Nota de Premsa: La fam, la pobresa, les seves xifres i causes, són incompatibles amb la dignitat de la persona

La fam, la pobresa, les seves xifres i causes, són incompatibles amb la dignitat de la persona
  • En el món, 1.400 milions de persones pateixen pobresa extrema i 820 milions desnutrició crònica.

  • Una de cada nou persones no pot accedir de forma regular a una alimentació adequada i suficient. 

  • En 2018 Mans Unides va aprovar 564 projectes per un valor de 35.903.339€ en 54 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica per lluitar contra la fam i l'eradicació de la pobresa. 

 

Madrid, 14/10/2019. - Segons l'últim informe de la FAO (SOFI 2018), es calcula que en el món 1.400 milions de persones sofreixen pobresa extrema i uns 820 milions desnutrició crònica enfront dels 811 milions de l'any anterior.  Aquesta xifra s'ha vist incrementada per tercer any consecutiu. Això significa que una de cada nou persones no pot accedir de manera regular a una alimentació adequada i suficient.

“L'augment del nombre d'éssers humans víctimes de la pobresa i de la fam, ha de portar-nos a redoblar el nostre compromís per un món més just en el qual tots tinguem una vida digna”, assegura Fidele Podga, Coordinador d'Estudis i Documentació de Mans Unides. “Mans Unides porta 60 anys lluitant i contribuint per a millorar les condicions de vida de milions de persones en molts racons del món. I treballem per a erradicar la fam en un món que, paradoxalment, produeix aliments per a donar menjar a gairebé el doble de la població mundial”, continua Podga.

La mercantilització dels aliments, la insostenibilitat social i mediambiental de la producció a gran escala com a model de producció agrícola i la pèrdua i desaprofitament dels aliments són 3 de les principals causes directes d'aquesta tragèdia i a les quals Mans Unides ha dedicat el seu treball tots aquests anys.

“El dret a l'alimentació és un dret i no un negoci. La resta de drets fonamentals giren entorn d'ell i no pot dividir-se ni abordar-se de forma aïllada”, afirma Waldo Fernández, del departament d'Estudis de Mans Unides. “No es tracta només de produir d'una manera sostenible, hem de reforçar les capacitats de la societat per a defensar enfront dels seus governs aquest dret, que és el que dóna força i múscul a tot l'entramat que denominem Dret a l'Alimentació”, assevera Fernández.

 

CONSCIÈNCIA POLÍTICA I SOCIAL

“La fam i la pobresa són dos conceptes íntimament relacionats que es retroalimenten i erradicar-los és una qüestió de voluntat, de compromís i de sensibilització; d'invertir en agricultura i de reformar les regles del joc del comerç internacional”, afirma Marco Gordillo, Coordinador de Campanyes de Mans Unides.​

Per això, Mans Unides apel·la a la responsabilitat dels governs perquè executin programes de lluita contra la fam i la pobresa i fa una crida a la societat perquè canviï els seus estils de vida i exerceixi així una sana pressió sobre els quals tenen el poder polític, econòmic i social.

“El paper de la societat civil és crucial per a garantir que tothom pugui menjar. Alimentar-se no és un privilegi de la gent rica ni és una caritat que fem a la gent pobra. Quan diem que és un dret inherent a l'ésser humà pel fet d'existir, estem dient que els Estats tenen l'obligació de fer complir aquest dret i que el paper dels ciutadans és molt important perquè tenen el dret i l'obligació d'exigir als seus governs que creïn les condicions adequades perquè tothom pugui menjar. I per a això, es necessita una societat civil molt conscient i empoderada”, finalitza Gordillo.

Mans Unides a través dels projectes de desenvolupament que duu a terme al costat dels seus socis locals, promou iniciatives per a lluitar contra la pèrdua i desaprofitament d'aliments i les seves conseqüències ètiques, econòmiques i de contaminació; i fomenta un consum responsable i una vida més solidària i sostenible promovent un canvi d'hàbits de compra i consum que permetin combatre la fam i la pobresa.

En 2018, l'Organització va aprovar 564 nous projectes per un valor de 35.903.339 € en 54 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica, per a lluitar contra la fam i l'erradicació de la pobresa, dels quals es van beneficiar directament gairebé un milió i mig de persones.

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te