Vells i nous reptes per a les famílies camperoles

Una mirada al desenvolupament sostenible a les zones rurals de Cambodja.

Viejos y nuevos retos de las familias campesinas en Camboya - Foto Patricia Garrido - Manos Unidas

Cambodja és un país de gran riquesa natural, fèrtil, amb una vida silvestre exuberant, valuosos boscos i fonts d'aigua. Però les famílies camperoles veuen perillar el seu accés a aquests recursos naturals i, amb això, la possibilitat de viure en condicions dignes a les zones rurals.

Si bé les lleis nacionals posen l'èmfasi en el fet que els recursos naturals han de conservar-se i explotar-se de manera racional i sostenible, la realitat és que estan disminuint ràpidament a causa de les pràctiques il·legals de tala i pesca, la invasió dels boscos, la concessió de terres per la mineria, la desforestació per a cultius destinats al biodièsel i la construcció de preses hidroelèctriques i carreteres.

La implementació feble de les lleis provoca que les comunitats que habiten àrees protegides tinguin poc poder per prevenir la invasió i el deteriorament dels ecosistemes de què depèn la seva supervivència. L'accés equitatiu als recursos naturals és especialment important perquè les comunitats indígenes es puguin enfrontar a la pobresa, la inseguretat alimentària i els desastres naturals.

Mejora de las infraestructuras de riego comunitarias y adaptación al cambio climático. Foto Mans Unides/Juan Eguino Vergara

Una aliança que ajuda a canviar vides

Al costat de l'organització Development and Partnership in Action (DPA), Mans Unides està treballant a 17 llogarets de Preah Vihear, una de les zones del nord del país més amenaçades per la desforestació.

El projecte busca la seguretat alimentària de les comunitats mitjançant l'aprofitament i la conservació dels recursos naturals i l'adaptació al canvi climàtic. Les famílies estan millorant les pràctiques agrícoles i de cria de bestiar, incrementant així els seus ingressos gràcies a la comercialització dels seus productes en mercats locals. La iniciativa posa especial atenció a les llars vulnerables encapçalades per dones, amb la finalitat que participin, amb igualtat d'oportunitats, a la presa de totes aquelles decisions que afecten el desenvolupament econòmic i social de les seves comunitats i llogarets.

Pel Roeurng Pora i la seva dona Chan Tina, el cultiu d'hortalisses els ha ajudat a augmentar els ingressos familiars. «La nostra situació ha canviat des que participem en el projecte: ara fem compost, cuidem la terra, girem els cultius, controlem les plagues... Hem aconseguit millors resultats al mercat i això ens ha permès ampliar les terres d'hortalisses i també criar granotes, peixos i pollastres», explica en Pora.

Cambodja - Foto Patricia Garrido/Mans Unides

DPA fa una aposta clara pel desenvolupament sostenible i per la mitigació dels impactes socials i ambientals de les operacions mineres a la regió El projecte tracta de protegir, així mateix, 13.588 hectàrees de boscos i terres forestals per evitar la desforestació i frenar les concessions a companyies estrangeres dedicades a les plantacions de gira-sol, soja, colza o palmell per a biocombustible.

Amb el suport de Mans Unides, DPA acompanya especialment les dones i les comunitats indígenes, perquè siguin elles mateixes les que reclamin els seus drets d'accés als recursos naturals, protegeixin la seva cultura i promoguin una major responsabilitat social i ambiental per part del govern i el sector privat.

Texto d'Alberto Martínez. Departament de Projectes d'Àsia.
Aquest article va ser publicat originalment a la Revista de Manos Unidas nº 217.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te