736 milions de dones, víctimes de violència almenys una vegada a la vida.
Les xifres més recents de l'ONU revelen una alarmant realitat. El 2021, aproximadament 45.000 dones i nenes van perdre la vida a mans de les seves parelles o familiars a tot el món.
La violència continua sent una de les violacions de drets humans més estesa i generalitzada, la qual afecta 736 milions de dones almenys una vegada a les seves vides.
Els efectes psicològics devastadors d'aquesta violència afecten les dones en totes les etapes de les seves vides, però, en major nombre, a les menors de 15 anys, que suposen el 30% de les víctimes.
Per tal de lluitar per erradicar la violència de gènere, Mans Unides ha destinat, en els darrers cinc anys, gairebé tres milions d'euros a 36 projectes que han beneficiat més de 110.000 dones i nenes a Amèrica, Àsia i Àfrica.
Mans Unides treballa des del 2017 amb l'organització civil Kalli Luz Marina, la missió de la qual és construir una societat on les dones indígenes siguin respectades en tots els seus drets, sense por de la violència, mentre fomenten una cultura de denúncia i respecte a la dignitat humana.
Segons el ministeri de Seguretat mexicà, «almenys mil sis dones de totes les edats van ser víctimes de feminicidi el 2019». El cas de Nancy Zepahua, de 19 anys, en va ser un i va passar a Zongolica, a l'estat de Veracruz.
La noia va ser vista per última vegada per la seva mare una nit d'agost, quan Fabián, la seva parella des dels 15 anys, i amb qui tenia una filla, la va anar a veure per demanar-li que tornés amb ell. Nancy havia estat maltractada físicament i psicològicament durant anys per Fabiàn i n'havia dit "prou".
La nit de la seva desaparició, ella vivia a casa de la seva mare. Va ser un familiar qui la va trobar al fons d'un barranc, coberta d'escombraries i amb una dessuadora lligada al coll.
En el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones 2023, denunciem que les dones s'enfronten a múltiples restriccions per accedir a la justícia.
Mariana Ugarte, responsable de projectes de Mans Unides a Mèxic i Perú, desgrana en què consisteix el suport que la nostra ONG ofereix a les dones en un país on regna la impunitat:
«L'accés a la justícia és fonamental per a la realització de tots els drets humans. Les dones enfronten múltiples restriccions per accedir a la justícia: procediments complexos, temps d'espera, distàncies, revictimització i culpabilització per part del funcionariat i corrupció, cosa que s'aguditza quan es tracta de dones indígenes en situació de pobresa. És aquí quan les diferents opressions i marginacions històriques s'entrecreuen».
Ugarte emfatitza que és «la cultura patriarcal la que permet totes les estructures de l'estat i el funcionariat encarregat i, en el cas de les dones indígenes, no hi ha procediments culturalment pertinents per a elles».
A Kalli Luz Marina hi ha una xarxa de promotores conformada majoritàriament per dones indígenes que, des de les seves comunitats, brinden contenció a altres dones que estan vivint situacions de violència. Irma Zepahua, després del dolorós procés judicial viscut amb la seva filla Nancy, es va fer promotora voluntària de la xarxa i ara dóna suport a altres dones que, com ella, han patit o pateixen les diferents formes de violència masclista. A més, participa en les campanyes d'incidència i d'exigència a les autoritats per temes relacionats amb els drets de les dones. Ha passat de ser víctima a ser activista.
El suport a l'àrea jurídica de Mans Unides a aquesta organització ha estat fonamental en el cas de l'assassinat de Nancy. «Cal ressaltar que els casos els acompanyen advocades especialitzades i es fan des d'un enfocament de Drets Humans i interculturalitat. A més, es busca que l'atenció i l'acompanyament brindat sigui integralment, és a dir, des de les àrees jurídica, psicològica i social. Aquest procés penal concret, acompanyat per l'advocada Elisabeth Guevara Mitzi, va concloure amb una sentència condemnatòria de 55 anys de presó per a l'assassí de Zepahua», explica Ugarte.