Dia Internacional de la Dona 2023 (8M)

Impulsem l'educació com a eina per promoure els drets de les dones.

Dia Internacional de la Dona 2023 (8M)

Mans Unides se suma un altre any més a la celebració del Dia Internacional de la Dona. Una jornada que pren una rellevància especial en un món en què la gana, la pobresa, la marginació i l'abandonament continuen tenint rostre de dona.

Aquest any, les Nacions Unides posa l'accent en la necessitat d'assolir un món digital inclusiu, capaç de garantir la veritable igualtat de gènere. Per aconseguir aquesta igualtat, cal actuar des de la infància, ja que vivim en un món hiperconnectat on la tecnologia és present en tots els àmbits de la nostra vida.

A poc més de set anys de la data de compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, és inadmissible que prop de 500 milions de dones de més de 15 anys no sàpiga llegir ni escriure.

«A Mans Unides sabem que, per estrènyer l'enorme bretxa de desigualtat que separa, encara, homes i dones –fonamentalment als països del Sud– cal garantir a les nenes l'accés a una educació de qualitat des d'edat primerenca», assegura María José Hernando, del departament d'Estudis de les Mans Unides. «Només així es produiran els canvis necessaris per aconseguir una societat més igualitària», assenyala.
 


Dones a Moçambic portant aigua, fotografia Javier Mármol

Per a Hernando, una dona formada des de la infància tindrà més oportunitats de poder manejar-se amb seguretat al món digital i això permetrà, a més, que cada vegada més dones es converteixin en agents de canvi a les seves famílies, a les seves comunitats i als seus països.

El camí per posar fi a totes aquestes desigualtats passa, evidentment, per acabar amb tot allò que impedeix a aquestes nenes i dones l'accés a l'educació, a la feina i a les decisions polítiques i comunitàries. En aquest sentit, Mans Unides, va recolzar, l'any 2022, 80 projectes –per un import proper a sis milions d'euros– que tenien com a objectiu garantir els drets de les dones i l'equitat a les comunitats on treballa l'ONG.
 

L'impacte d'impulsar l'educació al Marroc

Naira és una jove marroquina que, acabats d'acabar els estudis superiors, ha aconseguit una beca de l'Institut Prometheus de Drets Humans –soci local de Mans Unides al Marroc– per realitzar un màster al Canadà. La seva història podria ser la de moltes altres joves que, amb voluntat i esforç, són capaces de vèncer les barreres i reticències de societats patriarcals que, encara avui, marginen i aparten les dones, que consideren personatges de segona.

En els darrers anys, Mans Unides, que treballa al Regne del Marroc des del 1988, ha donat suport especialment a projectes de formació escolar que giren al voltant dels ODS nº4 i 5, que promouen l'educació de qualitat i la igualtat de gènere. Un sector de treball que, per a molts països africans, és el pilar sobre el qual es descansa el veritable desenvolupament dels pobles.
 

Mans Unides col·labora amb l'Institut Prometheus de Drets Humans fent diferents projectes educatius que fomenten la participació de la dona a l'escola. «Gran part d'aquests projectes es desenvolupen al medi rural, concretament a la regió de Rabat-Salé-Kenitra, on la cultura i les tradicions estan més arrelades i les nenes tenen més dificultats per formar-se», explica Cristina de Benito, responsable de projectes de Mans Unides al Marroc.

En aquesta regió, on viuen al voltant d'1,4 milions d'habitants, la taxa d'atur s'acosta al 14% de la població, per la qual cosa moltes famílies es troben en situació de pobresa i desavantatge social. Això dificulta que les famílies donin suport a les seves filles perquè continuïn la seva educació, fent molt més difícil que puguin sortir del cercle de la pobresa.
 


Projecte Prometheus, fotografia Mans Unides

Segons De Benito, «la situació de desavantatge i de desigualtat forma part d'un conjunt de factors que obstaculitzen l'accés de les joves a la igualtat d'oportunitats. Elles pateixen una discriminació més gran derivada de les grans desigualtats de gènere que encara caracteritzen moltes comunitats en el regne alauita».
 

Projectes amb nom de dona

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te