Dia Internacional de les Dones Rurals 2022 (15 d'octubre)

Als països en desenvolupament, les dones propietàries de terres no arriben al 20 %.

Dia Internacional de les Dones Rurals 2022 (15 d'octubre)

Segons l'ONU, «les dones rurals són agents clau per aconseguir els canvis econòmics, ambientals i socials necessaris per al desenvolupament sostenible, però l'accés limitat al crèdit, l'assistència sanitària i l'educació es troba entre els reptes a què s'enfronten ».

La desigualtat entre home i dones, present en molts aspectes de la vida, es trasllada per igual al món rural. Si les dones rurals poguessin accedir als mateixos recursos que els homes, es podria arribar a aconseguir una disminució de la fam, a nivell mundial, de prop del 17%, afirma la FAO.

Día Internacional de las Mujeres Rurales 2022 (15 de octubre)

Moltes vegades, i atès que el gruix del flux migratori el solen ocupar els homes, són les dones les que queden al càrrec de les plantacions i zones de cultiu als seus països d'origen. Tot i això, mentre elles representen el 40 % de la força laboral mundial, menys del 20 % són propietàries de les terres que conreen.

Aquest baix índex de propietat redueix la seguretat de rebre un salari fix, els resta capacitat de decisió a casa i comunitats i, de vegades, frena l'accés als crèdits bancaris, els quals podrien ser-los d'ajuda per arrencar un negoci propi o millorar producció agrícola.

Si a això els sumem que amb prou feines el 2 % de les dones rurals de les poblacions més empobrides del planeta completen els estudis de Secundària, ens trobem que les barreres per accedir a un futur millor són encara més altes.

Una altra dada alarmant és que al voltant del 30% de les dones rurals no disposa de personal sanitari a les rodalies quan arriba el moment de donar a llum, pel 10% de dones urbanes que s'enfronten a aquesta problemàtica.

Día Internacional de las Mujeres Rurales 2022 (15 de octubre)

Des de Mans Unides, i unint-nos a la proclama de l'ONU, afirmem la necessitat d'«unes zones rurals on aquestes agricultores i ramaderes, moltes part de l'economia informal i simultàniament mantenidores de casa seva, puguin comptar amb les mateixes oportunitats que els homes».

Per a l'ONU Dones, l'apoderament de les dones i les nenes rurals necessita:

  1. Treball decent i protecció social.
  2. Educació i capacitació.
  3. Energia sostenible i tecnologia.
  4. Aigua neta i sanejament.
  5. Eliminació de la violència i pràctiques nocives.
  6. Inclusió de les dones a la presa de decisions i el lideratge.
  7. Augment de la resiliència de les dones davant del clima.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te