Les olles comunes, un sorprenent aliat contra el coronavirus

Aquesta iniciativa popular ha ajudat a frenar un possible estat de fam al Perú.

A les poblacions situades a prop de Lima, capital del Perú, les olles comunes s'han convertit en una eina imprescindible per combatre la falta d'aliments provocada pel coronavirus.

Amb el suport de Kusi Warma, soci local de la nostra ONG al país andí, i de Mans Unides, 150 famílies de Puente Piedra estan aconseguint millorar la seva alimentació.

Erika Jiménez Flores, de l'associació «Los Huertos de Santa Rosa», explica com va començar aquest projecte: «Durant la pandèmia, vam veure que l'olla comuna era la millor solució per enfrontar-nos a la crisi alimentària. Kusi Warma i Mans Unides van estudiar el nostre cas i ens van donar suport lliurant-nos la cuina, el gas, les olles i els queviures».

«Kusi Mikuy» significa «menjar bé», i aquest és el nom que els habitants de Puente Piedra li han posat a la seva olla comuna.

La preparació de l'olla comuna del dia comença sempre de matinada. D'aquesta manera, entre les 6 i les 7 del matí, tots els veïns poden anar a buscar el seu esmorzar, que recullen amb la seva pròpia gerra.

Tots els beneficiaris de les olles aporten cada setmana una petita quantitat de diners, que permet fer la compra amb la qual després es cuinaran les diferents racions de menjar.

Les olles comunes, un sorprenent aliat contra el coronavirus

Plans alimentaris per combatre la COVID-19

La iniciativa de les olles comunes s'emmarca dins d'un projecte més gran, que persegueix la millora nutricional a les comunitats andines i periurbanes del Perú, on la inseguretat alimentària s'ha incrementat exponencialment per culpa de la pandèmia del coronavirus, especialment en els menors de 3 anys.

Les olles comunes, un sorprenent aliat contra el coronavirus

Amb aquest projecte, que es compon de diverses iniciatives, més de 3.000 persones estan podent accedir a una alimentació nutritiva:

  • Lliurament de cistelles amb aliments nutritius, que cobreixen el 97% del requeriment diari de proteïnes durant un mes per a nens i nenes menors de 3 anys, i articles de protecció (sabó líquid, detergent i mascaretes).
  • Olles comunes, com la vista en el vídeo que acompanya aquesta notícia. A més del lliurament de materials, s'estan duent a terme cursos de gestió i administració per a la sostenibilitat i el bon ús dels recursos transferits. També s'està impartint formació sobre la preparació d'aliments amb productes locals, de baix cost i nutritius.
  • Un altre aspecte important és que s'ha intentat conscienciar la població de la corresponsabilitat igualitària a la llar per prevenir la sobrecàrrega en les tasques domèstiques a la dona.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te