Dia Internacional del Llegat Solidari 2021 (13 de setembre)

Cada vegada són més les persones que opten per fer un testament solidari.

Alberto Mora, responsable de Herencias y Legados, responde a las preguntas más frecuentes
  • Deixar un llegat en el testament és un gest senzill, econòmic i reversible que canvia la vida de qui més ho necessita i que cada vegada realitzen més persones al nostre país.

  • En 2020, Mans Unides va ingressar 4,6 milions d'euros de testaments solidaris.

  • En l'últim any, a Mans Unides s'ha multiplicat per quatre la demanda d'informació sobre el testament solidari.

  • “Amb la seva donació, el meu germà deixa un missatge molt més alegre i més vívid: ens dóna l'oportunitat de lluitar per un món més just” (Alex Ayala, germà de testador).

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Llegat Solidari el dilluns 13 de setembre, Mans Unides constata que, malgrat la crisi, durant la pandèmia, els socis i col·laboradors de Mans Unides no han deixat de fer costat a les persones més desfavorides, conscients que, en molts països del món en els quals treballa l'ONG, la presència de l'Estat és gairebé inexistent. A més, en molts d'aquests països, s'han produït reculades de dècades en els nivells de desenvolupament que obligaran al fet que milions de persones continuïn necessitant suport durant molt de temps, fins i tot quan la pandèmia hagi passat.

Día Internacional del Legado Solidario 2021 (Foto Tanzania de Livia Álvarez Basterrechea)

Aquesta situació, i el ser ara més conscients de la pròpia vulnerabilitat, “ha fet que moltes persones vulguin formar part d'aquest futur esperançador, sense fam, amb el qual tots somiem”, explica Alberto Mora, responsable d'Herències i Llegats de Mans Unides.

Probablement, el ser conscients de les enormes desigualtats que ha evidenciat la pandèmia, “han provocat un increment en la demanda d'informació sobre els testaments solidaris” explica Mora.

En el cas de Mans Unides, aquest increment s'ha traduït en què s'ha multiplicat per quatre la demanda d'informació sobre aquesta manera de col·laborar amb les causes de l'ONG, explica Mora.

Des de 2020 i fins al dia d'avui, hem atès gairebé quatre vegades més sol·licituds d'informació sobre el testament i el llegat solidari que en 2019
 

Un 11,1 % de la recaptació de 2020

Per a Mora, la pertinença de Mans Unides a l'Església catòlica i la seva experiència de més de sis dècades de treball en gairebé 60 països del món, així com el seu àmbit d'actuació, proximitat, rigor i transparència han permès que “Mans Unides sigui, des de fa molts anys, una de les principals entitats receptores d'herències i llegats a Espanya”.

Día Internacional del Legado Solidario 2021 (Foto de Colombia de María Jose Pérez de Manos Unidas)

L'ONG va obtenir per aquest concepte 4.616.752 €; un 11,1 per cent del total dels seus ingressos de l'any, la qual cosa li ha permès finançar diversos projectes en tots els sectors en els quals treballa: educació, salut, aigua i sanejament, drets de la dona i equitat, drets humans i societat civil, alimentació i mitjans de vida i medi ambient i canvi climàtic, a més dels projectes d'emergència que duu a terme com els derivats de la pandèmia del coronavirus aquests últims temps.

Día Internacional del Legado Solidario 2021 (Foto India -Manos Unidas)

El cas de Fernando: Llum que no s'apaga després de la seva partida

Fernando Ayala és una d'aquestes persones que va pensar a deixar un món més just per als seus sers estimats i per als més desfavorits a pesar que ell ja no fos aquí. “El meu germà Fernando, capità de vaixell, va tenir un treball que li va permetre viatjar molt i observar i analitzar els problemes de les nostres societats. Sempre estava llest per a donar suport a iniciatives solidàries i, el que més li honra, és que ho feia en silenci, com un monjo de clausura que troba la felicitat en les coses més senzilles, seguint aquesta màxima que diu que la teva mà dreta no sàpiga el que fa l'esquerra. Per això no em va sorprendre quan vaig descobrir que va llegar una bona part del seu patrimoni a Mans Unides”, explica el seu germà Alex Ayala.

Ayala agraeix emocionat el gest del seu germà, perquè suposa un missatge d'alegria i esperança. “La major part dels rastres dels que ja no estan —un mocador de paper sense usar, un llibre a mig llegir, un got d'aigua sense beure sobre una tauleta— ens recorden les coses que ja no podran fer i multipliquen la sensació d'absència i angoixa. Amb la seva donació, el meu germà deixa un missatge molt més alegre i més vívid: ens dóna l'oportunitat de lluitar per un món més just”.

Gràcies a la generositat de Fernando Ayala, i al seu testament solidari, Mans Unides durà a terme un projecte de prevenció de trànsit humà a Jashpur (Índia), on, segons dades oficials, desapareixen cada dia més de 500 dones i nens. El llegat de Fernando servirà perquè es puguin realitzar campanyes de conscienciació massiva en els llogarets i col·legis de la zona i perquè es creïn Comitès de Vigilància i un registre de totes les persones que migren per a controlar la seva situació. I, sobretot, permetrà donar especial atenció a les víctimes rescatades per a la seva reinserció social.
 

 

 

 

Testaments solidaris a Espanya 

Segons un estudi de la Plataforma Haz Testamento Solidario, en 2020, els espanyols van donar 23,3 milions d'euros a les ONG de la plataforma a través de testaments solidaris. Però, a pesar que en els últims anys cada vegada són més les persones que fan testament solidari a Espanya, encara estem lluny d'aconseguir les xifres d'altres països europeus com el Regne Unit, on les donacions a través de testaments solidaris van aconseguir 2.500 milions d'euros només l’any 2020.

“Això succeeix, fonamentalment, per falta d'informació i perquè la societat espanyola percep el fet de deixar un llegat o un testament solidari com una cosa complicada. No obstant això, es tracta d'un acte senzill, econòmic i reversible que, a més, respecta els drets dels hereus legítims», afegeix Mora.

“La societat espanyola –prossegueix Mora- ha començat a veure que atorgar testament solidari és un gest necessari per a poder continuar treballant al costat dels més empobrits i prova d'això és l'increment experimentat”.
 

Mans Unides forma part, al costat d'altres 21 organitzacions, de la Plataforma Haz Testamento Solidario, l'objectiu de la qual és conscienciar a la ciutadania espanyola sobre la importància de fer testament i informar sobre la possibilitat de deixar un llegat de solidaritat a una organització sense ànim de lucre.
Consulta aquí la seva nota de premsa sobre el Dia del Llegat Solidari. 

Com fer un testament solidari?
En la nostra web, https://www.mansunides.org/testament-solidari-herencies-llegats-ong, es troba tota la informació per a fer un testament solidari i donem resposta a preguntes com: Què és un testament solidari?, Per què és important fer testament? Quins són els passos a seguir? Per quines Mans Unides? Quina diferència hi ha entre llegat i testament solidari?

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te