Els habitants de Odisha milloren els seus cultius i el seu accés a l'aigua.
En els últims anys, els habitants de l'estat indi d'Odisha han vist amenaçada la seva seguretat alimentària per diferents factors als quals s'hi ha sumat el confinament arran del coronavirus. L'accés a l'aigua i l'agricultura sostenible poden ser la solució i aquest és el camí que recorren les comunitats amb el suport de Mans Unides i els seus socis locals.
És ben sabut que l'agricultura, la professió més antiga del món, és la principal font de suport i el pilar dels mitjans de vida de la població humana, especialment als països de Sud. El creixement del sector agrícola -que inclou agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca- és important no només per garantir l'alimentació dels milions de persones que poblen aquests països i la reducció de la pobresa a les zones rurals, sinó també per mantenir el creixement de la resta de l'economia.
A l'estat d'Odisha, a l'est de l'Índia, al voltant del 60% de la població obté el seu suport total o parcialment del sector agrícola i el 82% dels pagesos són considerats petits agricultors. Aquest sector pateix freqüents calamitats naturals com ciclons, inundacions i sequeres, i fins i tot atacs d'animals. Sumat a tot això, factors com la manca de recursos, les pràctiques agrícoles no adaptades a les noves condicions, l'escassetat d'alternatives per generar ingressos i les dificultats de comercialització, han provocat en els últims anys una greu amenaça a la seguretat alimentària dels habitants d'aquest estat.
Kishun Murmu és un agricultor molt humil i la seva família de vuit membres amb prou feines aconseguia alimentar-se amb els cultius convencionals. Això va canviar quan en Murmu va participar en les activitats formatives dels Serveis Socials de Balasore. Després de diversos anys, en Murmu s'ha convertit en un referent per a molts altres petits agricultors, als quals ha inspirat per replicar el model en les seves parcel·les i millorar tant l'alimentació com els ingressos de les famílies.
«Amb les noves metodologies de cultiu i l'ajuda amb les llavors vam aconseguir duplicar la producció. Abans només conreava arròs; avui a la meva terra creixen mongetes, patates, tomàquets, albergínies, col, arròs i fins i tot tinc pous per criar peixos».
Coneix la nostra campanya «A vegades l'aigua no cau del cel»
El districte de Mayurbhanj és una regió molt afectada per les sequeres i una de les àrees menys desenvolupades del considerat «cinturó tribal» de l'Índia, amb una forta dependència del cultiu de l'arròs i de la recol·lecció flors, fusta i fulles de bosc. Aquí, els Serveis Socials de Balasore i Mans Unides han posat en marxa un projecte l'objectiu del qual és aconseguir la seguretat alimentària de la població, millorar la nutrició i promoure l'agricultura sostenible entre prop de 2.300 agricultors, dels quals gairebé la meitat són dones.
La millora de la producció agrícola, la participació de les dones en activitats generadores d'ingressos, l'accés i conservació de l'aigua i l'enfortiment de la comunitat per accedir a ajudes i programes de govern, són algunes de les principals línies d'acció del projecte.
Bona part de l'èxit d'aquesta intervenció es recolza en l'aprofitament de l'aigua dels rius i de la pluja, facilitant el seu emmagatzematge mitjançant la construcció de canalitzacions, séquies i estanys. D'aquesta manera, les famílies compten amb l'aigua suficient per obtenir més d'una collita a l'any, alimentar el bestiar i fins i tot impulsar la cria de peixos.
Les mesures d'estricte confinament imposades a causa de la pandèmia de COVID-19 van afectar de manera dramàtica als beneficiaris del projecte, paralitzant els petits negocis empresos per les dones i deixant sense venda al mercat la collita d'hivern.
Per això, ara que les restriccions es van suavitzant, des de Mans Unides enfortirem el suport perquè reprenguin els seus petits negocis, amb incentius i formacions, al mateix temps que es distribuiran llavors i s'oferirà assessorament tècnic als agricultors perquè aprofitin la collita principal de l'any amb l'arribada de les pluges de monsó.
Text de Rocío Bonet. Departament de Projectes d'Àsia.
Aquest article va ser publicat a la Revista de Mans Unides núm. 213 (octubre 2020-gener 2021).