Conflicte a Etiòpia: la guerra només portarà fracàs i pobresa

Els bisbes catòlics d'Etiòpia criden a la pau i al diàleg al país.

 Etiòpia. Dones resant en una església de Adigrat. Foto: Marta Carreño/ Manos Unides a Etiòpia

El dimecres 5 de novembre, el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, que ocupa el càrrec des de 2018 i que va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau en 2019, va iniciar una ofensiva miltar contra el Govern i les forces armades del Tigray, regió del nord del país fronterera amb Eritrea. Poc o gens cert es coneix fins al moment de les conseqüències d'aquesta ofensiva militar; el president Abiy va prendre la mesura de tallar les comunicacions i el subministrament d'energia a la regió, que té prop de sis milions d'habitants, dels 110 milions que té el segon país més poblat d'Àfrica.

 

Diversos organismes internacionals parlen de nombroses víctimes civils, greus destrosses i un incessant èxode de persones cap al veí Sudan. El conflicte pot suposar, també, un greu problema de seguretat en la convulsa regió de la Banya d'Àfrica.

Recentment, en Mans Unides, que porta treballant a Etiòpia des de 1987 i que actualment té oberts al país 24 projectes de desenvolupament i d'emergència, s'ha rebut un comunicat signat pel cardenal Berhaneyesus Souraphiel, president de la Conferència Episcopal de Bisbes Catòlics d'Etiòpia, en el qual els bisbes criden a la pau i al diàleg en tot la nació, per a evitar el fracàs d'Etiòpia com a país i l'increment de la pobresa extrema.

"La Conferència Episcopal de Bisbes Catòlics d'Etiòpia es mostra terriblement afectada per la reguera de sang, desplaçament i destrucció de propietats que està tenint lloc en diferents llocs del país. Qualsevol accion que afecti la vida dels éssers humans és inacceptable i l'Església demana a les parts implicades el cessament de qualsevol mena de violència per a unir-se a un diàleg pacífic i genuí".

Un nen en la Festa de Meskel en Adigrat. Foto: Marta Carreño/Manos Unides a Etiòpia

El cardenal Berhaneyesus Souraphiel assegura que els bisbes estan seguint amb atenció els esdeveniments derivats de les diferències entre els governs de la República Federal d'Etiòpia i l'Estat Regional del Tigray i lamenten que la seva intenció negociadora no hagi tingut èxit: "Els líders religiosos, els ancians i altres parts interessades ens hem unit per a aconseguir que totes dues parts s'asseguessin a negociar, però no hem tingut èxit. Ens prepcupa que aquestes diferència s'hagin convertit ara en un conflicte armat", continua el comunicat.

Els bisbes catòlics d'Etiòpia apel·len a la fi del conflicte armat i a l'inici del diàleg pacífic pel benefici del poble i urgeixen al fet que les parts resolguin les seves diferències en un esperit d'enteniment, respecte mútuo i confiança.

        "Els conflictes entre germans no ajuden a ningú, només destrueixen vides innocents i poden portar al nostre país al fracàs i a la pobresa extrema"  

 En el comunicat, datat el mateix 5 de novembre, la Conferència Episcopal d'Etiòpia demana la participació activa de les parts implicades i de la població en general, en iniciatives que promoguin el diàleg, la pau i la reconciliació. I apel·la directament als professionals dels mitjans de comunicacion nacionals i internacionals, "al fet que informin amb cura i de manera ètica, no violenta i no provocativa", per a acabar demanant als catòlics i a totes les persones de bona voluntat que resin per la reconciliació.

                      

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te