Memòries i dades econòmiques

En 2020, vam donar suport directament a més de 2,3 milions de persones a 53 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica

  • Mans Unides va aprovar l'any passat 506 nous projectes de desenvolupament per un import total de 29.129.330 €​.
  • Amb l'objectiu de finançar el seu treball de cooperació i educació per al desenvolupament, Mans Unides va recaptar 42.128.315 €. D'aquesta quantitat, un 83,5 % va provenir de fons privats i gairebé el 90% es va destinar als fins de l'organització: sensibilització de la societat espanyola i projectes de desenvolupament a països del Sud.
  • El 2020 va assolir una rellevància especial la tasca d'acció humanitària, amb 172 projectes per valor de 4.884.367 €, dels quals 136 van ser iniciatives relacionades amb l'emergència de la COVID-19 a 36 països.
  • L'organització va haver d'adaptar la seva manera de treballar per continuar la seva tasca d'educació per al desenvolupament i la sensibilització a Espanya, en un context marcat pel confinament i les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus.

Amb la publicació de la Memòria Institucional de 2020 rendim comptes del treball realitzat a l'àmbit de la cooperació al desenvolupament i la sensibilització.

L'any passat, Mans Unides va recaptar un total de 42.128.315 € , fons que van provenir en un 83,5 % de fonts privades, principalment d'aportacions dels 71.159 socis i col·laboradors de l'ONG i de col·lectes realitzades a parròquies i entitats religioses.

Ricardo Loy, secretari general de Mans Unides, destaca aquest finançament eminentment privat, la qual cosa «garanteix la independència de l'ONG i ens permet dedicar el 90% dels fons als fins de sensibilització i cooperació al desenvolupament», assegura.

L'ONG de desenvolupament de l'Església catòlica a Espanya va aprovar 506 nous projectes per un valor de 29.129.330 que, al costat dels iniciats en anys anteriors, van superar els 800 projectes en marxa a 53 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica. Aquestes iniciatives, iniciades per prop de 600 organitzacions locals, van fer costat directament a 2.324.176 persones en la millora de les seves condicions de vida, a les quals se sumen 10 milions més, secundades de manera indirecta..

India - Memoria 2020 Manos Unidas - Foto - BDKS

Les intervencions humanitàries de l'ONG es dupliquen a conseqüència del coronavirus

Com a ONG eminentment de desenvolupament, Mans Unides va continuar treballant durant 2020 en diferents àmbits d'actuació, entre els quals hi destaquen el sector de la «Salut», que va aglutinar la major part dels projectes (gairebé el 40%), i el sector d'«Alimentació i mitjans de vida», que va ser el que va concentrar més fons (gairebé 9 milions d'euros), dedicats a la producció i la comercialització d'aliments i a la generació d'ingressos a través d'activitats econòmiques de les comunitats. A aquests sectors els van seguir els d'«Educació», «Drets de les dones i equitat», «Drets humans i societat civil», «Aigua i Sanejament» i «Medi ambient i canvi climàtic», conformant un total de 506 nous projectes.

Un terç d'aquests projectes van ser iniciatives d'acció humanitària. Aquestes intervencions van resultar especialment rellevants a conseqüència de la pandèmia, i van assolir una xifra que va suposar més del doble dels projectes humanitaris aprovats el 2019. En total, es va donar suport a 172 intervencions, de les quals 136 van ser projectes relacionats amb el coronavirus a 36 països, principalment africans. Amb una inversió per valor de 4.884.367 €, la tasca humanitària de Mans Unides va suposar un suport directe a 1.407.015 persones.

Angola - Memoria 2020 Manos Unidas - Foto MISEVI

La tasca de Mans Unides a Espanya

Les 72 delegacions i més de 500 equips comarcals de l'ONG a tota la geografia espanyola van haver d'adaptar les seves activitats habituals de sensibilització i recaptació de fons en un context nacional marcat pel confinament i les restriccions derivades de la pandèmia.

Memoria 2020 Manos Unidas - Foto Irene Hdez-San Juan

Festival Clipmetrajes - Memoria 2020 Manos Unidas

Clara Pardo, presidenta de la institució, agraeix «la implicació i el compromís» de les 6.344 persones voluntàries i 144 contractades que «es van entossudir a tirar endavant la nostra feina, conscients que la dura realitat de la pandèmia també significava, per a milions de persones més enllà de les nostres fronteres, una greu amenaça que se sumava a la fam i la pobresa».

Per a Ricardo Loy, secretari general de l'ONG, «el repte va ser fer arribar una societat espanyola amb por, incertesa i dubtes sobre el futur, la situació de tantes persones que al Sud viuen sense accés a l'aigua, a la sanitat i a l'alimentació, i que van haver de triar, en molts casos, entre confinar-se o sobreviure».

Entre les activitats de sensibilització i educació per al desenvolupament realitzades el 2020 a Espanya, va destacar la campanya «Qui més pateix el maltractament al planeta no ets tu», les campanyes d'emergència que van cridar la solidaritat amb les poblacions més afectades per la pandèmia al Sud, l'XI Festival de Clipmetratges, la col·laboració amb col·legis i universitats i les campanyes realitzades per xarxes i aliances nacionals i internacionals de les quals Mans Unides forma part, com és el cas de CIDSE i Enllaça't per la Justícia.

MANS UNIDES I LA TRANSPARÈNCIA

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te