«Las Juanas» em van mostrar que hi ha llum fins i tot al final del camí més fosc

Manuela - Superviviente de malos tratos y tallerista en «Las Juanas»
Rosaura Llave
Supervivent de maltractaments i formadora a «Las Juanas»

El Centre Juana Azurduy ofereix suport, protecció i guies per a les dones que decideixen fer un pas endavant i denunciar els maltractaments a la llar familiar.

Soci local de Mans Unides a Bolívia.

En ple nucli urbà de la capital administrativa de Bolívia, a Sucre, trobem l'associació de «Las Juanas», que s'ha convertit en un santuari per a les dones víctimes de la violència de gènere.

El Centre Juana Azurduy, que deu el seu nom a la coneguda com a «Libertadora de Bolívia», ofereix suport, protecció i guies per a les dones que decideixen fer un pas endavant i denunciar els maltractaments a la llar familiar.

Rosaura Llave, una supervivent que ha pogut tirar endavant gràcies a «Las Juanas», sobrenom de les treballadores socials de l'associació, ens explica ara la seva experiència en primera persona.

Una llum al final del camí

Un dia, vaig tenir un problema amb el meu marit, ja que ell em va voler agredir i vaig haver de fugir. Anteriorment, jo ja havia patit agressions, però sempre tenia por d'explicar-ho a la meva mare o explicar-li-ho a algú perquè també em feia vergonya i em sentia malament.

Poc després, parlant amb ell, li vaig insistir en la importància que això no es podia tornar a repetir, però ell va reaccionar encara més violentament. Per sort no em va agafar, ja que jo vaig córrer molt fort malgrat que ell no va deixar de perseguir-me. Ell estava molt agressiu, tant amb paraules com de gestos. Va ser una escena de gelosia, però jo no li he donat cap motiu. Ell estava una mica borratxo quan va passar això i el meu fillet ho va veure i es va espantar i va plorar. El meu marit no feia cas a ningú, ni tan sols a la seva germana i la seva tia, que hi eren presents, ja que estava totalment descontrolat.

Las Juanas (Bolivia) - Rosaura Llave se abraza a la psicóloga del centro

Aquest va ser el motiu de tallar els meus lligams amb ell. Vaig reflexionar i vaig dir prou, he aguantat molt i crec que és hora de prendre decisions més fortes perquè ell no canviarà, això és el que m'ha demostrat. I per això vaig decidir anar a «Las Juanas», ja que coneixia la institució de fa alguns anys. Quan jo era petita, la meva mare va patir una cosa semblant: ella va ser, però al final ho va deixar i no va continuar. Jo vaig decidir anar-hi ia mi em van donar una cita primer amb la psicòloga, amb la qual he tingut diverses sessions.

Ella em va ajudar força, em vaig sentir bé i cada cop estava més decidida a solucionar el problema d'una manera sana. La meva principal preocupació sempre era que no afectés gaire el meu fill, en passar tot de cop. Al principi va ser complicat perquè el meu marit no entenia la situació i m'insistia perquè jo li donés una altra oportunitat, però de mica en mica ho ha anat entenent.

Las Juanas (Bolivia) - Taller colectivo de mujeres víctimas de la violencia de género

Després em van passar amb l'advocada i ara ja estic tramitant el meu divorci. Tot va marxant bé fins ara, el pare del meu fill ha signat tot voluntàriament. La feina ha estat molt ràpida i l'ajuda que ens donen «Las Juanas» realment és molt gran, especialment per a les dones patim aquest tipus de violències.

Després de tot això, em van convidar a «Las Juanas» a un taller psicoterapèutic grupal de 10 sessions i m'ha agradat molt participar en aquest taller perquè he conegut altres dones que també han patit violència, psicològica o física. També m'ha ajudat a valorar-me com a dona i com a persona, ia pensar molt que si jo tinc una amiga que estigui passant pel mateix, ara podré ajudar-lo i dir-li que no tingui por d'anar a l'associació.

«Malgrat tot, ell encara em parla alguna vegada i m'insisteix que li doni una oportunitat i em promet que canviarà, però jo ja he pres la decisió que no la donaré».

Un passat que torna

Ara mateix, el més important és que jo estigui bé i que el meu fill també ho estigui, que ell no pateixi aquesta violència, que jo mateixa vaig patir de petita. Jo vaig fer el mateix amb els meus pares: l'última vegada que el meu pare va pegar a la meva mare, jo el vaig obligar a anar a denunciar-ho, perquè fins ara no s'havia atrevit per vergonya. Fer això em va fer mal a l'ànima perquè jo estimava el meu pare, però aquesta situació no es podia consentir.

Las Juanas (Bolivia) - Rosaura Llave charla con una compañera en el jardín de la asociación

El meu germà gran és igual, una mica agressiu i ell acaba de començar a viure amb la seva nòvia, amb qui jo tinc molt de contacte. Ella em va explicar fa poc que ell darrerament s'està descontrolant quan beu i es posa gelós. Ella em va assegurar que mai no li ha posat la mà a sobre, però que té por per si perd el control del tot.

Encara que sigui el meu germà, li vaig dir que li donaríem suport en tot, com acompanyar-la a ««Las Juanas»» si realment es descontrola. A més, També vaig treure valor per parlar amb el meu germà i li vaig dir que estava a temps de canviar i reconduir la seva actitud. Afortunadament, el meu consell es va prendre de manera positiva i em va agrair l'ajuda. Ell, que també havia patit els maltractaments del nostre pare, em va assegurar que volia evitar tant sí com no ser com ell.

«Al centre també hi ha psicòlegs per atendre els homes amb aquests impulsos agressius, com en el cas del meu germà».

«Las Juanas» van canviar la vida de Claudia i Marco Antonio

L'ajuda de «Las Juanas» no es queda només en les dones maltractades, sinó que part del seu programa consisteix en la conscienciació i reeducació d'homes que han maltractat les seves dones. Al següent vídeo, Claudia i Marco Antonio ens expliquen com han estat els seus processos, diametralment oposats, però complementaris per entendre la gran tasca que realitza el Centre Juana Azurduy.

Text d'Hugo Pérez Marsol. Departament de Comunicació.
Aquest article va ser publicat a la Revista de Mans Unides nº 216 (octubre 2021-gener 2022).

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te