Defensors dels drets humans: Desmond Tutu

Defensores de los derechos humanos: Desmond Tutu

“No estic interessat a recollir les engrunes de compassió que llança de la taula algú que es considera el meu amo. Vull el menú complet de drets”.
— Desmond Tutu

Desmond Tutu (Klerksdorp, Sud-àfrica) és un arquebisbe i pacifista nascut d'un mestre i una empleada de la llar. Tutu va començar a ser reconegut internacionalment en la dècada dels 80 per la seva lluita contra l'Apartheid, i ha trencat barreres en el continent africà: va ser el primer sud-africà negre a ser bisbe i després arquebisbe anglicà, i Prevalgut de l'Església de la Província d'Àfrica Meridional. L'any 1984 va aconseguir el Premi Nobel de la Pau.

Conegut com la veu dels sud-africans negres sense veu, va criticar obertament l'apartheid i va fomentar la reconciliació entre els diferents grups associats amb aquest. Quan Nelson Mandela va ser elegit president, Tutu va ser nomenat president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació. Ell va voler "una societat democràtica i justa, sense divisions racials"; per a això, exigia la igualtat de drets per a tots, una educació comuna i la finalització de la deportació forçada.

A més d'aconseguir el Premi Nobel, també ha estat reconegut amb el Premi Pacem in Terris, Premi de Lideratge de Lincoln i el Premi Gandhi de la Pau, entre altres. Actualment, continua la seva labor en defensa dels drets humans i la igualtat de tots els éssers humans a Sud-àfrica i a tot el món.

Desmond Tutu continua sent un exemple en les nostres vides. Per a guanyar, cal lluitar: fem un món millor. Segueix-nos amb l'etiqueta #paraganarhayqueluchar per a conèixer a gent inspiradora.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te