Un any després de les explosions a Beirut, encara no s'han exigit responsabilitats.
Es compleix avui un any des que Beirut, capital del Líban, resultés parcialment destruïda per dues brutals explosions que van tenir lloc a la tarda del 4 d'agost de 2020.
Aquest mateix dia, a Mans Unides rebíem els missatges d'alguns dels nostres socis locals, incapaços d'assimilar el que havia passat al port de la capital. Les explosions, que, a més del caos i la destrucció, van deixar més de 200 morts i milers de ferits, van empitjorar la ja de per si difícil situació econòmica i social que travessava el país.
Malauradament, dotze mesos després de la catàstrofe, la realitat libanesa dista molt d'haver millorat. Des del projecte de suport a la població refugiada siriana i iraquiana en què Mans Unides col·labora amb l'Associació Fratelli, el germà Miquel Cubeles, denuncia la inacció del govern. El religiós espanyol, que fa anys que treballa al país, assegura que, la població libanesa «farta de la classe política i de la situació d'impunitat, corrupció», sortirà al carrer demanant responsabilitats.
«Un any després de la tragèdia, no hi ha culpables i el país s'enfonsa, la seva gent viu en la misèria. Volem justícia i volem clarificar les responsabilitats», explica Cubeles, que afirma que des del projecte Fratelli s'uneixen «a totes les víctimes i als seus familiars per demanar justícia».
Un any després de la tragèdia, no hi ha culpables i el país s'enfonsa, la seva gent viu en la misèria. Volem justícia i volem aclarir les responsabilitats.
Àfrica Marcitllach, coordinadora de projectes de Mans Unides a l'Orient Mitjà, ha volgut recordar a la població del Líban, «cada vegada més sumida en la pobresa extrema, víctimes d'una situació política, social i econòmica cada vegada més deteriorada».
Marcitllach explica que el 2020 Mans Unides va treballar, sobretot, en projectes d'emergència amb Càritas Líban i amb Fratelli i que les condicions socioeconòmiques i sanitàries que travessa el país ens han obligat a variar les activitats d'alguns dels projectes, fonamentalment el de l'Associació Fratelli. «El pitjor és que la inestabilitat política i social complica, cada vegada més, la nostra feina al Líban», lamenta Marcitllach.
Avui, un any després de la tragèdia, Mans Unides i Fratelli volen acompanyar els familiars de les víctimes i al poble del Líban en la seva petició de justícia i reiteren el seu compromís de treballar i acompanyar els col·lectius de població més vulnerables en la seva recerca d'una vida millor.