Dia Internacional de l'Educació 2024 (24 de gener)

L'educació és essencial per contribuir a construir un planeta millor.

Mans Unides ONG - Dia Internacional de l'Educació 2024 (24 de gener) - Imatge: Índia | BIHAR

L'educació és un pilar fonamental per a un món en pau i per aconseguir sortir de la pobresa, evitant condemnar a un futur sense esperança milions de menors.

Una de les línies d'actuació de Mans Unides és la sensibilització de la població espanyola, informant, formant i promovent la reflexió sobre els nostres estils de vida, que influeixen en la vida de les comunitats del Sud, animant a fer canvis a les nostres vides per construir un món millor. Aquesta és l'Educació per al Desenvolupament (EpD), que l'ONG du a terme des de la seva fundació.

Des de Mans Unides, estem convençuts que no és possible construir un món diferent amb gent indiferent. El coneixement de les realitats de les comunitats més desafavorides ens porta a reflexionar sobre la nostra forma de vida i a treballar per aconseguir un món més igualitari i just per a tothom, sense que ningú es quedi enrere.

Per aprofundir una mica més a l'Educació per al Desenvolupament impulsada per l'ONG de l'Església catòlica, Guadalupe Sierra i Ángel Bustamante, responsable d'àrea i coordinador tècnic de l'Àrea d'Educació, respectivament, han escrit la reflexió següent:

L'educació com a fonament d'un futur just i sostenible


Operaris construeixen un edifici a Benín, com a part d'un projecte de Mans Unides. | Imatge: Marta Carreño.

Construir una casa és un procés que porta temps. Requereix fer una bona fonamentació, tenir un projecte i els materials i les persones adequades per fer-ho. Cal anar col·locant maons que permetin crear un edifici robust. I això que els maons són petits; però, units molts, permeten grans construccions. I quan la casa està acabada, tenim un lloc còmode i acollidor on viure.

Avui, 24 de gener, és el Dia Internacional de l'Educació 2024. L'educació també és un procés que fa temps. Requereix començar des de molt aviat, aprenent el que és essencial: les lletres. Aquestes són les rajoles que permeten construir l'edifici de l'educació i, com ells, les lletres són petites, però unides i combinades són capaces de formar paraules. Una lletra necessita que altres s'uneixin a ella per formar alguna cosa que tingui sentit i, a través de les paraules, es transmetin les idees, el coneixement i l'experiència de les persones.

DESCOBREIX LA NOSTRA WEB D'EDUCACIÓ

La relació entre el Dia Internacional de l'Educació 2024 i l'EpD

Al món en què vivim, la pobresa i la fam són realitats quotidianes per a moltes persones. I per pal·liar-les, en la mesura de les seves possibilitats, poden comptar amb el suport de les ONG com Mans Unides. Però la tasca de construir un món millor no és una cosa que, només, hagin d'afrontar les ONG, és una cosa que ens competeix a totes les persones.

I què podem fer?

Sovint hi ha una resposta ràpida, que és col·laborar econòmicament. Donant suport a les ONG amb diners, podem contribuir a la seva tasca. Aquesta és una resposta correcta i necessària, però no és l'única. N'hi ha una altra, possiblement més important, encara que menys coneguda, que té a veure amb l'educació.

Per construir un món més just, Mans Unides té dues línies de treball. Un és el Finançament de projectes de desenvolupament, l'altre és l'Educació per al Desenvolupament (EpD).

Això engloba totes aquelles accions encaminades a promoure el canvi d'estructures, la formació en valors i actituds i l'adopció de comportaments i estils de vida que afavoreixin la construcció d'un món més just i una societat més solidària.


Una nena atén durant la seva classe a Guatemala. | Imatge: Iciar de la Peña.

El significat veritable d'educar per al desenvolupament

Educar per al desenvolupament és acompanyar la societat del nostre país en la tasca de conèixer tot allò que té a veure amb la pobresa i la injustícia en què viuen moltes persones al món. Això comença per informar, sensibilitzar i conscienciar sobre aquestes realitats, però cal anar més enllà.

Cal educar les persones perquè contribueixin, donin suport i s'uneixin en aquesta construcció d'un món més equitatiu. Perquè totes les persones que vivim a una societat formem part d'un món globalitzat i interrelacionat. Cada cosa que comprem té conseqüències, ambientals i laborals, i això té implicacions a la vida de moltes persones.

Una de les tasques de l'Educació per al Desenvolupament és donar a conèixer aquestes conseqüències i, el que és més important, fer reflexionar les persones sobre aquest acte de consum que ens podria semblar individual:

  1. És realment necessari el que compro?
  2. En faig un ús adequat?
  3. Conec com ha estat produït?
  4. Sé quina petjada ecològica ha deixat?

Fer que les persones siguem conscients de la nostra manera de comprar, de l'energia que utilitzem, de com fem servir els recursos naturals, però també de com responem davant les necessitats de les persones i davant dels desafiaments que la nostra societat i el món ens transmeten, a forma d'emigracions, guerres, injustícies...; aquesta és la tasca de l'Educació per al Desenvolupament.

En aquesta línia, María José Hernando va deixar aquesta intervenció magistral al podcast «Somos la gran minoría».

Les eines de l'Educació per al Desenvolupament

Per dur-la a terme, eduquem en valors i donem a conèixer els instruments internacionals que donen suport a les persones, especialment les més vulnerables, com són la Declaració Universal dels Drets Humans o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per exemple.

Els destinataris del treball educatiu de Mans Unides

Realment ens dirigim a tota la població espanyola a tots els rangs d'edat. És una tasca àmplia, gairebé infinita, per a la qual posem en marxa un munt de recursos diversos i adaptats a cadascuna d'aquestes edats: butlletins, vídeos, web, accions presencials de tota mena per al públic a diferents llocs, materials educatius per al professorat als centres, contes i vídeos per a les famílies. Però també la participació en actes, esdeveniments i campanyes dirigides no només a la societat, sinó també a les institucions públiques.


Uns alumnes d'una escola de Barcelona, durant un taller impartit per voluntaris de la delegació. | Imatge: Elsy Tovar.

La paciència i la persistència són importants a l'Educació per al Desenvolupament

L'Educació per al Desenvolupament és un procés que fa temps. Requereix tenir un projecte, crear els fonaments adequats a la societat i formar les persones al llarg dels anys. Les persones som com els maons o les lletres, soles no tenim tanta força per actuar, però unides podem ser capaces de fer grans coses; entre d'altres, construir un món més just i equitatiu, i una casa comuna més acollidora on totes les persones puguem viure amb dignitat.

Encara avui, en ple 2024, gairebé 250 milions de nens i joves no estan escolaritzats. Al sector educatiu, essencial per al desenvolupament de les persones (nens, nenes, joves, dones i homes), durant el 2022, Mans Unides va dur a terme 125 projectes per un import de 7.636.947 €.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te