Refermant els drets de les treballadores domèstiques de Patna 

Reflexió de Lola Gómez d'Ayala, tècnica del Departament de Projectes d'Àsia.

A Patna, la capital de l'estat de Bihar, al nord-est de l'Índia, la situació de les empleades domèstiques que treballen en règim d'externes i internes és dramàtica.

La majoria són analfabetes, tribals que han emigrat dels estats veïns. Quan arriben a la ciutat no tenen cap suport familiar o comunitari, ni tan sols documents d'identitat, malviuen en condicions miserables i moltes treballen des que són menors d'edat. A l'Índia no hi ha cap llei que protegeixi aquestes treballadores, no tenen drets, el salari i la jornada laboral els decideix l'ocupador al seu gust i són acomiadades sense justificació. Viuen i treballen en un estat d'amenaça constant, de vegades en semiesclavatge enfrontant-se a violència física i assetjament sexual. És molt comú que no puguin enviar els fills a l'escola o puguin proporcionar-los atenció mèdica.


Es pretén que les dones índies siguin agents de canvi i que es reconegui la dignitat del treball domèstic. Fotografia de Mans Unides

Accions per visibilitzar i promoure les dones

Després del Covid els és encara més difícil trobar feina i negociar condicions dignes. Les germanes missioneres de l'Immaculat Cor de Maria no s'han quedat indiferents davant d'aquesta situació i el 2011 van crear a Patna el Sindicat de Treballadores Domèstiques. La germana Leema i el seu equip recorren els suburbis de Patna convidant les dones que treballen al servei domèstic a associar-se al sindicat. Elles també van emigrar i han estat empleades domèstiques abans de treballar en el projecte, per la qual cosa coneixen molt bé les enormes dificultats a què s'enfronten.

Mans Unides, en el seu compromís amb la lluita contra la discriminació i explotació de les dones, recolza aquesta organització en aquest projecte que ajuda 4.500 dones i nenes. Busquen que elles es converteixin en líders i agents de canvi i que es reconegui la dignitat del treball domèstic i en millorin les condicions i les de les famílies.


Grup de dones a Patna, India. Fotografia de Mans Unides

El sindicato las ayuda a inscribirse en el registro oficial de trabajadores informales y las orienta en las solicitudes de beneficios públicos como cartillas de racionamiento y tarjeta sanitaria. También tienen centros donde sus hijas reciben educación de calidad y así no se verán abocadas, incluso desde niñas, a seguir el camino de sus madres. Apoyamos, además, el fomento del ahorro y el emprendimiento de pequeños negocios a través de microcréditos así como la compra subvencionada de máquinas de coser para aquellas que han perdido su empleo y son cabezas de familia. El sindicato es en definitiva una herramienta esencial para mejorar la vida de muchas mujeres luchadoras que viven una vida muy precaria y con escasas oportunidades. 

És essencial que coneguin els seus drets laborals i se sentin recolzades pel sindicat i per assessors legals que els ajuden en casos d'injustícia. Els proporcionen eines perquè siguin capaces de negociar amb els seus ocupadors les condicions de treball i promouen accions per visibilitzar-les i crear consciència social. El Govern indi ofereix programes d'ajuda per a col·lectius desafavorits, però no se'n beneficien perquè són analfabetes i perquè hi ha molta corrupció.

El sindicat les ajuda a inscriure's al registre oficial de treballadors informals i les orienta a les sol·licituds de beneficis públics com ara cartilles de racionament i targeta sanitària. També tenen centres on les seves filles reben educació de qualitat i així no es veuran abocades, fins i tot des de nenes, a seguir el camí de les mares. Donem suport, a més, al foment de l'estalvi i l'emprenedoria de petits negocis a través de microcrèdits així com la compra subvencionada de màquines de cosir per a aquelles que han perdut la feina i són caps de família. El sindicat és, en definitiva, una eina essencial per millorar la vida de moltes dones lluitadores que viuen una vida molt precària i amb escasses oportunitats.

Un president dels Estats Units d'Amèrica va dir una vegada sobre el moviment sindical va ser «el moviment obrer el que va contribuir a garantir gran part del que avui donem per fet». Les germanes missioneres de l'Immaculat Cor de Maria van crear a l'Índia el 1985 un Sindicat de Treballadores Domèstiques, que ja compta amb 200.000 associades a tot el país i treballa perquè les dones tinguin una vida digna i justa com a treballadores i com a dones.

Article publicat originalment al número 221 de la revista oficial de Mans Unides. Fes clic aquí per accedir-hi.

 

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te