Combatem la violència de gènere a Sierra Leone

Amb més de 12.000 violacions anuals, els drets femenins corren un perill seriós.

Combatem la violència de gènere a Sierra Leone

En el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones, que se celebra anualment cada 25 de novembre, t'expliquem com estem lluitant contra la violència de gènere a Sierra Leone

Aquest projecte es localitza a 40 comunitats de la província oest de Sierra Leone, que engloba els districtes urbans i rurals. L'últim informe de 2018 de la Comissió Sierraleonesa de Drets Humans sobre l'Estat dels Drets Humans a Sierra Leone, pel que fa a la Violència Sexual i de Gènere (VSG), informava que aquesta violència encara imperava a les comunitats.

Una de les recomanacions de l'informe és que les institucions que defensen els drets de les dones i les nenes havien d'incrementar la sensibilització sobre la violència sexual i de gènere, que de vegades resulta en altes taxes d'abandó escolar, embaràs adolescent, matrimonis primerencs, SIDA i altres malalties de transmissió sexual.

Segons els registres policials del 2018, a tot el país hi va haver 12.052 casos de violència sexual i de gènere, amb més incidència a la província Oest (50%). Els casos de violència domèstica van ser 9.121.

Per tal de promoure la participació comunitària per reduir la prevalença de la violència sexual i de gènere a la província oest, Càritas Freetown i Mans Unides han dut a terme un projecte, amb 475 beneficiaris directes, que constava dels punts següents:

  1. Sensibilització dels líders de les 40 comunitats seleccionades i de la població en general, a través de reunions i programes de ràdio.
  2. Apoyar a 70 mujeres, víctimas de VSG con alimentos, kits de higiene, ayuda para el transporte a la comisaría y los juzgados, así como ayuda para el transporte para los testigos en los procesos judiciales.
  3. Coordinació amb altres agents implicats en la lluita contra la VSG: Unitat de Suport Familiar de la Policia, Rainbo Initiative (ONG local).

Amb aquest projecte, 960 víctimes (80 al mes) han rebut ajut econòmic per al transport per assistir a les audiències judicials, la investigació policial i les visites mèdiques.

A més, les víctimes de violència sexual han obtingut suport per part dels metges de Càritas Freetown i es van assegurar que tots els casos denunciats de violació fossin objecte de seguiment a la Unitat de Suport Familiar (FSU) de la policia i a l'Oficina del Director de la Fiscalia (DPP).


Diversos assistents al curs de formació escolten un dels ponents

Gràcies a aquests avenços, s'ha aconseguit trencar la cultura del silenci a les comunitats, cosa que ha permès aturar els abusos de molts agressors que haguessin seguit cometent els seus actes impunement en cas contrari.

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te