Dia dels Drets Humans 2023 (10 de desembre)

Per a milions de persones els drets humans són un assumpte pendent.

Dia dels Drets Humans 2023 (10 de desembre)

Avui, 10 de desembre, se celebra el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans –un horitzó ètic i jurídic per a la humanitat– amb el lema «Dignitat, llibertat i justícia per a tothom».

Tot i avenços indubtables, en aquests 75 anys no s'ha aconseguit el compliment complet d'aquests drets a cap país del món, «encara que, això sí, els passos en defensa de la igualtat, de l'accés als recursos i condicions de vida digna i de la participació de les persones a partir del seu apoderament són innegables», assegura María José Hernando del Departament d'Estudis de Mans Unides.

Dia de los Derechos Humanos. Foto: Marta Carreño/Manos Unidas en Senegal
Dret a la salut: dona senegalesa amb el seu nadó nounat. Foto: Marta Carreño/Mans Unides al Senegal.

Ja des de l'any 2000, amb la Declaració dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i, posteriorment, amb l'Agenda 2030 i els actuals Objectius de Desenvolupament Sostenible, s'ha propiciat el treball en algunes qüestions vitals per al compliment dels Drets Humans com l'educació, els drets de les dones, l'accés a l'aigua, l'habitatge digna o els aliments, o la millora de la salut dels més vulnerables.

Derechos Humanos. Foto: Jesús Varona/Manos Unidas en Senegal
Dret a l'alimentació. Dona camperola peruana amb el ramat. Foto: Jesús Varona/Mans Unides al Perú.

«Però a Mans Unides, amb la nostra feina diària, constatem que hi ha successos com la pandèmia de coronavirus, la crisi climàtica, el repunt de guerres i conflictes violents, la inestabilitat econòmica resultant, la desigualtat creixent o el rebuig als migrants, entre d'altres, que vulneren la dignitat humana que propugna la Declaració Universal dels Drets Humans», lamenta Hernando.

Ja han passat 75 anys des que, aquell 10 de febrer de 1948, es va signar la Declaració dels Drets Humans, i el camí per fer encara és llarg. Per a Mans Unides són massa els milions de persones per a les quals aquesta Declaració, que teòricament els empara i protegeix, és inexistent.

Derechos Humanos. Foto: Patricia Garrido/Manos Unidas en Camboya
Dret a la igualtat: dones amb discapacitat en una fàbrica tèxtil a Cambodja. Foto: Patricia Garrido/Mans Unides a Cambodja.

"Hi ha multituds d'"invisibles" o "exèrcits de prescindibles", com diu el Papa, per als quals els drets humans són una qüestió absolutament pendent, com per estrenar", declara María José Hernando.

Els drets humans són l'eix fonamental que guia el treball de Mans Unides

  • Treballem pels drets de la infància.
  • Ajudem els refugiats i migrants que enfronten situacions dramàtiques.
  • Donem suport als activistes defensors dels drets humans en la seva lluita.
  • Lluitem contra l'acaparament de les terres i defensem el dret dels pobles indígenes a la terra.
  • Treballem per a la construcció de pau on hi hagi conflicte, per mitjà de la resolució pacífica i el reforçament de les capacitats dels actors locals.
Derechos humanos. Foto: Javier Mármol/Manos Unidas en Camerún
Dret a l'educació. Un professor atén els seus alumnes al Camerun. Foto: Javier Mármol/Mans Unides.

Per això, els darrers cinc anys, Mans Unides ha aprovat un total de 284 projectes per import de 20 milions d'euros, que han contribuït a aplanar el camí per al compliment dels drets humans per a més de 900.000 persones.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te