se sentien tristos que això estigués passant. Reflexionem junts i aprenem a valorar una mica més i millor el que tenim aquí.
El que defensem és la cura de la casa comuna, i què bé entenen les reflexions profundes els nens. Reconeixen amb senzillesa que ho tenen tot i que no són felices. Preciosa labor que els fa sensibles als drets de nens que són com ells i no tenen la seva sort, no obstant això són felices, una gran paradoxa que ens porta a poder assegurar que les coses no donen la felicitat.
Molts d'ells en finalitzar venien i ens preguntaven sobre com podien col·laborar amb nosaltres. Impressionant testimoniatge de generositat en les seves ànimes senzilles i netes que se saben importants per al futur d'aquest planeta.
Passejar per la preciosa ciutat de Barcelona, assistir a la Missa de la Presentació del Senyor, a la Jornada Mundial de la Vida Consagrada que va presidir el Sr. Cardenal J.J. Omella amb el lema “La vida consagrada amb María, esperança d'un món que sofreix”. Veure-li sorprès mirar i admirar la Catedral entre un gran nombre de religiosos i consagrats de diferents congregacions religioses va ser un altre regal, en un dia espectacular on passegem pel Barri Gòtic, les Rambles i acabem visitant el port i l'estàtua de Colón que mira cap a Amèrica.
Visitem al nostre Consiliari Mn. Mario Jurado en la seva parròquia en una festa popular amb la visita de St. Antón i els “Tres Tombs”. Visitem també el Bisbat de Terrassa, on va poder saludar al Secretari Canceller Mn. Carles Cahuana, al Delegat Episcopal de Missions Sr. Antonio Urbano. Va ser molt especial l'entrevista per part del Sr. Bisbe Mn. José Ángel Saiz Meneses, qui va mostrar molt d'interès tant en els projectes com en la realitat de Bolívia. Mario responia emocionat i agraït com eren els beneficiaris del projecte i com els ajudava Mans Unides. També va poder explicar que des de fa 20 anys ACLO rep ajuda de la nostra entitat i com junts aconsegueixen la millora de la vida dels indígenes i pagesos, ajudant-los a un dels drets humans més importants: la seguretat alimentària. Li expliquem també el lema de la campanya “Qui més sofreix el maltractament al planeta no ets tu” i com el canvi climàtic afecta més on hi ha més pobresa; la FAO ens recorda l'augment per quart any consecutiu de la fam en el món, les causes del qual és precisament aquesta i els conflictes armats. Conceptes com la degradació, la deterioració o les crisis mediambientals que han tingut unes conseqüències nefastes, aconseguint contaminar l'aire, el sòl i l'aigua… han produït com a efecte reboti una lluita mundial sobre la responsabilitat sobre el bé comú i la justícia climàtica. Finalment ens va donar la seva benedicció i ens va lliurar la carta que redacta cada any per a la campanya.
Els mitjans de comunicació també han obert les seves redaccions a Mans Unides amb moltes preguntes, interessant-se molt pel lema de la campanya i la cura del planeta com a casa comuna. Poder transmetre com lluitem perquè les persones recuperin la seva dignitat, posant-los en el centre del desenvolupament, qüestionar els nostres comportaments sensibilitzant a la població que hi ha una altra manera de viure més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, conscienciar-los que hem de passar de depredadors a cuidadors, que no ho podem tot, que som dipositaris dels béns de la creació. En definitiva, ser hereus responsables, conrear, cuidar, protegir, defensar i preservar el Planeta. Hem pogut estar en premsa i televisió de Terrassa, mitjans de Cerdanyola, premsa i ràdio de Sabadell, Sant Quirze i Granollers, i presència també en mitjans que es retransmeten des de Barcelona.
Ens han rebut també Alcaldes i regidors dels municipis de la zona, als quals Mario ha pogut explicar la seva experiència de vida. Han quedat sorpresos de la gran labor que fa Mans Unides en el territori i s'han compromès a ajudar-nos.
Visitar les nostres parròquies amb els nens de catequesis, els seus pares i catequistes en llocs senzills ha significat també que pogués veure la nostra realitat eclesial avui dia. I també als més majors, que no sempre reben la informació real de llocs tan llunyans a nosaltres.
Un regal més ha estat poder visitar el Monestir de Montserrat amb la Verge, la “Moreneta”, tan significativa per a ell. Religiosos jesuïtes que van seguir els passos de Sant Ignasi de Loyola van ser els que van arribar a terres bolivianes i van poder formar a persones com Mario que ara és el fruit de tant d'esforç: ell és el primer laic bolivià que és Director General de ACLO.
Mn. Mario havia contactat amb el secretari de l'Abat de Montserrat, i va ser ell qui ens va fer de guia i ens va ensenyar tota l'Abadia. Va ser impressionant poder escoltar d'una persona com ell, amb una vocació tan específica en aquesta triple realitat de la muntanya, l'espiritual, la cultural i María.
Havent dinat vam poder fer una visita a la cova de Manresa on sant Ignasi fa un gran discerniment espiritual durant un mes.
Tot un privilegi poder observar l'emoció de Mario en entrar en la cova o besar a la Verge.
El dissabte a la tarda, Mn. Cahuana ens va obrir les portes en el Monestir romànic de St. Pere Octavià. Mario ens va explicar el seu treball a Bolívia i la Presidenta va tancar l'acte agraint a tots la col·laboració. Va ser una sort poder gaudir de la preciosa actuació del cor de nens filipins Kudyapi, que ens va alegrar amb les seves angelicals veus les cançons de la litúrgia de la Missa de 19h a Sant Cugat. Després de la missa, els nens del cor es van quedar per a obsequiar-nos amb un petit concert amb més cançons populars, que tots els fidels i els nens que assistien es van quedar sorpresos i molt contents amb la seva generosa actuació.
El diumenge, últim dia de la missió, es va iniciar en la Missa de TV2 amb la intervenció de la Presidenta-Delegada de Terrassa en la celebració que presidia el Sr. Bisbe Auxiliar, Mn. Salvador Cristau, i concelebrada per Mn. Carles Cahuana.
Alhora en la Missa de 12:30h en la parròquia de Sant Martí en Cerdanyola, Mario Torres va intervenir per a explicar la seva labor a Bolívia. També Cristina Real, responsable de la comarcal d'allí, va comentar la importància de Mans Unides i el lema de campanya d'enguany. Després, va tenir lloc un menjar solidari amb més de 250 persones, amb assistència del Sr. Alcalde Carlos Cordón i altres representants locals, on les entrades van quedar esgotades pel gran èxit de la convocatòria.
Després de la mateixa acompanyem a Mario a l'Ocell en direcció a Madrid, on ens acomiadem desitjant-li un bon viatge de retorn a la seva casa.