Defensem que «la riquesa mundial» es posi al servei de la humanitat.
Llancem la nostra campanya anual, «Compartir és la nostra major riquesa», en què donem suport a alternatives d'economia social i solidària que contribueixin de manera eficaç al treball digne i decent, a l'economia, la justícia i el desenvolupament inclusiu i sostenible per als més empobrits.
La campanya busca promoure a la societat espanyola actituds i estils de vida i consum coherents amb una veritable prosperitat compartida que tingui en compte les persones i comunitats més vulnerables.
El 62% de la societat espanyola vincula la seva prosperitat amb l'aspecte econòmic i només el 14% associa la riquesa amb el fet de compartir amb els altres, segons un estudi fet públic per l'ONG en roda de premsa.
Des de Mans Unides hem presentat la nostra nova campanya (número 66) que, amb el lema «Compartir és la nostra major riquesa», vol evidenciar que la desigualtat, manifestada en la manca d'oportunitats per als més vulnerables, continua augmentant en un context de creixement econòmic.
«El nostre món es fa cada cop més desigual i aquesta prosperitat que mesurem amb paràmetres que van més enllà del merament econòmic, no es distribueix de manera justa ni equitativa. Segons l'últim informe de Crédit Suisse, només l'1% de la població mundial concentra més de la meitat de la riquesa global. I mentrestant, al voltant de 733 milions de persones viuen en situació de fam, i més de 1.200 milions lluiten diàriament per sobreviure per sota del llindar de la pobresa», ha explicat Cecilia Pilar Gracia, presidenta de Mans Unides.
En la roda de premsa celebrada aquest matí a la Fundació Ortega-Marañón, Cecilia Pilar ha fet referència als 160 milions de menors atrapats en les xarxes de treball infantil i als 250 milions que no van a l'escola, la qual cosa marcarà per sempre les seves vides. També ha mencionat els 2.000 milions de persones sense accés a aigua potable i els 2.000 milions que pateixen pobresa multidimensional. «O aquesta dada demolidora que assegura que 36 milions de nens pateixen desnutrició aguda, la qual cosa condicionaria la seva vida per sempre», denuncia la presidenta de Mans Unides.
En un col·loqui posterior a la intervenció de Cecilia Pilar, moderat per l'economista i professor José María Larrú, han participat María Jesús Pérez, missionera a l'Equador, i Regina Casado, que desenvolupa la seva tasca al Senegal. En el debat s'han abordat temes com el desenvolupament, l'economia social i la defensa dels drets humans en comunitats vulnerables. A més, s'ha presentat un estudi sobre la percepció que té la societat espanyola de la riquesa i la prosperitat.
El 46% dels enquestats valora la tranquil·litat de tenir cobertes les seves necessitats bàsiques, una dada clau en un món on l'1% de la població concentra més de la meitat de la riquesa global, 2.000 milions de persones no tenen accés a aigua potable i al voltant de 733 milions pateixen fam. Només el 14% dels espanyols associa la riquesa amb el fet de compartir amb els altres. Aquest estudi també assenyala que el 62% dels enquestats associa la prosperitat amb factors econòmics i un de cada tres, amb el creixement econòmic, tot i que aquest no sempre comporta una major justícia social. De fet, el 85% creu que la veritable riquesa es defineix per la prosperitat de totes les persones i no només per l'acumulació econòmica.
Proposem donar suport a alternatives d'economia social i solidària que contribueixin al treball decent, a l'economia inclusiva i sostenible i a la justícia social com, per exemple, el testimoni de María Jesús Pérez, directora de la Fundació Maquita (organització d'economia social i solidària i soci local de Mans Unides a l'Equador). La religiosa ha compartit la difícil situació que viuen els pobles, principalment rurals, de la costa, la serra i l'Amazones al país andí. Per a ella, l'organització comunitària continua sent avui la gran esperança perquè aquestes comunitats continuïn resistint i creant una economia que generi mitjans de vida dignes per a tots.
D'altra banda, Regina Casado, missionera de les Filles del Nen Jesús, «Dames Negres», sòcia local de Mans Unides al Senegal, ha recordat la tasca de sensibilització de la població sobre els problemes més importants als quals s'enfronten i promou un desenvolupament inclusiu per a tothom. Des de 2002, la germana Regina treballa amb dones i joves del barri perifèric de Sam Sam, als afores de Dakar.
“La nostra missió és transformar el món a través de la solidaritat i l'acció conjunta, perquè creiem fermament que la prosperitat compartida —una prosperitat que va molt més enllà del mer creixement econòmic i de l'acumulació indefinida de béns materials—, és l'única manera d'aconseguir un futur millor per a tothom. Apostem per una economia amb un marcat perfil social i sostenible al servei del bé comú i per un món on el desenvolupament arribi a tothom amb la participació de tothom», va concloure Cecilia Pilar.