Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.
Amb l’objectiu de millorar el nivell socioeconòmic i educatiu de les dones i les seves famílies a l’àrea de Danka, es duu a terme un curs de costura, es forma a noies com a educadores infantils i es realitzen tallers sobre el problema de la mutilació genital femenina i els seus riscos i perills; a més d’aprendre normes bàsiques d’higiene i sanitat.
Etiòpia es troba a la “banya d’Àfrica” i ocupa 1.221.000 m2. Té 110 milions d’habitants i és el segon país més poblat del continent. El seu índex de Desenvolupament Humà (2019) és el 0.485, ocupant el lloc 173 d’un total de 188 països analitzats. S’estima que el 23% de la població viu per sota del llindar de pobresa, un nombre que està en augment. El país té més de 80 grups ètnics i les principals religions són la cristiana copta i musulmana. El 85% de la població viu en zones rurals, per tant, l’agricultura forma la base de l’economia del país.
Etiòpia està passant per temps molt durs, passant de ser el país d’Àfrica subsahariana amb el major creixement anual durant diversos anys, a un creixement negatiu per diferents factors: la pandèmia, una guerra civil a la província de Tigray des del novembre de 2020 on les conseqüències s’estan estenent a tot el país, canvis dràstics i sobtats en el clima (de sequeres fins a inundacions catastròfiques), plagues de llagostes eliminant/reduint les collites i molts conflictes ètnics violents en diferents regions.
El projecte en qüestió es localitza a Danka, que es troba a 3 km del centre de la ciutat de Dembidolo, una ciutat comercial i està en un dels districtes de la part occidental de la regió d’Oromia. La major part de la població viu de l’agricultura i els seus ingressos són escassos per la falta d’aigua i tècniques modernes.
És una zona d’extrema pobresa i les dones són les que pateixen més conseqüències: s’han d’ocupar de portar l’aigua i la llenya, treballar al camp, atendre a la seva família i cuidar dels seus fills o germans petits. A més, la seva situació és de total inferioritat respecte a els homes, no poden prendre part en cap decisió en el seu entorn social, encara que els hi afecti directament, com ara els matrimonis a una edat massa jove o les barreres per assistir a l’escola.
Hi ha falta de formació i capacitació de les dones, que els hi impedeix millorar la seva situació personal i la de la seva família, especialment la dels seus fills i, per tant, la de la societat. Per tant, amb l’objectiu de contribuir a millorar les condicions de vida de les dones i promoure la igualtat de gènere de les zones rurals d’Etiòpia i, concretament, millorar el nivell socioeconòmic i educatiu de les dones i les seves famílies a l’Àrea de Danka, les Hermanas de la Caridad de San Vicente Paúl han sol·licitat a Mans Unides col·laboració per un projecte de formació:
El projecte beneficiarà directament a 864 persones (150 homes i 714 dones) i indirectament a 3.536 persones. L’aportació de Mans Unides cobreix el 91% del projecte i el soci local i beneficiaris cobriran el 9% restant.
Aquest projecte contribueix a l’obtenció de l’ODS nº5 “Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar a totes les dones i nenes”.
Perquè Mans Unides pugui dur a terme projectes com aquest.