“Canviar la nostra mirada”, la clau dels clipmetratges guanyadors

Final de la XIII edició del Festival de Clipmetratges categoria escolar

“Mirar con otros ojos”, la clave de los clipmetrajes ganadores de Manos Unidas

Les ganes de canviar el món i fer-lo un lloc més just per a tots, sobretot per als que més sofreixen, han quedat demostrades una vegada més en aquesta XIII edició del Festival de Clipmetratges –concurs de vídeos d'1 minut- que cada any convoca Mans Unides.

I és que aquesta XIII edició del Festival de Clipmetratges ha tingut com a lema “Posa el focus en els oblidats”, i ha convidat als participants a reflexionar sobre la desigualtat, la fam i la pobresa; realitats constants que, agreujades per la pandèmia, s'enceben, cada vegada més, amb els invisibles del nostre món: els oblidats. Per això, s'ha pretès posar el focus en les persones que es troben en aquesta situació de sofriment extrem i que es tornen invisibles per la nostra indiferència.

Canviar el focus per a fixar-nos en els oblidats

Clipmetratge guanyador de Primària:

El vídeo guanyador de l'etapa de Primària, “La óptica.del Col·legi La Anunciación (Santander) és un preciós vídeo en el qual, d'una manera molt gràfica i enginyós, mostra com les persones solem veure només el que ens interessa, tendint cap a la indiferència cap als quals sofreixen, els oblidats.

Clipmetratge guanyador de Secundària:

Per altra banda, un impactant vídeo, titulat Pon el foco en los olvidados”, la locució dels quals/banda sonora és un rap creat per ells, ha estat el vídeo guanyador del primer premi de l'etapa Secundària/Batxillerat. El clipmetratge ha estat realitzat per l'alumnat de 4t d'ESO de l'IES Isabel de España (Las Palmas de Gran Canaria).

 

Una festa per a celebrar el compromís i la solidaritat dels escolars participants

El lliurament de premis ha estat una autèntica festa. Des de feia dos anys, no es podia celebrar per la pandèmia, així que enguany l'emoció era encara major: diversos centenars d'estudiants provinents de gairebé tot el territori nacional han omplert el Cine del Palacio de la Prensa de Madrid en una gala conduïda desinteressadament pel periodista Guillem Climent, presentador del programa radiofònic MegaStar FM. “Que l'esdeveniment s'hagi pogut celebrar de nou de manera presencial ha estat un motiu de gran alegria”, explica Miriam Pardo, responsable del Festival.

 

La gala fue conducida por el periodista Guillem Climent, presentador del programa radiofónico MegaStar FM

La gala ha comptat fins i tot amb diversos números musicals que han divertit molt als estudiants. Estaven protagonitzats per la ballarina i coreògrafa de Bollywood Sneha Mistri, que fins i tot ha ensenyat alguns passos a l'audiència, provocant els riures de molts d'ells.

 

El fet que alguns dels centres finalistes anessin de fora de la península, no ha impedit que estiguessin a Madrid. «Hem tingut amb nosaltres a representants de Balears i a 20 alumnes i alumnes de Las Palmas de Gran Canaria, que precisament han guanyat el primer premi de secundària, la professora de la qual -Maite García Marco- va guanyar també el primer premi però en la categoria general (majors de 18 anys) en la VI edició del Festival», explica Pardo. A conseqüència d'aquest premi, Maite García va gravar, amb suport del director de cinema Eduardo Chapero Jackson, el documental “Ser positivo” sobre el VIH a l'Índia.

 

En aquesta edició del concurs -explica Pardo-, les condicions a l'hora de gravar els clipmetratges i de treballar en equip en els centres escolars no han estat les millors, però, malgrat tot, la resposta de tots els centres participants ens ha emocionat.

 

S'han rebut un total de 936 clipmetratges -100 més que en la passada edició-, que representaven a més de 200 centres educatius de tota Espanya. «Aquesta participació demostra el compromís dels més joves amb les persones més vulnerables i amb la construcció d'un món més just», assegura Pardo.

