Contagiem solidaritat en l'Especial sobre la nostra Campanya en "TRECE Al Día".
La del passat dijous va ser una nit d'emoció per a Mans Unides. Per primera vegada en 62 anys presentem la nostra campanya anual en televisió. El coronavirus no ha fet possible que ho fem de manera més pròxima, cara a cara amb els nostres socis, amics i col·laboradors, però ens ha obert la possibilitat d'explicar el nostre treball i el nostre dia a dia des d'una nova finestra: la de les pantalles de televisió.
Durant 50 minuts, en el programa "TRECE Al Dia", conduït amb mestratge pels seus presentadors José Luis Pérez i María Ruiz, i amb la presència constant de la nostra presidenta, Clara Pardo, ens colem en milers de llars espanyoles, per a contagiar el nostre missatge de solidaritat i esperança.
Per a això, comptem amb la participació, en vídeo o en directe, d'una selecció de persones, representants del que és i el que fa Mans Unides, amb les quals vam donar la volta al món de la solidaritat.
Clara Pardo, com a Presidenta, va exposar les línies principals d'una campanya que posa el seu focus en combatre i rescatar de l'oblit a altres emergències silenciades i relegades per l'actual crisi sanitària: la fam i la pobresa, generades i alimentades per la pitjor pandèmia que sofreix el nostre món: la de la desigualtat.
Després d'ella, viatgem a Amèrica, concretament al Perú, des d'on Raquel Reynoso, presidenta de l'associació SER i soci local de Mans Unides, va donar a conèixer el treball que de manera conjunta duem a terme amb les dones indígenes ayacuchanas, mates del conflicte, de la pobresa i de la marginacion, però capaces de tirar endavant amb fomación, tenacitat i solidaritat.
Els testimionis dels voluntaris i delegats de Mans Unides, senyals d'identitat i motor de l'organització i indispensables per al seu funcionament, van donar pas a l'entrevista amb Victoria Braquehais, missionera a Camerun, que des de la seva experiència d'anys a Àfrica, va ser capaç de narrar les conseqüències de la falta d'accés a l'aigua en el nostre continent veí i el treball que duu a terme Mans Unides per a fer front a aquest drama.
Després del testimoniatge de Victoria, van arribar les intervencions els personatges populars: Quico Taronjí, en el seu paper d'ambaixador, i com un membre destacat de l'Organització, va relatar l'experiència de viatge amb Mans Unides a la Amazonía equatoriana i el treball que duem a terme amb la comunitats pageses afectades pel maltractament al planeta. El nostre ambaixador va fer una sentida crida a la col·laboració i a la solidaritat de tots. Per part seva, Javi Nieves, presentador del programa "Bon dia Javi i Mar" de la Cadena 100, va relatar quin dels molts projectes de Mans Unides que coneix, li han arribat més profund el cor. Amb el seu testimoniatge, viatgem a Benín, al mercat de Dantopka, un lloc on es produeix el tràfic de nens i en el qual Mans Unides treballa per a fer costat a aquests petits vícitmes d'adults sense escrúpols.
I des d'aquí, juntament amb la missionera comboniana, Alicia Vacas, ens traslladem a Betania (Jerusalem) per a saber més del drama dels migrants africans, que després d'un dolorós i perillosíssim periple pel desert del Sinaí, que recorren per a arribar a l'anhelat "occident", es topen de cara amb la rigidesa del sitema migratori israelià. Alicia ens va parlar de sanitat i de vacunes, i, també de la població palestina i de com treballa, amb suport de Mans Unides, l'associació de Metges pels Drets Humans a Israel.
Acabem el recorregut per la solidaritat amb un homenatge a les persones i entitats sense les quals el treball de Mans Unides no seria possible: els nostres socis i donants, als qui, per la seva solidaritat i suport constants Mans Unides va donar les "Gràcies per triar-me", un tema musical, generosa i solidàriament cedit per Los Secretos, que es va convertir en un emotiu i emocionant fermall final a una experiència pilot que, creiem, ha arribat per a quedar-se.