El drama a Beirut

Imatge d'El Mundo

En la tarda del 4 d'agost dues terribles explosions van tenir lloc a Beirut i van causar un centenar de morts, milers de ferits i quantiosos danys materials. A uns sis quilòmetres del port de la capital libanesa, el lloc on es van produir les explosions, el pare Raymond Abdo, provincial dels carmelites, va sentir moure's la seva casa i va veure com el cel es cobria amb un dens núvol de fum blanc i taronja. “El que està prop del port, en un radi d'uns tres quilòmetres, ha resultat molt danyat. S'han trencat tots els cristalls i l'interior dels edificis està destruït”, explica.

Ha estat gairebé com un terratrèmol, una cosa horrorosa. M’expliquen que en el mercat ha estat un horror. La gent plorava pel carrer, caminant sobre els vidres trencats… Després del drama del coronavirus i de la terrible situació econòmica, això és el que ens faltava”, lamenta el religiós.

La nostra clínica, greument danyada

A tres quilòmetres del lloc de les explosions, en Bourj Hammoud, el barri més pobre de la perifèria de Beirut, és on se situa el projecte que s'ha vist més greument afectat per la terrible explosió: l'Howard Karagheusian Medical Centri, un centre de salut amb el qual Mans Unides col·labora des de fa anys. “Estem vius; gràcies a Déu estem vius. Encara sort que tanquem el centre mèdic a les quatre de la tarda i les explosions van ser a les sis. Ahir vam atendre 250 persones. El centre ha quedat inutilitzable, però el nostre personal està bé i no hem hagut de lamentar víctimes”, explica Serop Ohaian, director del centre.

La clínica va ser creada per a atendre la nombrosa població armènia del barri, que es va establir a Líban fa un segle, fugint del genocidi i, avui dia, atén, fonamentalment, a la població siriana refugiada, 70.000 dels 150.000 habitants del barri. Mans Unides treballa amb aquesta associació des de fa anys, “en els últims mesos estem ajudant al nostre soci local amb una acció d'emergència amb la qual fer front a les necessitats de la població més afectada pel confinament i la crisi del coronavirus, però ja abans havíem donat suport a l'equipament del centre de salut i la posada en marxa d'un laboratori”, assegura Àfrica Marcitllach, coordinadora de projectes de Mans Unides a Orient Mitjà.

Situació dramàtica al país

Des de Sidón, el germà marista Miquel Cubels, responsable dels projectes de Mans Unides i l'Associació Fratelli a Líban, un dels principals socis locals de l'ONG al país asiàtic, lamenta el succés encara que agraeix que, en el moment de l'explosió, en el projecte amb nens sirians i iraquians que tenen en el barri de Bourj Hammoud haguessin acabat les activitats.

“En aquests dies estem fent campaments d'estiu amb els nens i, per sort, ahir, quan es va produir l'explosió, ja no hi havia ningú, perquè van saltar per l'aire cristalls, finestres i portes i el centre està molt afectat. Avui no hem pogut reprendre l'activitat”, relata el germà Miquel. “De totes maneres –assegura el missioner espanyol- no hauríem pogut obrir, perquè s'han decretat tres dies de dol oficial i, a més, estem, també, en un període de tornada al confinament perquè els casos de coronavirus continuen augmentant”.

El germà Miquel afirma que, des de fa un any, a Líban s'està vivint una situació bastant dramàtica: “D'una banda, la crisi econòmica i les revoltes socials, per un altre, la pandèmia i per a completar, l'explosió d'ahir que té un gran impacte en vides humanes, en ferits, en col·lapse de la sanitat i que evidentment afecta als programes concrets, com el projecte de Bourj Hammoud”, explica.

Mans Unides a Líban

La crisi dels refugiats, la situació política, el conflicte que no cessa amb Israel i el coronavirus fan que la població libanesa estigui cada vegada més ofegada. “Això porta al fet que, encara que en els últims anys l'acció de Mans Unides a Líban s'hagi centrat en alleujar la situació del col·lectiu de persones refugiades, que fugen de la guerra a Síria, estiguem fent costat també a la població libanesa més empobrida”, afirma Marcitllach.

Per això, avui dia Mans Unides té en marxa sis projectes a Líban, per un import total de 295.000 € per a dotar d'aliments bàsics i atenció sanitària, psicològica i educativa a la població més vulnerable.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te