Memòries i dades econòmiques

En 2019, vam donar suport directament a més d'un milió i mig de persones i a prop de sis milions més de manera indirecta

  • Mans Unides va aprovar l'any passat 540 nous projectes de desenvolupament a 57 països per un import total de 36.132.624,06 €​.
  • Amb l'objectiu de finançar el seu treball de cooperació i educació per al desenvolupament, Mans Unides va recaptar 43.237.328 €. D'aquesta quantitat, un 88,1% va provenir de fons privats i gairebé el 90% es va destinar als fins de l'organització: sensibilització de la societat espanyola i projectes de desenvolupament a països del Sud.
  • Les intervencions en contextos d'emergència es van duplicar en relació a 2018, a conseqüència de desastres naturals i el l'estancament de diferents crisis i conflictes, principalment al continent africà.
  • En un any en què va commemorar el seu 60 aniversari, l'organització va dedicar la seva campanya anual a denunciar la pobresa i desigualtat a la qual s'enfronten les dones dels països del Sud.

 

Amb la publicació de la Memòria Institucional de 2019 rendim comptes del treball realitzat a l'àmbit de la cooperació al desenvolupament i la sensibilització.

L'any passat, Mans Unides va recaptar un total de 43.237.328 €, fons que van provenir en un 88,1% de fonts privades, principalment d'aportacions dels 72.824 socis i col·laboradors de l'ONG i de col·lectes realitzades a parròquies i entitats religioses. Ricardo Loy, secretari general de Mans Unides, destaca aquest finançament eminentment privat, la qual cosa «garanteix la independència de l'ONG i ens permet dedicar el 90% dels fons als fins de sensibilització i cooperació al desenvolupament», assegura.

L'ONG de desenvolupament de l'Església catòlica a Espanya va aprovar 540 nous projectes per un valor de 36.132.624,06 € que, al costat dels iniciats en anys anteriors, van superar els 900 projectes en marxa en 57 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica. Aquestes iniciatives, iniciades per prop de 500 organitzacions locals, van fer costat directament a 1.556.957 persones en la millora de les seves condicions de vida, a les quals se sumen sis milions més, secundades de manera indirecta..

Mozambique - Foto JavierMarmol Manos Unidas

Enfocament de drets i suport a les dones

Mans Unides va commemorar en 2019 el seu 60 aniversari i ho va fer amb una campanya anual que denunciava la situació de pobresa i desigualtat que enfronten bona part de les dones als països del Sud.

En paraules de Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, «les sis dècades de treball als països més empobrits d'Àfrica, Àsia i Amèrica ens han deixat una lliçó molt clara: fomentar la igualtat de drets entre homes i dones no sols és el moralment correcte, sinó una de les vies més importants per a impulsar el desenvolupament social i la construcció d'un món més just i sostenible».

El suport a les dones és una línia transversal en totes les iniciatives de desenvolupament secundades per Mans Unides i va ser l'àmbit d'actuació específic en 69 projectes de l'àrea d'intervenció «drets de les dones i equitat». Així mateix, els àmbits més secundats van ser el d'«educació», amb 172 projectes, i el d'«alimentació i mitjans de vida», amb 103, seguits del de «salut» (73), «drets humans i societat civil» (65), «aigua i sanejament» (36) i «medi ambient i canvi climàtic» (22).

«Concebem el desenvolupament des d'una perspectiva integral –afirma Ricardo Loy, secretari general de Mans Unides–, centrat en la persona i amb un enfocament de drets pel qual promovem no sols l'accés a béns i serveis, sinó la participació activa de totes les persones i agents implicats».Ecuador - Foto Ana Pérez Manos Unidas

Es dupliquen les intervencions humanitàries i d'emergència

«Som una ONG de desenvolupament que treballa perquè les comunitats més empobrides siguin autosuficients, però reservem part dels nostres fons per a aquelles situacions crítiques en les quals els nostres socis locals ens demanen una ajuda apressant», assegura Clara Pardo.

En relació a 2018, Mans Unides va duplicar l'any passat les seves intervencions d'emergència, amb 64 projectes repartits entre accions d'emergència en crisis provocades per conflictes i desastres naturals, d'una banda, i iniciatives d'ajuda humanitària relacionades amb necessitats i situacions greus que s'allarguen en el temps, com és el cas de l'acompanyament a migrants, refugiats i desplaçats en països d'Orient Mitjà, la Banya d'Àfrica i Amèrica Llatina.Senegal - Foto Irene H Sanjuan Manos Unidas

El gruix de les accions –prop del 75%– es va dirigir a pal·liar les conseqüències de sequeres, desastres naturals i crisis socials en el continent africà. És el cas dels projectes empresos davant el virulent cicló Idai, que va afectar Moçambic, Malawi i Zimbàbue, els contextos de violència a Camerun i Sudan del Sud i les crisis alimentàries sofertes a Etiòpia i Kenya.

Gairebé un milió de persones (999.215) van ser fetes costat a escala global a través d'aquestes iniciatives, per un import total de 3.742.404 €. La presidenta de Mans Unides interpreta aquest augment de les intervencions humanitàries i d'emergència com «un signe del món convuls» en què vivim, on la fam i la pobresa són causa i conseqüència de creixents conflictes. «Tot està interrelacionat, com ens recorda el papa Francesc, i això és una cosa que ha quedat dolorosament clar durant la pandèmia del coronavirus. L'acció humana està en l'arrel de molts problemes, però també de la solidaritat».

60 anys de sensibilització a localitats de tota Espanya

La Memòria explica també d'algunes de les activitats realitzades per les Delegacions i els Serveis Centrals de Mans Unides amb la finalitat de commemorar el 60 aniversari de l'ONG i continuar contribuint a la sensibilització de la societat espanyola i a la captació de recursos per a finançar la seva labor de desenvolupament.

Foto Manos Unidas

«Si pensem en les 72 Delegacions diocesanes en tota Espanya, els més de 500 equips comarcals, els 5.788 voluntaris i els 147 treballadors contractats, la imatge resultant impressiona perquè posa a peu de carrer la col·laboració, el compromís i la solidaritat de moltes persones, moltes més Memoria Manos Unidas 2019 de les involucrades directament en l'organització», afirma Ricardo Loy.

Entre les nombroses activitats de sensibilització i educació per al desenvolupament realitzades, van destacar la campanya «Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones»; els Premis Mans Unides 60 Aniversari; la X edició del Festival de Clipmetratges; La Nit de CADENA 100 i les campanyes realitzades per xarxes i aliances nacionals i internacionals de les quals Mans Unides forma part, com és el cas de CIDSE i Enllaça't per la Justícia.

Per a Clara Pardo, la publicació d'aquesta Memòria és, a més, «una oportunitat més per a agrair als milers de persones que ens han acompanyat al llarg dels anys, sense el compromís dels quals no hagués estat possible el nostre treball, i una crida a la solidaritat de tots de cara a aquests temps difícils i els que estan per venir».

Mans Unides i la transparència

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te