Creix la preocupació per l'onada d'incendis que devora el nord de Bolívia.
Mans Unides insta les diferents administracions del país andí a actuar de forma conjunta per protegir el territori, intervenir en l'extinció del foc i aplicar mesures de reparació i auxili a les comunitats afectades.
Les comunitats afectades han emès un comunicat en què demanen que es declari zona d'emergència nacional, alhora que lamenten i denuncien l'abandonament per part del Govern: «I si no ho fa —recull el document—, assumeixi la seva responsabilitat per una omissió que probablement pot constituir un delicte de lesa humanitat, per abandonar a la seva sort poblacions indígenes de manera flagrant».
«Què hem fet les poblacions del Nord de La Paz i l'Amazònia perquè el Govern departamental i el Govern central ens hagin fet fora a l'infernal foc i deixat abandonades?», es pregunta el comunicat.
La Coordinadora Nacional de Defensa de Territorios Indígenas, Originarios, Campesinos y Áreas Protegidas de Bolivia (CONTIOCAP) s'ha sumat a la petició que es declari amb urgència "zona d'emergència nacional".
Una petició de la qual s'ha fet ressò el Relator Especial per al Dret al Medi Ambient Sa i Net de l'ONU, David Boyd:
«Em preocupa profundament la situació a Bolívia. Els incendis destrueixen els boscos i els territoris tradicionals dels pobles indígenes. El Govern ha de prendre mesures per apagar els incendis, prevenir-ne d'altres en el futur i respectar els drets humans».
Al municipi de San Buenaventura i les seves poblacions: San José de Uchupiamonas, Tumupasa, San Isidro, Bella Altura, Eyiyoquibo (Esse Ejja), Buena Vista, Tres Hermanos, Altamarani, y San Miguel del Bala, estan sent consumits pel foc a malgrat els esforços sobrehumans dels seus pobladors per extingir les flames.
Almenys cinc reserves ecològiques i 17 comunitats indígenes de La Paz i Beni han estat afectades pel foc i moltes s'han quedat incomunicades sense electricitat.
Un dels projectes que donem suport al costat del soci local, CIPCA Regional Santa Cruz, s'ha vist afectat pels incendis.
Es tracta d'un programa d'enfortiment dels drets de les comunitats indígenes i camperoles ubicat en un dels ecosistemes més vulnerables de Bolívia com és el Bosc Sec Chiquitano, concretament als municipis de Concepción i San Ignacio de Velasco del departament de Santa Cruz.
A la Chiquitania, el clima sec s'ha anat agreujant pels efectes del canvi climàtic. El medi ambient es veu contínuament amenaçat per la prevalença d'incendis forestals, a la qual cosa se suma la contínua desforestació i pèrdua de cobertura boscosa, que gradualment ha anat augmentant davant l'ampliació evident de la frontera agrícola i el canvi de l'ús de sòls.
El projecte en perill beneficia directament 258 famílies, 1.032 persones pertanyents a 14 comunitats dels dos municipis esmentats. Les mateixes que ara es veuen amenaçades per les flames.