Cap Delgado: el conflicte sense rostre

El conflicte de Cap Delgado ha causat milers de morts, però qui està darrere?

Persones desplaçades pel conflicte de Cap Delgado. Foto: Mans Unides/Diòcesis de Nacala

Encara que fa ja més d'una dècada que a la província moçambiquesa de Cap Delgado no es respira la pau, el conflicte tal qual es coneix avui dia no va començar a donar la cara fins a 2017.

Mosenyor Alberto Vera amb persones desplaçades pel conflicte de Cap Delgado. Foto: Alberto Vera

Situada al nord de Moçambic, en el límit amb Tanzània i l'Oceà Indico, els 100.000 km² de la província de Cap Prim albergaven, fins que van començar els desplaçaments provocats pel conflicte, a més de 1,5 milions de persones dedicades majoritàriament a la pesca i l'agricultura.

Monsenyor Alberto Vera, bisbe de Nacala, porta anys acollint en la seva diòcesi a persones que fugen desesperades de la violència derivada d'un conflicte l'origen del qual ningú té clar.
 

El conflicte de Cap Delgado podria considerar-se la guerra sense rostre. Uns diuen que té un rerefons religiós, la qual cosa és fals; uns altres que és per les riqueses de la zona –i no se sap qui està darrere, però els rebels no deixen d'enriquir-se– i altres diuen que és una guerra ètnica.

 

Pots DONAR ArA

Per al bisbe de La Rioja, l'extrema pobresa en la qual viu la població de la zona, molt abandonada per l'Estat, és, probablement, un dels motius que alimenta un conflicte cada vegada més violent i cruel.

 

Encara que això no és todo. La guerra té tres causes diferenciades, però no se sap quina d'elles pot ser l'origen concret de tant de mal.

Camp de desplaçats pel conflicte de Cap Delgado. Foto: Mans Unides/Diòcesis de Nacala

  • Segons la declaració de la Comissió Episcopal de Justícia i Pau de Moçambic, emesa a l'abril de 2021, el conflicte radica en una revolta popular contra els abusos de poder i la falta d'expectatives de millora de la vida de la població o “el que equival a dir –assenyala la declaració– una guerra contra el govern”.
  • Segons els prelats, hi ha una segona causa, més econòmica, que lliga la guerra al descobriment de gas natural i a l'explotació de riqueses naturals –robins, or, fustes precioses– i, paral·lelament, als negocis il·legals de tràfic de drogues i “diversos tipus de trafico il·lícit”.
  • La tercera causa podria situar-se, segons el comunicat eclesial, “en l'eclosió d'una revolta gihadista islàmica protagonitzada per moçambiquesos radicalitzats a l'Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs, Qatar i altres països d'Àfrica en els quals es viuen conflictes similars”.

 

La majoria d'aquestes persones són, segons Alberto Vera, joves “totalment imbuïts per un radicalisme religiós extrem, que han abraçat les idees wahhabites i que són capaces de condemnar com a heretges fins als seus propis pares”.

 

Víctimes de la guerra de Cap Delgado

Si el motiu primer d'aquesta guerra no és clar, saber qui són les seves víctimes no ofereix cap dubte: els pobladors de la regió.

Un nen construeix una casa en el camp de desplaçats de Cap Delgado. Foto: Diòcesi de Nacala/Mans Unides

Persones, en la seva majoria analfabetes, sense perspectives de futur, que viuen al dia del seu treball en el camp o en la mar i que, de la nit al dia, si es produeix un atac dels rebels en el seu llogaret, poden perdre'l tot, fins i tot la vida.

La declaració de la Comissió Episcopal de Justícia i Pau de Moçambic ho explica amb claredat:

El conflicte armat està accentuant els nivells de pobresa i eclipsa el somni del desenvolupament. A més, el descontentament que crea pot ser un focus per a l'origen d'un altre conflicte que delmi una població que ja està sent reduïda pels insurgents.      

“A Cap Delgado són les persones innocents les que moren o resulten ferides i abusades. Aquestes persones veuen violada la pau de les seves llars, destruïdes les seves cases i profanats els cadàvers dels seus familiars. I es veuen obligades a abandonar la terra que els va veure néixer i on estan enterrats els seus avantpassats”, asseguren els bisbes de Moçambic.

I aquestes persones, en la seva majoria dones i nens, es veuen així “empesos cap a un precipici de por i inseguretat”.

El número de desplaçats pel conflicte en Cap Delgado continua creixent. Són gairebé 700 mil persones a la recerca de pau i estabilitat, que suporten condicions inhumanes: sense aigua o menjar i trobant-se cadàvers a cada pas.

Desplaçats pel conflicte de Cap Delgado

Persones desplaçades pel conflicte de Cap Delgado. Foto: Diòcesi de Nacala/Mans Unides

I d'aquestes persones, gairebé 70.000 han trobat refugi a la província de Nampula, uns en centres de desplaçats i altres en les llars dels seus familiars, la qual cosa porta al fet que ara “en cases en les quals abans hi havia 7 persones, ara pugui haver-hi fins a 30”, explica monsenyor Vera.

El bisbe de La Rioja fa esment a les múltiples dificultats amb els quals es troben aquestes persones.
 

"Els desplaçats de Cap Delgado viuen en camps provisionals i necessiten atenció urgent en salut i alimentació. Molts porta així 5 anys... Volen tornar, però tenen por dels insurgents” (Monsenyor Alberto Vera).

Els nens i adolescents són, ara com ara, els més perjudicats perquè, com assegura el religiós espanyol, en 2020 van perdre el col·legi per la pandèmia i en 2021 no hi ha condicions d'escolarització per a tots.

Els projectes amb persones desplaçades ocupen ara gran part del fer de la diòcesi.

"Estem ajudant a aquestes famílies amb aliments i busquem plaça a les escoles públiques per als nens. I per a les dones hem posat en marxa projectes de generació d'ingressos per mitjà de la costura”.      

Persones desplaçades pel conflicte de Cap Delgado. Foto: Diòcesi de Nacala/Mans Unides

Els traumes pel viscut han deixat una profunda petjada entre els desplaçats i, fonamentalment, entre els més petits. “Per això, explica monsenyor Vera, tenim un equip de “Amics dónes Crianças” (Amics dels Nens) que atén i dóna suport psicosocial als desplaçats”.

A Nacala, 500 nens desplaçats pel conflicte de Cap Prim reben atenció psicològica en grups petits, “la qual cosa els ajuda a alliberar-se dels traumes viscuts en els seus llogarets i durant el camí; traumes que van des de la violència fins a l'assassinat”.

Mans Unides ha col·laborat en el projecte d'alimentació per a gairebé 1000 famílies i en el treball de suport a nens, nenes i adolescents.

PotS DONAR ArA

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te