Tres voluntàries de Mans Unides en el Campament Sostenible 2022 de CIDSE.
Del 26 al 3 de maig ens reunim 26 joves pertanyents a deu organitzacions membre de CIDSE, des del Canadà a Eslovàquia, per a participar en l'última experiència de la campanya “Canviem pel Planeta, Cuidem a les Persones” (“Change for the Planet, Care for the People”): el campament sostenible "Do oração à Terra", inspirat per l'encíclica del papa Francesc Laudato Si’, a casa Velha, Portugal.
Una granja familiar, que es remunta a 1906, convertida en Centre de Turisme Rural, on ecologia i espiritualitat es donen la mà. Un espai màgic en el qual tres voluntàries de Mans Unides vam tenir oportunitat de viure i compartir la connexió amb la naturalesa, les persones i amb Déu a través d'un programa replet de testimoniatges, dinàmiques, jocs i treball en la terra, vinculats amb moments de reflexió i espiritualitat en els quals sentim que la millor manera de cuidar la nostra Casa Comuna és estar en contacte amb ella.
La Terra estimada, fràgil, fèrtil, confiada i promesa es van convertir en els cinc pilars fonamentals que van guiar els nostres camins i que van marcar la temàtica dels nostres dies allí. En ells vam aprendre a cuidar en comunitat la nostra Casa Comuna, a viure amb alegria, a respectar els ritmes de la naturalesa, a reflexionar sobre la nostra fragilitat i a ser conscients de la importància d'escoltar i confiar en els altres. A valorar l'esforç i el treball en equip, el compromís, el regal del silenci, la gratitud, a aprendre a esperar i a ser pacient. En fi, a ser part de l'ecosistema, coneixent-lo per a poder viure concorde a ell.
Els moments d'oració es van convertir en espais en els quals poder connectar amb Déu, amb la terra, amb el grup i amb nosaltres mateixos. I, finalitzar cada dia amb un moment d'agraïment, liderat per les diferents organitzacions, ens va permetre compartir amb la resta dels nostres companys l'oració de Mans Unides i crear l'himne de la nostra estada allí, una cançó en la qual vam agrair cada detall que ens va marcar: des del menjar, en la qual vam poder assaborir la cura i l'afecte amb la qual la cuinaven les tres voluntàries que van voler alimentar-nos allí, fins a la calor de la foguera al voltant de la qual sopem les últimes nits.
Peregrinar a Fàtima va ser un moment molt especial i, com va dir el nostre germà Pedro Walpole S.J., “la peregrinació és un procés, és el que ocorre durant el camí el que importa, no la meta”. I el que va ocórrer durant aquests 20 quilòmetres que separen Casa Velha de Fàtima va ser transformador.
En definitiva, han estat set dies que ens han ensenyat la importància d'establir connexions, de teixir una xarxa entre les persones i amb el local, la necessitat de reconciliació amb el planeta, de l'efecte de l'exemple per al canvi i de ser conscients que és el moment de dialogar, d'entendre'ns i de compartir tot el viscut. De ser eco de les persones.
Perquè no hi ha justícia climàtica sense justícia social i, per a aconseguir-la, necessitem continuar dient sí a la conversió ecològica proposada per Francisco en Laudato Si’.
Ara el camí continua des de Mans Unides i cadascuna de les nostres Delegacions.