Afrontar al repte de la discapacitat a Kenya

A Mukuru treballem per l'educació de nens i joves amb discapacitat.

Afrontar al repte de la discapacitat a Mukuru (Kenya)

Ens trobem a Kenya, al suburbi de Mukuru. Una extensió d'una mica més de 18 km² on viuen prop de 600.000 persones. És una de les zones més degradades de Nairobi, que creix al voltant del centre financer de la capital kenyana. En aquest context treballen les Germanes de la Caritat, que han posat en marxa el Mukuru Promotion Centre amb el suport de Mans Unides.

Entre elles, destaca la germana Mary Killeen; la muzungu més blanca que probablement s'haurà vist mai als desgavellats carrers de Mukuru. En aquest lloc, on la vida, de vegades, sembla no tenir valor, Sister Mary i les seves companyes fa dècades que acompanyen els més pobres, els oblidats, els que habiten en aquestes perifèries a què tantes vegades es refereix el papa Francesc, davant les quals s'alcen els murs de la ciutat, aixecats a força de corrupció, egoisme i indiferència.


La germana Mary Killeen saluda joves del slum de Mukuru. Foto: Marta Carreño/Mans Unides a Kenya

El principal objectiu d'aquestes dones ha estat sempre aconseguir que, a través de l'educació, els carrers deixin de ser el lloc on els somnis d'infància de milers de nens i nenes es donin de cara amb la realitat de la droga, la violència i la prostitució. En aquesta tasca, Mans Unides les ha acompanyat des del començament.

Des dels barracons construïts de forma provisional el 1985 –i encara avui en funcionament– perquè els nens i joves poguessin rebre l'educació a què tenen dret, fins a les aules de primària i de formació professional, la cura del medi ambient... A cada pas per construir el que avui és el Mukuru Promotion Centre, Mans Unides ha caminat al costat de les germanes.


Petits alumnes del Mukuru Promotion Centre. Foto: Marta Carreño/Mans Unides a Kenya

Nou repte: fer front a la discapacitat

I ara estem fent front a un nou repte: intentar donar resposta a les necessitats físiques i educatives dels nens i joves amb discapacitats físiques i mentals.

Perquè, en un lloc com Mukuru, els nens amb discapacitats són els més desatesos de tots, assegura la germana Mary.

Ja el 2008 les germanes van començar un projecte amb nens amb diferents capacitats i, avui dia, compten amb 84 petits al centre de dia i uns 60 a internats.


Professor a una de les aules per a nens amb discapacitats. Foto: Marta Carreño/Mans Unides a Kenya

Per això, juntament amb Mans Unides hem construït unes aules perquè aquests joves rebin formació i els estem preparant perquè puguin accedir a diferents treballs, explica la religiosa irlandesa.

Però l'experiència diària ha fet sorgir un nou repte. Una petició que la germana llança a l'aire perquè sigui també l'aire el que, de sobte, els pogués fer arribar la resposta a la seva demanda: aconseguir experts en educació especial que ajudin el professorat a fer «el següent pas amb aquests joves».

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te