Dia Internacional dels Treballadors

Dia Internacional dels Treballadors

Avui celebrem el Dia Internacional dels Treballadors, conegut també com el Dia del Treball. Estem acostumats a descansar aquest dia, donat que en molts llocs del món és festiu. Però, saps la història que hi ha darrere d'això? Avui te l'expliquem!

L'inici d'aquesta festa es remonta a l'any 1886 a Estats Units. Fins a aquell moment, la majoria de persones treballaven sobretot a fàbriques. Ho feien per igual tant dones com homes, nens i persones grans, i en jornades de més de 12 hores al dia. No tenien temps per a poder descansar, ni estar a casa, ni fer altres coses fora de la feina. Els treballadors van lluitar durant molt de temps per a reivindicar els seus drets, i va ser l'any 1886 quan es va iniciar una lluita per a establir uan jornada laboral de 8 hores diàries. A partir de l'1 de maig d'aquell any, el sindicat majoritari va iniciar una vaga, que va ser molt dura i sanguinolenta, provocant que els treballadors paguessin amb les seves pròpies vides. El 4 de maig va haver una concentració a la plaça de Haymarket. Aquell dia, un artefacte va explotar a la plaça i va morir un policia. Va haver molts detinguts, i d'ells cinc van ser condemnats a la forca: tres periodistes, un fuster i un tipògraf (coneguts com "els màrtirs de Chicago"). 

Avui, sabem que aquella lluita va ser guanyada i que gràcies a aquells que es van manifestar i que van lluitar per una vida digna per a tots els treballadors tenim aquesta jornada laboral i aquests drets. No oblidem que el dia d'avui és un homenatge als qui van lluitar pels seus drets i per nosaltres

 

I en un dia i un temps tan inusuals com els que estem vivint ara, avui més que mai reconeixem la tasca i l'esforç de tants i tants treballadors que, enmig d'aquesta crisi pel COVID-19, ho donen tot per aquells que estem a casa. Gràcies a tot el personal sanitari, als qui tenen establiments de primera necessitat, als repartidors, els que estan a residències, professors, policia...GRÀCIES!

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te