Dia Mundial de l'Assistència Humanitària

Dia Mundial de l'Assistència Humanitària

  Per a milions de persones en el món l'assistència humanitària és una garantia de vida.

  • En el que portem d'any 2020, l'assistència humanitària ha estat fonamental per a atendre i donar resposta a les necessitats que la pandèmia de COVID-19 ha creat en la població més empobrida.
  • El total de l'ajuda destinada per Mans Unides a pal·liar les conseqüències de la crisi del coronavirus és bastant superior a 4 milions d'euros.
  • Ricardo Loy, secretari general de Mans Unides: “L'assistència humanitària és vital per a milions de persones i, en multitud d'ocasions, si no fos per aquestes ajudes, estaríem parlant de crisi molt majors”.
  • En 2019, Mans Unides va destinar més de 3,7 milions d'euros a ajuda d'emergència i assistència humanitària.

 

Madrid (18/08/2020).- Dimecres que ve se celebra el Dia Mundial de l'Assistència Humanitària, una jornada en la qual el món gira els ulls cap a una activitat fonamental per a pal·liar les dramàtiques conseqüències que crisis climàtiques, sanitàries, migratòries o les provocades per la guerra i els conflictes, entre altres, tenen sobre milions de persones vulnerables a tot el món.

En el que portem d'any 2020, l'assistència humanitària ha estat fonamental per a atendre i donar resposta a les necessitats que la pandèmia de COVID-19 ha creat en la població més empobrida. “Per a Mans Unides aquest, està sent un any sense precedents en els seus més de seixanta anys d'història”, assegura Ricardo Loy, secretari general de l'organització.  Durant  els mesos que va durar el confinament més estricte, decretat pels governs de la majoria dels països del món, Mans Unides va haver d'adaptar la seva manera habitual de treballar a les circumstàncies que aquesta gravíssima pandèmia mundial exigia.

“D'estudiar la viabilitat dels projectes de desenvolupament, que són els que normalment secundem, ens hem vist abocats a valorar i aprovar a contrarellotge més d'un centenar d'iniciatives d'emergència amb les quals hem pogut donar suport a milers de persones, pertanyents als col·lectius de població més vulnerables i empobrits que, de la nit al dia, es van veure tancats a les seves cases, sense possibilitat de sortir a guanyar-se el manteniment diari”, informa Loy

D'aquesta manera, l'ONG de l'Església catòlica ha enviat ja prop de 3 milions d'euros, que s'han materialitzat, fonamentalment, en kits de menjar, productes d'higiene i material sanitari, repartits a Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica. “Amb aquesta ajuda, que no podíem deixar d'enviar, perquè sabíem que la situació més enllà de les nostres fronteres era insostenible, hem aconseguit, d'alguna manera, mitigar la fam i les manques de més d'1 milió de persones”, explica el Secretari General de Mans Unides.

“A més, per descomptat, hem hagut de reformular alguns dels nostres projectes per a adaptar les activitats inicialment previstes a les noves circumstàncies amb els quals el total de l'ajuda destinada a pal·liar les conseqüències de la crisi del coronavirus és bastant superior a 4 milions d'euros”, afegeix Ricardo Loy.

Encara que Mans Unides és una ONG de desenvolupament, hi ha circumstàncies en les quals és imperatiu atendre les necessitats més bàsiques. “Són tantes les crisis oblidades o desconegudes que condicionen fins a l'extrem les vides de milions de persones, que és impossible sostreure's a tant de dolor”, assenyala Loy. “L'assistència humanitària és vital per a aquestes persones i, en multitud d'ocasions, si no fos per aquestes ajudes, estaríem parlant de crisi molt majors”, adverteix Ricardo Loy.

 

Més de 3,7 milions d'euros destinats a ajuda d'emergència en 2019

Segons dades recollides en la seva Memòria d'Activitats, l'any 2019, Mans Unides va multiplicar per dues les seves intervencions d'emergència, enfront de 2018. L'ONG va aprovar 64 projectes, per import de més de 3,7 milions d'euros, destinats a accions d'emergència per a pal·liar les conseqüències de crisis provocades per conflictes i desastres naturals i a iniciatives d'ajuda humanitària relacionades amb necessitats i situacions greus que s'allarguen en el temps, com és el cas de l'acompanyament a migrants, refugiats i desplaçats en països d'Orient Mitjà, la Banya d'Àfrica i Amèrica Llatina.

La majoria d'aquests projectes –prop del 75%– es van dedicar  a fer front a les necessitats i conseqüències provocades  per les sequeres, els desastres naturals i les crisis socials en el continent africà. És el cas dels projectes empresos davant el virulent cicló Idai, que va afectar a Moçambic, Malawi i Zimbàbue, els contextos de violència a Camerun i Sudan del Sud i les crisis alimentàries sofertes a Etiòpia i Kenya.

“Amb aquests projectes arribem gairebé a un milió de persones, gràcies al treball infatigable  dels nostres socis locals, en la seva majoria missioners, als qui, retem homenatge en aquests dies en què tant es parla de superherois. Ells són els que sempre estan al costat dels qui sofreixen les conseqüències d'un món injust, els que, si és necessari, es deixen la vida per a socórrer a les persones vulnerables, els que medien en els conflictes i protegeixen als més febles i desemparats”, assenyala Loy. “Aquests homes i dones, juntament amb totes les persones que amb el seu treball fan possible la labor de Mans Unides, mereixen tota la nostra admiració i homenatge en el Dia de l'Assistència Humanitària i tots els dies ”, assegura el Secretari General de Mans Unides.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te