És clau tenir la capacitat de llegir, d'escriure, de pensar d'una altra manera

Virginia Alfaro. Angola.
Virginia Alfaro
Misionera seglar en Lobito (Angola), de la Congregación de Misioneros Seglares Vicencianos (MISEVI)
Àrea: 

Una salutació fraterna des de Lobito, a Angola. Sóc la Virginia Alfaro, missionera seglar enviada per MISEVI (Missioners Seglars Vicencians) a aquesta missió, i juntament amb altres companyes, tenim l'enorme desafiament de donar resposta i donar oportunitats a la realitat de la dona en alguns barris de Lobito on som presents, barris molt lligats a les salines, la producció de sal, al mercat informal, a la pesca i, una mica també, a l'agricultura domèstica.

Mans Unides ha estat un company, i és, un company de camí excel·lent en aquest desafiament de la promoció de la dona i l'alfabetització com un dels elements fonamentals per al desenvolupament, per a la promoció de la dona.

Per això MISEVI té dos centres de formació femenina en dos barris de Lobito i, en tots dos, l'alfabetització té un paper principal i fonamental. Aquests centres pretenen ser un lloc de trobada de les dones per a la promoció d'elles mateixes, amb diferents activitats formatives en diferents àrees i, també, diferents serveis que ajuden a les seves famílies i als elles mateixes a desenvolupar competències i a resoldre problemes quotidians.

Perquè, insisteixo: l'alfabetització és clau. És clau tenir la capacitat de llegir, d'escriure, de pensar d'una altra manera. Saber llegir i escriure és una de les eines bàsiques per al desenvolupament de la dona.

I és per això que hem fet una opció ferma per l'alfabetització femenina. I comptem, hem comptat fins ara i seguirem comptant, amb el suport de Mans Unides, perquè moltes més dones arribin a assolir els seus somnis.

Els efectes de la pandèmia

El coronavirus, o la pandèmia de la COVID-19, marca un abans i un després en tota la vida de tota la humanitat i, també, en la nostra activitat amb les dones i en els centres de promoció femenina. L'efecte de virus aquí no ha estat tan devastador com es podia imaginar, però sí les conseqüències de les mesures per controlar i frenar la pandèmia.

Es van suspendre totes les activitats i encara no s'han reprès moltes d'elles. I el caos va arribar. Tota l'activitat, tots els horaris, totes les prioritats, s'han donat volta per la paralització econòmica, per la destrucció d'alguns llocs on hi havia grans concentracions de persones com els mercats, on nosaltres també desenvolupàvem aquesta activitat de formació i de promoció femenina.

És un constant desafiament seguir acompanyant a aquestes dones, seguir tenint alguna de les activitats educatives, que ara es fan més personalitzada, però continuem creant i dissenyant estratègies per acompanyar la dona en la seva promoció. També en moments de pandèmia.

Des de MISEVI, i des del Lobito, un agraïment a tots els que, amb Mans Unides, són part d'aquesta acció de promoció femenina. I, també, tota l'esperança per poder continuar donant resposta a aquesta realitat tan urgent que avui, que encara es torna més alarmant amb el coronavirus, aguditzant molt més la necessitat de col·laborar perquè trobin solucions. Una abraçada fraternal.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te