L'Amazònia s'enfronta a una sequera sense precedents que amenaça l´equilibri ambiental global

L'extrema aridesa posa en perill la supervivència de la regió amazònica.

Vídeo de la crida a favor de l'Amazònia.

Mans Unides uneix la seva veu juntament amb l'Associació de Cabildos i Autoritats del Trapezi Amazònic (ACITAM), l'Associació d'Autoritats Ticuna, Cocama i Yagua (ATICOYA) i la Fundació Camins d'Identitat (FUCAI), per denunciar les causes que porten a la sequera al Riu Amazones i als seus afluents, afectant greument la fauna, la flora i els modes de vida dels seus habitants.

La sequera del Riu Amazones és un crit d'alarma. L'acció immediata i decisiva és essencial per a la seva supervivència i per preservar el llegat dels pobles indígenes de l' Amazònia .

Desforestació, mineria, expansió agrícola i canvi climàtic són raons directes d'aquesta crisi. Els territoris, font d'aliment i cultura per a aquests pobles, estan en perill.


Captura aèria de la Triple Frontera entre Colòmbia, Perú i Brasil. | Imatge: Google Earth.

Per això, les entitats socials de la Triple Frontera ( Colòmbia , Perú i Brasil) , a les quals se suma Mans Unides , en representació de la societat civil i dels pobles indígenes, han llançat un manifest dirigit als presidents dels països amazònics ( Bolívia, Brasil, Colòmbia, Equador, Perú , Surinam i Veneçuela ), a l' Organització del Tractat de Cooperació Amazònica (OTCA) ia la comunitat internacional perquè actuïn de forma urgent, reconeixent la importància de protegir l' Amazònia per a les generacions presents i futures.

A més, davant d'aquesta greu sequera i els seus efectes socioambientals devastadors , se'ls sol·licita que formulin, presentin i implementin un pla d'acció articulat amb mesures immediates i significatives.

L'Amazònia, amb la seva biodiversitat única i la seva contribució a l'equilibri climàtic global, és un tresor que no ens podem permetre perdre.


Pobles indígenes de la Triple Frontera. | Imatge: REPAM.

Crida a l'acció per abordar el problema

  1. Presentar un pla articulat d'acció per al compliment de «La Declaració Presidencial amb Ocasió de la Cimera Amazònica - IV reunió de presidents dels estats parteix en el Tractat de Cooperació Amazònica de Betlem Do Pará Agost 2023».
  2. Donar celeritat per respectar els drets i els territoris: reconèixer i garantir els drets territorials dels pobles indígenes i protegir les nostres terres de l'explotació i la desforestació.
  3. Promoure pràctiques sostenibles: definir polítiques clares i concretes de la protecció hídrica de la Panamazonía. Fomentar la gestió sostenible de recursos naturals i l'agricultura amb sistemes agroforestals amazònics, respectant la nostra cosmovisió i saviesa ancestral.
  4. Combatre la desforestació: aplicar polítiques rigoroses per prevenir la desforestació (amb seriosos i efectius sistemes de control territorial) i promoure la restauració d'àrees danyades, igual que seriosos sistemes que castiguin amb severitat els delictes ambientals.
  5. Definir estratègies concretes perquè les ciutats amazòniques aturin la contaminació i la pressió sobre els recursos amazònics sense sostenibilitat.
  6. Mitigar el canvi climàtic: comprometre's a reduir les emissions de carboni, desenvolupant energies netes i protegint els boscos com a embornals de carboni.

L'Amazònia és un patrimoni comú de la humanitat i la seva preservació ens concerneix a tothom.

Galeria de vídeos: 
Amazònia - STOP a l'extermini del pulmó del planeta
Amazònia - STOP a l'extermini del pulmó del planeta
Amazònia en perill: la pandèmia de la contaminació
Amazònia en perill: la pandèmia de la contaminació

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te