Apostem per l'agricultura ecològica en 16 llogarets de l'estat indi de Telangana.
El passat 19 de novembre va ser un dia de doble celebració per a milions de petits agricultors a l'Índia. A més de commemorar el naixement de Guru Nanak, fundador del sikhisme, els pagesos, que durant més d'un any havien protestat contra la reforma agrària, proposta pel govern de Narendra Modi, festejaven l'inici de la derogació d'unes lleis que buscava liberalitzar el sector, però que, segons els pagesos i agricultors, podrien suposar una disminució del preu de venda dels seus productes.
Segons la FAO, l'agricultura i els seus sectors afins són la principal font de manteniment de les llars a l'Índia, principalment en les zones rurals on el 70 per cent de les llars depenen de l'agricultura per a mantenir-se. A més, el 82 per cent són petits agricultors, que practiquen, molts d'ells, l'agricultura de supervivència.
Les condicions climàtiques, -sequeres i pluges torrencials que arrasen amb els cultius- sumades a la proliferació de plagues i a l'ús indiscriminat de fertilitzants químics que arruïnen les collites, porten als agricultors a situacions extremes. Incapaços de fer front als deutes i a la pobresa, per a alguns d'ells el suïcidi es converteix en l'única sortida. L'any 2020, es van llevar la vida a l'Índia 10.677 persones amb labors relacionades amb l'agricultura –grangers i jornalers- el que suposa un 7% del total de suïcidis comptabilitzats un país en el qual llevar-se la vida és un delicte.
Durant 25 anys, Chilveru Suramma i el seu marit van practicar l'agricultura química, com la major part dels membres de la seva comunitat, situada en l'Estat de Telangana, un dels més pobres i àrids de l'Índia, on el 60 per cent de la població -generalment analfabeta- viu de l'agricultura i pendents del monsó, en mancar d'infraestructures d'aigua.
L'ús de fertilitzants artificials i pesticides van empobrir els cultius i van causar problemes de salut als veïns del llogaret de Chilveru, a més de contribuir a un descens notable de la rendibilitat de les collites. Incapaços de retornar els préstecs que rebien per a la compra d'abonaments, pesticides i sements, molts d'aquests agricultors veuen en el suïcido l'única solució als seus problemes.
Les coses van començar a canviar fa uns anys, quan va arribar a la comunitat Bala Vikasa, soci local de Mans Unides, obstinat a aconseguir que els pagesos se sumin a la pràctica de l'agricultura orgànica.
Per a això, van deixar a un costat l'ús de fertilitzants químics i pesticides i van començar a usar abonaments naturals. «Érem nosaltres els qui fabricàvem els nostres propis fertilitzants, seguint els procediments que ens van explicar en les reunions –relata Suramma-. Gràcies a això, els cultius estan donant molt bons rendiments, estem sans i hem millorat el sabor dels aliments».
En les reunions celebrades al nostre poble, Bala Vikasa ens va explicar les tècniques de l'agricultura ecològica i una sèrie de persones que acceptem els seus suggeriments formem un grup per a posar en pràctica l'après, explica Chilveru Suramma.
L'èxit del projecte ha portat a altres comunitats a interessar-se per la iniciativa. «Estem treballant perquè aquestes millores beneficiïn al major nombre de persones i ens es quedin només aquí», assegura Chilveru Suramma.
Aquesta és la segona fase d'un projecte que ha ajudat ja a canviar de vida, gràcies a la agricutura ecològica, a més de 1000 agricultors i, amb ells, a tot el seu entorn.
«A més, Mans Unides i Bala Vikasa avalaran amb un certificat els mètodes de cultiu que seguim, el que ens va permet vendre els nostres productes a millor preu. I això millorarà els nostres beneficis i la nostra qualitat de vida», explica amb convicció.