La prosperitat compartida, clau per a una societat més justa i solidària

Segons l'enquesta elaborada per Mans Unides.

La prosperidad compartida, clave para una sociedad más justa y solidaria. Fotografía: Limbo Agency

Amb motiu de la campanya «Compartir és la nostra major riquesa», Mans Unides ha realitzat una enquesta digital entre una mostra representativa de la societat espanyola (edat, sexe, estudis...) de 1009 persones d'entre 18 i 65 anys, que revela com perceben els espanyols la riquesa i la prosperitat i el vincle d'aquests conceptes amb la idea de compartir. De l'informe «Estudi sobre la percepció de la població espanyola sobre la prosperitat» es desprèn que la majoria de les persones enquestades creuen que la veritable prosperitat va més enllà de l'acumulació econòmica i està estretament lligada a la justícia social i al benestar col·lectiu.

Què és la riquesa? Una visió que canvia amb l’edat

Un dels descobriments més reveladors de l'estudi és que el 72% dels enquestats associa la prosperitat amb el fet de compartir. Tot i això, un 28% no vincula ambdós conceptes. Els resultats reflecteixen una clara diferència generacional: mentre que els Boomers (56-65 anys) i les dones en general creuen en major mesura en la prosperitat compartida, els homes i la Generació Z (18-29 anys) es mostren més escèptics al respecte.

A més, el 80% dels enquestats està d'acord amb l'afirmació «compartir amb els altres és una de les nostres majors riqueses», en línia amb el missatge de la campanya de Mans Unides. Tanmateix, els béns materials continuen sent els recursos que menys es comparteixen (48%), mentre que el temps (80%) i els coneixements (70%) són els més compartits entre la població

.

Gráfico: Factores asociados a la riqueza
Gràfic: Factors associats a la riquesa

Fotografía: Marco Polo
Fotografía: Marco Polo

Segons l'estudi, la definició de riquesa varia segons la generació. Per als més joves, especialment la Generació Z, la riquesa està vinculada als béns materials, l'accés a l'habitatge i la possibilitat de consumir i assolir èxits personals. Els Millennials (30-44 anys) comparteixen en gran mesura aquesta visió, però prioritzen l'estabilitat econòmica i laboral.

En canvi, les generacions més grans tenen una percepció diferent. La Generació X (45-55 anys) i els Boomers associen la riquesa principalment amb la salut, la seguretat econòmica a llarg termini i la llibertat per prendre decisions sense preocupacions econòmiques. A més, aquestes generacions valoren més el temps lliure, les relacions personals i el suport familiar com a elements essencials d'una vida pròspera.

Per impulsar aquesta transformació, l'informe destaca la necessitat de sensibilitzar sobre la desigualtat social, promoure iniciatives d'economia social i desenvolupar polítiques que redistribueixin la riquesa. També subratlla la importància del treball digne i l'accés als drets bàsics com a pilars fonamentals per assolir una veritable prosperitat compartida.

Una crida a l'acció

La campanya "Compartir és la nostra major riquesa" busca sensibilitzar la societat sobre la importància de fomentar una cultura de compartir per construir un món més just i equitatiu. L'estudi confirma que la majoria de la població entén que la prosperitat no s'ha de mesurar només en termes econòmics, sinó també en el seu impacte en la comunitat i en el benestar de tothom.

Mujeres de Ecuador, beneficiarias del Convenio AECID-Manos Unidas. Fotografía: Josep Vecino
Dones de l'Equador, beneficiàries del Conveni AECID-Mans Unides. Fotografia: Josep Vecino

Mans Unides convida tota la societat a reflexionar sobre aquest missatge i a sumar-se a la seva campanya, promovent una riquesa que no només s'acumuli, sinó que es comparteixi per al benefici de tothom.

Com impulsa Mans Unides la riquesa compartida

Per materialitzar aquest concepte (prosperitat compartida), Mans Unides dona suport a projectes concrets en diferents parts del món. A Amèrica Llatina, impulsa la creació de cooperatives agrícoles i de comerç just, oferint als petits productors l'oportunitat d'obtenir un preu just pel seu treball i millorar la seva qualitat de vida. A l'Àfrica, promou programes de formació en oficis i emprenedoria social per a joves i dones, facilitant el seu accés al mercat laboral en condicions dignes. A l'Àsia, desenvolupa iniciatives d'economia solidària, enfortint xarxes de treball comunitari i oferint suport financer a petits negocis sostenibles.

Aquestes iniciatives reflecteixen el compromís de Mans Unides amb la riquesa compartida i la construcció d'un món més just i solidari. Cada acció compta per demostrar que compartir és, veritablement, la nostra major riquesa​.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te