Que tots tirem menjar a casa és una realitat. Sempre es fa menjar de més que es guarda com a sobra però al final s'acaba llençant, o comprem massa i després queda alguna fruita que es podreix o algun producte que caduca i no podem gastar-lo. El 54% del desaprofitament es produeix en les etapes inicials de la producció, manipulació i emmagatzematge, mentre que el 46% es dóna en les etapes de processament, distribució i consum d'aliments, segons la FAO. Com més tard es perd un producte en la cadena, majors conseqüències tindrà, ja que al cost inicial de producció cal sumar els costos ambientals i socials fins a arribar a la seva venda.
Aquest senzill gest, que forma part de la nostra realitat, té grans conseqüències. Pensa que, com tu, hi ha més de 7.000 milions de persones al món que fan exactament el mateix, i això implica que el menjar que es desaprofita es multiplica astronòmicament. Què suposa aquest petit gest a casa per al món?
Com explicàvem en la notícia "Què és el malbaratament alimentari?", l'aliment que malgastem suposa 1/3 de la producció mundial, més de 1.300 milions de tones a l'any. Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), la quantitat de menjar que es tira té un cost de 1.000 milions de dòlars, a més dels costos ambientals (uns 700.000 milions) i els costos socials (900.000 milions). Aquesta pèrdua econòmica afecta directament als ingressos tant dels agricultors, que han de produir més quantitat de producte, com dels consumidors, que han de comprar més.
L'informe de la FAO "La petjada del desaprofitament d'aliments: impactes en els recursos naturals" de 2013, confirma que aquest desaprofitament d'aliments genera un impacte negatiu en la biodiversitat, la terra, el clima i l'aigua, és a dir, en els recursos naturals. Una de les conclusions del document és que "el menjar que produïm però no mengem consumeix un volum d'aigua equivalent al cabal anual del Volga, i suposa 3.300 milions de tones de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera".
Aquestes emissions equivalen a les mundials generades pel transport en carretera, i són responsables del 8% de les emissions globals d'aquests gasos. Si el malbaratament alimentari fos un país, seria el tercer amb majors emissions de gasos d'efecte d'hivernacle al món.
Posant exemples de menjar: a Àsia, l'arròs emet altes dosis de metà i juntament amb la resta de cereals, generen un impacte en les emissions de carboni i l'ús de la terra i l'aigua. Pel que fa a la carn i les hortalisses, generen una gran petjada de carboni i un impacte en els terrenys utilitzats. Segons la FAO, la superfície total conreada en el planeta és de 1.400 milions d'hectàrees; d'aquestes, gairebé el 30% s'usen per produir aliments que mai seran consumits, generant un consum del 19% de fertilitzants.
Si es fes un ús i una distribució millor d'aquests aliments, evitaríem el 14% de totes les emissions l'any 2050. Així ho diu l'estudi realitzat per l'Institut Francès de Recerca Agrària (INRA) de 2017, que afirma que l'agricultura podria ser capaç de compensar l'emissió de 3.500 milones de tones de CO2, reduint així fins a un 65% els efectes negatius del carboni en l'alimentació.
"No podem permetre que un terç dels aliments que produïm es perdi, quan 870 milions de persones passen fam tots els dies", assegura el Director General de FAO, José Graziano da Silva. Aquest és el major problema que tenim, i del qual no som conscients: produïm un 60% més del que necessitem, mentre hi ha gent que es mor de gana. No es tracta d'una falta de quantitat o producció; és un problema de repartició i de consum just i equitatiu. És important que siguem conscients quan comprarem del que posem al cistell de la compra: com ha arribat fins aquí, com ha estat transportat i cuidat, i posar només el que veritablement necessito, no el que em ve de gust. Avui estem vivint un temps nou, que ens espanta, i comprem de més per si de cas, però necessitem ser assenyats i pensar raonadament. Aquest és un petit gest que pot ajudar al món.
Segueix-nos a les xarxes socials amb el hashtag #MansUnidesAliments.