Combatre la indiferència i l'oblit des de la televisió

Crònica del programa emès per TRECE TV amb motiu de la Campanya de Mans Unides.

Programa «Especial Mans Unides» en «Al Día» de TRECE

El passat 10 de febrer, vam poder gaudir per segon any consecutiu del programa «Especial Mans Unides», que es va emetre a l'espai «Trece al Día» de TRECE TV.

Dirigit pels seus presentadors habituals, José Luis Pérez i Inma Mansilla, el programa va fer un recorregut pels principals continguts de la campanya anual de Mans Unides, que el 2022 porta com a lema «La nostra indiferència els condemna a l'oblit».

Clara Pardo, presidenta de l'organització, juntament amb el pare Àlvar Sánchez, de la Delegació Diocesana de Migracions (DDM) de Nador, al Marroc, i el doctor Carlos Arriola, president de l'Associació Santiago Jocotán, a Guatemala, a qui va acompanyar Elena Fernández de Valderrama, voluntària al Departament de Comunicació de Mans Unides, van fer un repàs per alguns d'aquests sectors de població, afectats per la fam i la pobresa multidimensional, als quals l'ONG de l'Església catòlica vol rescatar de l'oblit.

Així, la presidenta de Mans Unides es va referir a les xifres de la fam i la pobresa «tan brutals que, de vegades, ens fan girar l'esquena davant del que considerem inevitable. Sentim pena, de vegades indignació, desesperança (...) però no ens plantegem que darrere d'aquestes xifres hi ha persones amb històries de vida, amb somnis, amb esperances... I amb els mateixos drets que qualsevol de nosaltres», va explicar.

A aquestes persones és a qui dóna suport a cada any Mans Unides amb la seva feina i els seus projectes: prop de 500 noves iniciatives, que canvien, d'una manera o altra, la vida d'1,5 milions de persones.

“El treball de Mans Unides té com a finalitat pal·liar les injustes conseqüències que comporta la desigualtat”. Clara Pardo

El jesuïta, promotor de projectes de la DDM, va acabar la seva intervenció fent una crida: «Recordeu que vèncer la por a allò que es desconeix ens fa més lliures».

Des de llavors, el doctor Arriola es pregunta «per què aquesta discriminació, per què aquesta desigualtat?».

El treball de Mans Unides amb les vídues torna a aquestes dones la confiança en si mateixes, se'ls hi expliquen quins són els seus drets i se'ls dóna suport psicològic, a més de preparar-les per poder dur a terme feines amb què aconsegueixen tirar endavant les seves llars.

 

Festival de Clipmetratges

Després de l'Elena, una de les gairebé 7000 voluntàries de Mans Unides, es va fer un repàs de les activitats d'Educació per al Desenvolupament i sensibilització que es duen a terme a les 72 delegacions que l'ONG té a tot Espanya. Una d'aquestes activitats és el Festival de Clipmetratges, un concurs de curts d'un minut que té una gran repercussió entre les escoles i els centres educatius. Per ampliar els detalls del festival, es va connectar amb la delegació de Mans Unides a Ciudad Real i amb l'IES Hernán Pérez del Pulgar.

Guaxara, alumna del centre educatiu, va assenyalar que amb el festival es dóna «visibilitat a alguns temes que a països com el nostre no sembla que existeixin, però són problemes molt greus avui dia».

Un llegat de solidaritat

El recorregut pel treball de Mans Unides va acabar, aquesta nit de la solidaritat, amb una història d'amor pels altres portada fins al final. Des de Barcelona i amb molta emoció, vam conèixer la història de la Pepeta, col·laboradora de la delegació de Solsona que va deixar el seu testament a Mans Unides. I com han anat els fons rebuts, complint l'última voluntat de la generosa col·laboradora, «als nens pobres d'Àfrica», concretament a l'hospital de Gambo un referent en nutrició infantil a Etiòpia.

El tema «Manos Unidas», de Rosa López va posar el "continuarà" a una nit carregada de solidaritat i emocions en què, durant gairebé una hora, es va posar rostre i nom als milions de persones a qui la desigualtat condemna a la fam i a la pobresa.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te