Dia Internacional per a l'eliminació de la violència de gènere

Día Internacional para la eliminación de la violencia de género

Mans Unides denuncia que és intolerable que el 30 per cent de les dones i nenes del món visquin amb por de ser agredides

  • El 2013, l'Organització Mundial de la Salut va definir la violència contra les dones com «un problema de salut global de proporcions epidèmiques». 
  • Mans Unides reitera el seu compromís constant per acabar amb una xacra que causa un enorme dolor i sofriment a les dones que la pateixen.
  • A Sierra Leone, les dones i nenes s'enfronten no sols a la violència física sinó a la violència domèstica i a les privacions econòmiques; una violència que s'empara en la cultura del silenci.
  • L'any 2019, l'ONG va aprovar 69 projectes per un import de 3.776.385 €, destinats a promoure, específicament, els drets i oportunitats de més de 170.000 dones.

El 2020, les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, i les mesures de confinament i reclusió adoptades pels diferents governs per fer front a l'expansió de virus, han incrementat substancialment els episodis de violència contra les dones a tot el món.

Però aquesta situació no és una cosa nova, sinó un comportament arrelat a totes les societats, que afecta una de cada tres dones al món, fins al punt que, en l'any 2013, l'Organització Mundial de la Salut, va definir la violència contra les dones com «un problema de salut global de proporcions epidèmiques».

En el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones 2020, que se celebra el pròxim 25 de novembre, Mans Unides reitera el seu compromís constant per acabar amb una xacra que causa un enorme dolor i sofriment a les dones que la pateixen. «La societat no pot mostrar-se indiferent davant el maltractament i la violència. No podem tolerar que el 30% de les dones i nenes del món visquin amb por de ser agredides, a denunciar o a les reaccions del seu entorn proper després de les agressions... I tot això davant l'apatia d'una gran part de les societats», assegura Ricardo Loy, secretari general de Mans Unides i membre de comitè de gènere de l'organització.

Si bé la violència contra la dona és una cosa estesa a escala global, en alguns dels països als quals treballa Mans Unides els índexs de violència són molt més elevats. Això es deu, fonamentalment, a la prevalença de costums ancestrals, mantingudes i acceptades per societats eminentment patriarcals, en què dones i nenes estan menystingudes davant dels homes. «Només atenent les diferents experiències de violència contra la dona que els nostres socis locals ens transmeten, podem imaginar l'infinit dolor que, segur, s'està produint en aquests moments a tot el món per aquesta causa», lamenta Loy.

La violència contra les dones i les nenes presenta nombroses cares que van més enllà de la mera violència física. Això, segons el secretari general de l'Organització, porta a Mans Unides a treballar des de diferents camps i enfocaments, compartint recursos i experiències que aportin solucions per combatre aquests comportaments que pateixen les dones i les nenes en el seu entorn familiar i en les seves comunitats.

«Amb la nostra tasca de formació i de sensibilització intentem posar fre a actituds que violenten i degraden a les dones, com el tràfic de persones per a la seva explotació laboral o sexual o la utilització de les dones i nenes com a arma de guerra. L'educació, al treball de sensibilització que portem a terme, té com a objectiu, així mateix, el fet de fer front a aquests costums religiosos o culturals que les violenten físicament o les fan invisibles i exclouen», explica el secretari general de Mans Unides.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te