Dia Internacional de la Nena 2022

T'expliquem per què ser nena no és fàcil a molts països del món.

Día Internacional de la Niña 2022

Deia l'escriptora britànica Agatha Christie que "una de les coses més afortunades que et poden succeir a la vida és tenir una infància feliç". Avui dia, i si no es posa remei, milions de nenes a tot el món veuran el seu futur marcat per una infància desgraciada.


Nena cuidant el seu germanet a Bolívia. Foto: Mans Unides/Icíar de la Peña

En un món en què la fam afecta 828 milions de persones i hi ha més de mil milions de pobres, hi ha una altra sèrie de xacres i comportaments inacceptables que marquen de per vida l'existència de les nenes.

En ple segle XXI, néixer dona és, a molts països, és una desgràcia. La pervivència de tradicions, costums i cultures masclistes condemnen les nenes a una vida de discriminació, violència i marginació per a la qual no és fàcil trobar sortida: preferència pels fills homes, matrimoni infantil, mutilació genital femenina, explotació, abusos, preponderància del home/nen a l'hora de rebre aliments, assistència sanitària o educació...


Nena indígena a l'Equador. Foto: Quico Taronjí

  • Les nenes tenen més probabilitats de no anar a escola.
  • Les xiquetes pateixen la doble càrrega de l'escola i les feines de la llar. Això, moltes vegades, comporta un pitjor rendiment escolar o l'abandonament primerenc de l'escola.
  • 63 milions de nenes realitzen treball infantil, 7,1 milions s'encarreguen de tasques domèstiques.
  • El 72% de les víctimes de l'explotació sexual són nenes.
  • Hi ha 10 milions de nenes en risc de contraure matrimoni infantil.
  • Als països menys desenvolupats la xifra es duplica, amb el 36% de les nenes casades abans de complir 18 anys, mentre que el 10% de les nenes es casa abans de fer 15 anys.
  • Les complicacions durant l'embaràs i el part són la segona causa de mort entre les nenes de 15 a 19 anys.
  • Es calcula que 68 milions de nenes corren el risc de patir mutilacó genital abans del 2030.

L'11 d'octubre es commemora el Dia Internacional de la Nena, una jornada instaurada fa 10 anys en què es vol donar visibilitat als drets de les nenes i als desafiaments a què s'enfronten milions de petites cada dia de l'any.


Nena venedora a un mercat d'Angola. Foto: Manos Unidas/Covadonga Suárez

A Mans Unides treballem perquè les nenes no s'hagin d'amagar fugint del tràfic i perquè no s'hagin de casar i ser mares abans que nenes. I denunciem que les nenes hagin de treballar en comptes d'estudiar o jugar, que pateixin la violència dels conflictes o que hagin de fugir de casa per culpa de la guerra.


Col·legials en una escola a Índia. Foto: Javier Cuadrado.

Fa més de seixanta anys que Mans Unides va començar la seva lluita contra la fam i la pobresa i, des de llavors, les nenes han estat receptores de moltes de les iniciatives que hem posat en pràctica, perquè hi resideix, també, el futur del nostre planeta. Per això, l'objectiu de moltes de les nostres iniciatives, que tenen com a beneficiàries principals les nenes, és garantir-los l'accés a uns drets que, teòricament, els emparen des del seu naixement: educació, sanitat, seguretat, alimentació...


Una nena juga a El Salvador. Foto: Manos Unidas/Marta Carreño

I el dret a somiar, i a riure, i a jugar i a ballar...

També et pot interessar

Subscriu-te a la newsletter

Informar-se és el primer pas per actuar.

Subscriu-te