Dia Internacional de la Dona 2022 (8 de març)

Combatim la desigualtat amb les armes del desenvolupament. Una mirada a dones empobrides, vulnerables i castigades per la desigualtat.

Mujer e igualdad: asignatura pendiente

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, Mans Unides vol posar el focus en les dones empobrides, les més vulnerables i castigades per la desigualtat imperant en el món, que condemna a la fam i la pobresa a milions de persones. Una desigualtat que l'ONG de l'Església catòlica està denunciant amb la seva campanya «La nostra indiferència els condemna a l'oblit».

Mans Unides entén la desigualtat com alguna cosa que va més enllà d'un desequilibri econòmic i que reuneix, almenys, tres característiques: discriminació en les oportunitats de vida, persistència de les inequitats i la profunda deterioració en les condicions per a una vida digna. Aquestes desigualtats afecten principalment les dones i a les nenes, que sempre veuen més vulnerats els seus drets i estan més exposades a les conseqüències que sobre les seves vides pot tenir aquesta inequitat
 

Mujeres campesinas en la India (Javier Fernández | Manos Unidas)

Aquestes desigualtats afecten principalment les dones i a les nenes, que sempre veuen més vulnerats els seus drets i estan més exposades a les conseqüències que sobre les seves vides pot tenir aquesta inequitat.

«Encara que les dones representen la meitat de la població mundial i, teòricament, tenen els mateixos drets i deures, i la mateixa dignitat que els homes, en cap lloc del món, ni tan sols en les societats més avançades, han aconseguit la desitjada igualtat», assegura María José Hernando, del departament d'Estudis de Mans Unides.

Per a fer front a aquestes situacions discriminatòries, Mans Unides reivindica la igualtat de drets entre homes i dones i treballa per l'eradicació de pràctiques ancestrals com el matrimoni forçat o l'ablació genital femenina. «Des dels nostres orígens, la dona ha estat eix transversal de totes les nostres iniciatives, però tenim, a més, projectes especialment dirigits a treballar l'equitat des de tots els àmbits”, explica Encarni Escobar, de l'àrea de Projectes de l'ONG.

Joves contra la mutilació genital femenina a Mauritània

 

En aquesta regió, l'associació Citoyennes et Citoyens Débout (Ciutadans i Ciutadanes en peus) –soci local de Mans Unides–, coneixedora de l'impacte negatiu de la MGF en la vida de les dones, treballa per a contrarestar l'argument cultural que perpetua aquesta pràctica i demostrar que no respon a una disposició o mandat religiós.

L'ús de les xarxes socials és, segons Escobar, fonamental per a aquest fi: «Aprofitem que les dones joves són usuàries de xarxes socials en el seu dia a dia, perquè liderin les accions contra aquesta pràctica que la majoria d'elles ha sofert. Les joves difonen la informació a través de les xarxes i de vídeos que elles mateixes elaboren i, amb això, s'està aconseguint un canvi de mentalitat de cara a les generacions futures», relata. [Veure més sobre aquest projecte]

Malgrat les dones que viuen en països en desenvolupament i en zones rurals tenen en l'agricultura la seva major font d'ocupació, la major part dels seus treballs es desenvolupen en l'economia informal, la qual cosa implica una major precarietat en tots els camps: salarial, sanitari, educatiu, social... A més, només el 15% de les terres del món està en mans de dones.

La difícil situació de les agricultores palestines

Per aquest motiu, «Mans Unides treballa amb les dones pageses, cuidadores de la terra i de la vida, sobre les quals descansa, en gran manera, la sostenibilitat del planeta, malgrat que la majoria no són propietàries de les terres i no poden accedir a crèdits per a millorar les seves vides», assegura Escobar. 

«El nostre treball se centra també a proveir a les dones de mitjans i capacitació perquè puguin accedir a ocupacions més ben remunerades o perquè creïn els seus propis negocis amb els quals aconseguir ingressos que els permetin tirar endavant les seves famílies, a més de formar-les perquè facin valer els seus drets en el sí de les seves famílies i comunitats i aconseguir que les seves filles no siguin víctimes, també, de la discriminació que elles sofreixen».

 

La violència contra la dona i els impactes de la pandèmia

La violència contra la dona és un altre dels àmbits en els quals l'ONG està fent un gran esforç. L'ONG inclou en aquesta violència la derivada del tràfic, la utilització de la dona com a arma de guerra, les violacions o les agressions a les defensores dels drets de les dones o de les poblacions més vulnerables, com els pobles indígenes.

«A Mans Unides no podem tolerar que el 30% de les dones i nenes del món visquin amb por de ser agredides, a denunciar o a les reaccions en el seu entorn pròxim després de les agressions… I tot això davant l'apatia d'una gran part de la societat», assegurava recentment Ricardo Loy, Secretari General de Mans Unides i membre del comitè de gènere de l'organització.

 

Així mateix, la pandèmia està suposant un greu desequilibri que està afectant de manera singular al dia a dia de milions de dones i nenes en el món. «Les mesures de confinament, les restriccions de mobilitat, la crisi econòmica, el tancament de les escoles i la massificació dels centres de salut, entre altres, estan portant a milions de dones a situacions límit amb una multiplicació de la càrrega de treball i estrès», explica Hernando.

«Per experiència sabem que les dones són agents fonamentals del desenvolupament, de creació de renda familiar i de beneficis socials; i les iniciatives i projectes que secundem destinats a afavorir l'equitat i la promoció de les dones són essencials en el treball constant per la igualtat i pels drets de les dones i les nenes, que duem a terme des de fa 63 anys», assegura Escobar.

Anciana indígena campesina en Bolivia. Foto: Jesús Revenga/Manos Unidas

«Amb la pandèmia, el nombre d'anys per a aconseguir l'anhelada paritat entre home i dones ha augmentat en una generació, fins a situar-se, segons el Fòrum Econòmic Mundial, en 170 anys».

 Encara que l'enfocament de gènere és un eix transversal en totes la intervencions i projectes que duu a terme l'organització, en els últims tres anys l'ONG de l'Església catòlica ha aprovat 185 projectes, per import de 11,7 milions d'euros destinats a promoure, específicament, els drets i oportunitats de més de 375.000 dones.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te