“Cada any, quan iniciem una nova edició del Festival, som conscients de l'esforç que suposa acceptar la nostra proposta. Gravar un clipmetratge implica informació, reflexió i creativitat. Per això, cada curt rebut ens recorda el compromís que hi ha darrere”.

Palmarès complet de la Categoria Escoles del Festival de Clipmetratges:

Guanyadors de Primària:

  1. "La óptica" Col·legi La Anunciación (Santander)
  2. "Se me ha olvidado" Compañía de María-La Enseñanza (Santander)
  3. "Basta ya de quejarnos" CRA Goya. Torrijo del Campo (Terol)
  • Clipmetratge de Primària més Votat pel Públic: "¿Somos todos iguales?" CRA Cuna del Jiloca. Villarquemado (Terol)

Los niños y niñas de 5º de Primaria ganadores del primer premio de su etapa

Finalistes de Primària:

Guanyadors de Secundària:

  1. "Pon el foco en los olvidados" IES Isabel de España (Las Palmas de Gran Canaria)
  2. "¿Y si tu vida hubiese sido la otra?" Apostolado del Sagrado Corazón de Jesús (Valladolid)
  3. "La otra realidad" Col·legi Sagrado Corazón-Corazonistas (Vitòria)
  • Clipmetratge de Secundària més Votat pel Públic: "La noticia" IES María Soliño. Cangas do Morrazo (Pontevedra).

Los alumnos de 4ºESO ganadores del 1er premio de su etapa viajaron a la gala desde Las Palmas de Gran Canarias

Finalistès de Secundària:

Vídeos amb premi

Gràcies a la col·laboració del Banc Santander, les classes guanyadores de Primària i Secundària gaudiran, seguint tots els protocols sanitaris vigents, d'un campament de cinc dies de durada amb dinàmiques per a treballar els valors, tallers audiovisuals i activitats lúdiques a l'aire lliure.

 

Els guanyadors dels segons i tercers premis de totes dues etapes han rebut, per part de Canon, fantàstics productes per a poder continuar desenvolupant tot el seu potencial creatiu. Parques Reunidos, per part seva, ha convidat als premiats en segona posició a un dia inoblidable en les seves instal·lacions i els guanyadors del tercer premi de totes dues etapes gaudiran, gràcies a la col·laboració amb Vorwaerts, d'una original activitat en el seu centre per a treballar els valors i les emocions a través del contacte amb els animals.

 

El Jurat d'aquesta edició de Clipmetratges ha estat compost per Pilar González, Directora de Comunicació i Màrqueting de Canon, Gema Escudero, Directora de Sostenibilitat de Cànon, Marta San Vicente, Coordinadora editorial i pedagògica de Aulafilm, Miguel Ángel Molina, docent, especialista en cinema i educació, Carmen Sara, narradora oral i escriptora i Óscar Bazoberry, Coordinador de l'Institut per al Desenvolupament Rural Sostenible per a Sud-amèrica (IPDRS) i soci local de Mans Unides.

 

Activitat d'Educació per al Desenvolupament que promou la consciència social

Aquest Festival és una activitat de l'Àrea d'Educació per al Desenvolupament de l'ONG que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre una realitat concreta. En cada edició del concurs, els participants presenten un vídeo d'un minut, clipmetratge, sobre la temàtica plantejada, en el qual exposen el seu punt de vista i amb el qual reivindiquen un món més just.

 

Mira les fotos dels finalistes i dels guanyadors.

La XIII edició del Festival de Clipmetratges no hauria estat possible sense la col·laboració de Banc Santander, Canon, Fundación Reina Sofía, Fundación Parques Reunidos, Vorwaerts, Alsea, ESCAC, ECAM, DOCMA, LENS, Aulafilm, Cadena 100 i Cine Palacio de la Prensa de Madrid.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te